Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ερτουγρούλογλου: Ήταν κακό το σχέδιο Ανάν

Offsite Team
- 19.04.2022

Ερτουγρούλογλου: Ήταν κακό το σχέδιο Ανάν

Επιμένει στα «δύο κράτη», ο Ερτουγρούλογλου

Το Κυπριακό συζητήθηκε στην ολομέλεια της «βουλής» στα κατεχόμενα με τον «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, λαμβάνοντας τον λόγο για να απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, να επιβεβαιώνει ότι είχαν πάει στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης για να υπογράψουν το σχέδιο Ανάν, αλλά ήταν πολύ κακό σχέδιο για τους Τ/κ και δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

Τα πρακτικά για τις συνομιλίες στην Κοπεγχάγη μπορούν να διαβαστούν, συμπλήρωσε, και δεν είναι σωστό αυτό που λέγεται ότι εκεί ο ίδιος δεν συναντήθηκε με κανέναν. «Αυτό που λέγεται ότι πήγαμε στην Κοπεγχάγη για να υπογράψουμε το έγραφο είναι σωστό. Αλλά ήταν ένα κακό σχέδιο για τους Τ/κ, δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό».

 «Δεν θα κάνουμε ποτέ ένα βήμα πίσω από το καθεστώς του κυρίαρχου ισότιμου κράτους», ούτε οι Ε/κ θα κάνουν βήμα πίσω, άρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της διεθνούς κοινότητας, ανέφερε προσθέτοντας ότι όσο η απομόνωση και οι διακρίσεις εναντίον των Τ/κ συνεχίζονται, δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις. Ακόμη και να υπήρχαν, πρόσθεσε, δεν θα είχαν καμία πιθανότητα επιτυχίας.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου τάχθηκε και εναντίον να δοθούν δύο από τις έξι έδρες της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο στους Τ/κ. Είναι υπέρμαχος της «τδβκ» και δεν πρόκειται να πριμοδοτήσει/στηρίξει την αντίληψη που απορρίπτει το ψευδοκράτος, πρόσθεσε.

Η ουσία του Κυπριακού, είπε, είναι ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία των Ε/κ έχει αναγνωριστεί, συνεχίζουν (οι Ε/κ) να βλέπουν το νησί ως ελληνικό και να μην θεωρούν ίσους τους Τ/κ».

Υποστήριξε δε ότι σε όλες τις πιθανές λύσεις, όχι έλεγε η ε/κ πλευρά, αλλά υπαίτιος θεωρείτο η τ/κ.

Για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι καμία διαδικασία στην οποία δεν είναι μέτοχος και η Τουρκία δεν μπορεί να επιτύχει και το ζήτημα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με όλους τους ενδιαφερόμενους σε ένα τραπέζι.

Νωρίτερα, μιλώντας επίσης στην ολομέλεια της «βουλής», ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Φικρί Τορός είπε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για το θέμα των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο των ΜΟΕ.

Η αποτελεσματική εξόρυξη των ενεργειακών πόρων και η παράδοσή τους στην ευρωπαϊκή και τουρκική αγορά εξαρτάται από την υπέρβαση των σημερινών προβλημάτων, πρόσθεσε ο κ. Τόρος και κάλεσε τους ηγέτες να ενεργήσουν υπεύθυνα και ορθολογικά ενώπιον του ΟΗΕ και όλων των μερών.

Οι δύο ηγέτες, συνέχισε, πρέπει να απευθύνουν έκκληση στα ΗΕ για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων επικεντρωμένες σε ένα αποτέλεσμα και με χρονοδιάγραμμα και γι’ αυτό «τους αναλογεί μια ιστορική ευθύνη».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι τα ΜΟΕ που προτείνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορούν να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την τ/κ οικονομία προς την κατεύθυνση μιας περιεκτικής λύσης.

Ο Φικρί Τόρος σημείωσε ότι είναι απαραίτητο για τον Ερσίν Τατάρ να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες διαβουλεύσεις και δήλωσε ότι η απόρριψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα ωθήσει στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Θεωρεί ακόμη ότι πρέπει να καθοριστούν τα θαλάσσια όρια μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας και να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των Τ/κ. Ανέφερε τέλος ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν για μια ομοσπονδιακή λύση.

Η επίσης «βουλευτής» του ΡΤΚ, Ντογούς Ντερία τάχθηκε κι αυτή υπέρ του να συζητηθούν σοβαρά τα ΜΟΕ και επικρίνοντας τη στάση του Τ/κ ηγέτη, διερωτήθηκε «ποιος είναι εμπόδιο στο ν’ ανοίξει το οδόφραγμα της Πύλης Αμμοχώστου;». αυτοί που μιλάνε στο όνομα των Τ/κ, συνέχισε, εκπροσωπούν τα προσωπικά τους συμφέροντα

Επέκρινε επίσης το γεγονός ότι η τ/κ ομάδα της Τεχνικής Επιτροπής για την ισότητα των Φύλων δεν μπόρεσε να συνεδριάσει ούτε μία φορά από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο Ερσίν Τατάρ. Σημείωσε δε ότι η ίδια είναι μέλος αυτής της επιτροπής από το 2008.

ΚΥΠΕ

Home