Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έρχεται σήμερα Κύπρο η PEGA-Ψάχνουν στοιχεία για παρακολουθήσεις

Offsite Team -
01.11.2022

Έρχεται σήμερα Κύπρο η PEGA-Ψάχνουν στοιχεία για παρακολουθήσεις

Οι συναντήσεις των μελών της PEGA και η κοινή συνεδρία με Επιτροπές Νομικών και Θεσμών της Βουλής

Στην Κύπρο φτάνουν σήμερα Τρίτη (1/11) το απόγευμα τα μέλη της διερευνητικής αποστολής της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του λογισμικού Pegasus και άλλων αντίστοιχων λογισμικών παρακολούθησης, γνωστή ως PEGA.

Η PEGA θα διερευνήσει επί τόπου αναφορές και καταγγελίες για παράνομη χρήση λογισμικών παρακολούθησης στην Κύπρο κατά πολιτών, πολιτικών και δημοσιογράφων. Μεταξύ άλλων, αναμένεται κατά τις επαφές της Επιτροπής να συζητηθεί και η υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν. 

Τα μέλη της επιτροπής θα συναντηθούν με την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, νομικούς εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους ΜΚΟ και δημοσιογράφους.

Αύριο Τρίτη 2/11 στις 11:30 το πρωί, τα μέλη της PEGA θα παρακαθίσουν σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Θεσμών και Νομικών της Βουλής. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι βουλευτές θα είναι έτοιμοι να απαντήσουν εάν και εφόσον γνωρίζουν την απάντηση στο ερώτημα που θα τους υποβληθεί στην κοινή συνεδρία με την PEGA. Ακόμη, διευκρίνισε ότι η Νομική Υπηρεσία θα είναι παρούσα στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή στις 9 Νοεμβρίου για το θέμα των παρακολουθήσεων, αλλά δεν θα είναι παρούσα στη συζήτηση με τους Ευρωβουλευτές στις 2 Νοεμβρίου.

Ανέφερε επίσης ότι υπήρξαν ορισμένες νομοθεσίες περί παρακολουθήσεων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή. «Έχω ήδη δώσει οδηγίες στις Υπηρεσίες της Βουλής να συντάξουν ένα ολοκληρωμένο κείμενο για να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στο όποιο ερώτημα αφορά τη Βουλή και τους νόμους ή κανονισμούς που ψήφισε».

Μετά την Κύπρο πάει Ελλάδα η PEGA

Στη συνέχεια, οι ευρωβουλευτές θα μεταβούν στην Ελλάδα (2 - 4 Νοεμβρίου), όπου θα συνομιλήσουν με μέλη της Βουλής των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών που συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις παρακολουθήσεις, καθώς και με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους ΜΚΟ, δημοσιογράφους, στελέχη ανεξάρτητων αρχών και άλλους σχετιζόμενους φορείς.

Σημειώνεται ότι δεν θα βρίσκεται τελικά στην αποστολή, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος της PEGA. 

Τα μέλη της αποστολής:

 • Jeroen LENAERS (πρόεδρος της PEGA και επικεφαλής της αντιπροσωπείας / ΕΛΚ, Ολλανδία)
 • Sophia IN ‘T VELD (εισηγήτρια για την έκθεση της PEGA / Renew, Ολλανδία)
 • Sylvie GUILLAUME (Σοσιαλιστές, Γαλλία)
 • Juan Ignacio ZOIDO ÁLVAREZ (ΕΛΚ, Ισπανία)
 • Ελισσάβετ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ-ΒΡΥΩΝΙΔΗ (ΕΛΚ, Ελλάδα)
 • Thijs REUTEN (Σοσιαλιστές, Ολλανδία)
 • Róża THUN UND HOHENSTEIN (Renew, Πολωνία)
 • Saskia BRICMONT (Πράσινοι, Βέλγιο)
 • Στέλιος ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ (Αριστερά, Ελλάδα)
 • Laura FERRARA (μη εγγεγραμμένοι ευρωβουλευτές, Ιταλία)
 • Lídia PEREIRA (ΕΛΚ, Πορτογαλία)
Home