Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εθεσε τις τουρκικές προκλήσεις ο Λακκοτρύπης για East Med Gas

Offsite Team -
16.01.2020 - 18:35

Εθεσε τις τουρκικές προκλήσεις ο Λακκοτρύπης για East Med Gas

Thumbnail
"Προφανώς, όσα κάνει η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ δείχνουν προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση"

Τους ομολόγους του και τους άλλους αξιωματούχους που συμμετείχαν σήμερα στην 3η Υπουργική Διάσκεψη για το East Med Gas Forum, στο Κάιρο, ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.  

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας της Ελλάδας ενημέρωσαν για τις τελευταίες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και τόνισαν και δημοσίως το γεγονός ότι συνεργασίες όπως η σημερινή με την μονογραφή είναι τα παραδείγματα που θα πρέπει να ακολουθούν όλες οι χώρες της περιοχής, για να βρεθούν λύσεις στα κοινά μας προβλήματα και προκλήσεις.

 

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στην δική του τοποθέτηση μίλησε για το ρόλο της Τουρκίας και είπε ότι θα θέλαμε φυσικά τη συνεργασία της Τουρκίας, υπό μία βασική προϋπόθεση: το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

"Και προφανώς, όσα κάνει η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ δείχνουν προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό ακριβώς υπογραμμίζει και το περιβόητο μνημόνιο μεταξύ Ερντογάν και Αλ Σάρατζ, με το οποίο αποφασίστηκε να καθοριστούν θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας την ώρα που δεν έχουν κοινά σύνορα", ανέφερε.  

Παράλληλα, για τη σημερινή υπουργική συνάντηση, που έγινε με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι "ουσιαστικά μονογράψαμε αυτή τη συμφωνία".

"Δεν υπεγράφη, γιατί θα πρέπει να περάσει και από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να διασφαλιστεί ότι είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αφού λοιπόν γίνει αυτό, τότε θα υπογραφεί και θα δημιουργηθεί ο διεθνής οργανισμός", διευκρίνισε.  

Εξάλλου, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του για τις προοπτικές εξεύρεσης και άλλων πόρων φυσικών αερίου στην ευρύτερη περιοχή.

"Σήμερα, είχαμε επίσης την ευκαιρία να δούμε μία παρουσίαση την οποία χρηματοδότησε η Παγκόσμια Τράπεζα, από Συμβούλους τους οποίους προσέλαβε, η οποία μας κατέδειξε και το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής και ποιες είναι οι προβλέψεις τα επόμενα είκοσι χρόνια, ουσιαστικά μέχρι το 2040 και ποιοι είναι οι τρόποι που θα μπορούσαν οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου", ανέφερε.

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι το East Med Gas Forum θα χρηματοδοτηθεί για τα επόμενα δύο χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με χορηγία μισού εκατομμυρίου ευρώ, η οποία διασφαλίστηκε για τις ανάγκες του Φόρουμ, αλλά τυγχάνει επίσης και της στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γαλλίας.

ΚΥΠΕ

 

Home