Εστειλαν προτάσεις σε ΥΠΟΙΚ τα κομματα - Τα επομενα βηματα

Εστειλαν προτάσεις σε ΥΠΟΙΚ τα κομματα - Τα επομενα βηματα

Δεν φαίνεται και πάλι φως στην άκρη του τούνελ για την ψήφιση των Κρατικών Εγγυήσεων

Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών βρίσκονται οι προτάσεις των Κοινοβουλευτικών κομμάτων όσον αφορά τόσο το νομοσχέδιο για τα 2 δις ευρώ για κυβερνητικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες, όπως επίσης και προτάσεις για ενίσχυση της οικονομίας εξαιτίας της κρίσης του Κορωνοϊού.

Τα κόμματα μάλιστα στην πλειοψηφία τους στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις παρά στην ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο συζητήθηκε ήδη σε δύο τηλεδιασκέψεις της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής με στόχο να βρεθεί η φόρμουλα είτε για ψήφιση του νομοσχεδιου είτε ακόμα και να μελετηθούν εναλλακτικοί τρόποι για ρευστότητα της οικονομίας.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ για την στήριξη της οικονομίας

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Κυβέρνηση την ώρα που βρισκόταν εν αναμονή των θέσεων των κομμάτων ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να βγει στις αγορές με την έκδοση ενός 7ετούς και ενός 30ετούς ομολόγου, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα ρευστά της διαθέσιμα εν μέσω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. Η έκδοση αποτελείται από ένα ομόλογο παγίου εισοδήματος σε ευρώ λήξης Απριλίου 2027 και ένα ομόλογο παγίου εισοδήματος σε ευρώ λήξης Απριλίου 2050 τα οποία έχουν ως στόχο της ρευστότητα της Οικονομίας εν μέσω της Πανδημίας.

ΔΗΚΟ: Αυτά προτείνει για στήριξη της οικονομίας

Μόνο ο ΔΗΣΥ υπερ Κρατικών Εγγυήσεων

Πάντως όπως διαμορφώνονται μέχρι στιγμής τα δεδομένα υπέρ της ψήφισης των Κρατικών Εγγυήσεων φαίνεται να είναι μόνο ο ΔΗΣΥ.  Το Κυβερνών κόμμα τονίζει ότι τα κόμματα θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα όσον αφορά την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους €2 δισ., για έγκριση νέων δανείων από τις τράπεζες προς ενίσχυση της ρευστότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι παρά τις διαδοχικές συναντήσεις τα άλλα κόμματα φαίνεται να θέτουν άλλες προτεραιότητες πέραν των Κρατικών εγγυήσεων όπως η διασφάλιση των μισθών των εργαζομένων έτσι ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις αλλά και τρόπους για πληρωμή ενοικίων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες επηρεάζονται έτσι ώστε να μην οδηγηθούν στο κλείσιμο.

Οι προτάσεις της ΕΔΕΚ για την οικονομία

Μεταξύ άλλων τα κόμματα της αντιπολίτευσης εισηγούνται την άμεση άντληση δανεισμού είτε μέσα από εσωτερικό δανεισμό, είτε μέσα από τις διεθνείς αγορές και τα ευρωπαϊκά κονδύλια έτσι ώστε το Κράτος να αποκτήσει την ρευστότητα και να μπορέσει να βοηθήσει εκεί και όπου χρειάζεται.

Μάλιστα πολιτικά κόμματα επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίο το κράτος να συνεχίσει την επιχορήγηση μισθών και αυτοτελώς εργαζομένων μέχρι και την λήξη των διαταγμάτων έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις και δεν θα χαθεί η όποια θέση εργασίας.

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που προτείνουν οι Oικολόγοι

Οι προτάσεις όλων πλέον βρίσκονται στα χέρια του Κωνσταντίνου Πετρίδη με τον υπουργό Οικονομικών να τονίζει ότι όλες οι προτάσεις θα ληφθούν υπόψη έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην χώρα.

Αυτά προτείνει η Συμμαχία για αντιμετώπιση της κρίσης

Τέλος, όπως επισήμαναν στην Offsite πηγές από την Επιτροπή Οικονομικών, τα μέλη της θα αναμένουν  την αντίδραση της Κυβέρνησης στις προτάσεις των Κομμάτων και ανάλογα θα συγκαλέσει νέα συνεδρία της Επιτροπής με τηλεδιάσκεψη και εφόσον δημιουργηθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία θα ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Βουλής για να συγκαλέσει συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί σε νόμο.

Home