Ερντογάν: Στηρίζουν το νέο όραμα λύσης που πρότειναν οι Τ/κ

Ερντογάν: Στηρίζουν το νέο όραμα λύσης που πρότειναν οι Τ/κ

Όσα είπε στη ΓΣ του ΟΗΕ

“Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τ/κ, το οποίο είναι το ουσιαστικό στοιχείο για τη λύση του Κυπριακού πρέπει να καταγραφεί”, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι “η Τουρκία στηρίζει το νέο όραμα λύσης που πρότειναν οι Τ/κ”.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο με μια ρεαλιστική προσέγγιση προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα”.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

“Ενώ ο ηγέτης ενός από τους δύο λαούς στο νησί, ο οποίος είναι αποδεκτός ως ισότιμος από τον ΟΗΕ, μπορεί να σας απευθυνθεί, δεν είναι δίκαιο ότι ο άλλος ηγέτης να μην μπορεί να κάνει τη φωνή του να ακουστεί σε αυτήν την πλατφόρμα.  Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τ/κ λαού, το οποίο είναι το ουσιαστικό στοιχείο για τη λύση πρέπει να καταγραφεί. Στηρίζουμε το νέο όραμα λύσης που πρότεινε ο τ/κ  λαός. Από εδώ καλώ τη διεθνή κοινότητα να αξιολογήσει τις απόψεις των Τ/κ με ανοιχτό μυαλό και χωρίς προκαταλήψεις", είπε ο Ερντογάν.

Η συνέχιση του ήρεμου περιβάλλοντος στην ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε, είναι προς το κοινό μας συμφέρον. "Ελπίζουμε ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με την κατανομή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Για αυτό, πρώτα απ `όλα, είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε την αντίληψη η οποία αγνοεί ότι η Τουρκία, έχει τη μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι οι παράγοντες της περιοχής πρέπει να συμμετέχουν στο διάλογο και τη συνεργασία. Η πρότασή μας για τη διοργάνωση της Διάσκεψης της ανατολικής Μεσογείου είναι ακόμα στο τραπέζι”, είπε, επίσης.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Διάλογος και για Αιγαίο

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως με τον ίδιο τρόπο τα προβλήματα στο Αιγαίο πρέπει να επιλυθούν μέσω διμερούς διαλόγου. “Διατηρούμε επίσης την αποφασιστικότητά μας στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Με τη δύναμη που αντλούμε από τους βαθιά ριζωμένους δεσμούς μας με την Αφρική για αιώνες, είμαστε αλληλέγγυοι με την ήπειρο και την Αφρικανική Ένωση”, είπε.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν,  είπε “είμαστε αντιμέτωποι με μια ροή μετανάστευσης από αυτήν τη χώρα”. “Ως χώρα που έσωσε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στη συριακή κρίση, δεν έχουμε ούτε τα μέσα ούτε την υπομονή να ανταποκριθούμε στο νέο κύμα μετανάστευσης. Τώρα, πρέπει να προταθεί μια συγκεκριμένη στάση εναντίον όσων διαβρώνουν τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”, ανέφερε.

Συνεχίζοντας, ο Ερντογάν είπε ότι “ο λαός του Αφγανιστάν έχει μείνει μόνος με τις συνέπειες της αστάθειας και των συγκρούσεων που διαρκούν περισσότερο από 40 χρόνια”. Ανεξάρτητα από την πολιτική διαδικασία, "χρειαζόμαστε τη βοήθεια και την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας. Ελπίζουμε ότι θα εγκατασταθεί ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στη χώρα το συντομότερο δυνατόν. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το καθήκον αδελφοσύνης απέναντι στον αφγανικό λαό σε αυτές τις δύσκολες μέρες”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.  

Επέστρεψαν 462 χιλιάδες Σύριοι

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι “η Τουρκία είναι ο μόνος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που πάλεψε σώμα με σώμα με την DAESH (Ισλαμικό Κράτος) και νίκησε αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση”. Πρόσθεσε ότι “η παρουσία της Τουρκίας στο έδαφος απέτρεψε επίσης τις σφαγές και τις δραστηριότητες εθνοκάθαρσης που πραγματοποιήθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωσης ΡΚΚ στη Συρία”.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, επέστρεψαν οικειοθελώς 462 χιλιάδες Σύριοι στις περιοχές που η Τουρκία έχει διασφαλίσει ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της, προσθέτοντας ότι χάρη στην παρουσία της Τουρκίας στο Ιντλίμπ, σώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι.

“Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιτρέψει τη συνέχιση της κρίσης στη Συρία για άλλα 10 χρόνια”, προσθέτοντας ότι πρέπει να προταθεί ισχυρότερη βούληση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα, με βάση το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του συριακού λαού.

Ο Τούρκος Πρόεδρος απηύθυνε ακόμη “έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να σταθεί δίπλα στη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί όλες τις περιοχές της Λιβύης”, υποστηρίζοντας ότι “είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που τροφοδοτούν την αστάθεια και απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας”. 

 

Στόχος ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος

Για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “όσο συνεχίζονται οι διώξεις του παλαιστινιακού λαού δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Γι `αυτό, η κατοχή, η προσάρτηση και οι παράνομες πολιτικές εποικισμού πρέπει να τερματιστούν απόλυτα και άμεσα”.

Συνεχίζοντας, είπε ότι "θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε στις παραβιάσεις του διεθνούς του καθεστώτος, της ιδιωτικής ζωής του Χαράμ-Σαρίφ και των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Η ειρηνευτική διαδικασία και το όραμα μιας λύσης δύο κρατών πρέπει να αναβιώσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση”.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και γεωγραφικά ολοκληρωμένου παλαιστινιακού κράτους, βασισμένου στα σύνορα του 1967, ιδίως με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, παραμένει μεταξύ των πρωταρχικών στόχων του. Αποκάλυψε επίσης ότι σχεδιάζουν, όπως είπε, να υποβάλουν τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή για έγκριση στην τουρκική εθνοσυνέλευση τον επόμενο μήνα. “Θεωρούμε αυτή τη διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές στις επενδύσεις, την παραγωγή και την πολιτική απασχόλησής μας, ως ένα από τα κύρια στοιχεία του οράματός μας για το 2053. Ξεκινήσαμε το σχέδιο δράσης που ήταν απαραίτητο για την εναρμόνιση με την πράσινη συμφωνία της ΕΕ τους τελευταίους μήνες. Υπό την ηγεσία της συζύγου μου Εμινέ Ερντογάν, αυξήσαμε τα μηδενικά απόβλητα κατά 9 μονάδες σε 3 μήνες”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home