Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έτοιμη η Υπηρεσία Εκλογών & για Δημοψήφισμα για ΤΑ αν χρειαστεί

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
26.03.2021

Έτοιμη η Υπηρεσία Εκλογών & για Δημοψήφισμα για ΤΑ αν χρειαστεί

Thumbnail
Οι σχεδιασμοί εκλογές / Σενάρια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Πανέτοιμη είναι η Υπηρεσία Εκλογών για τη διενέργεια και του δημοψηφίσματος για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις 30 Μαϊου ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές εάν τελικά περάσει η διενέργεια του από την Ολομέλεια της Βουλής. Οι τελικές διεργασίες θα εξαρτηθούν από τη Βουλή  η οποία θα εγκρίνει την κυβερνητική απόφαση.

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Μενέλαος Βασιλείου μιλώντας στην Offsite εξήγησε ότι «η Υπηρεσία αναμένει τη Βουλή για να προχωρήσει στις τελικές διεργασίες. Οι εκλογείς μαζί με το ψηφοδέλτιο των βουλευτικών θα λαμβάνουν και δεύτερο ψηφοδέλτιο που θα αφορά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτή τη στιγμή δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα έχουν συνολικά  πέραν των 500.000 ψηφοφόρων, ενώ άλλες 7.000 υπέβαλαν αίτημα μέχρι σήμερα  για να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους». Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 02 Απριλίου 2021.

Στην ίδια κάλπη με άλλο χρώμα

Οι σχεδιασμοί της Υπηρεσίας Εκλογών είναι όπως χρησιμοποιηθεί η ίδια κάλπη τόσο για τις βουλευτικές, όσο και για το δημοψήφισμα. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Βασιλείου ενδεχομένως τα δυο ψηφοδέλτια να έχουν διαφορετικό χρώμα. - Σημειώνεται ότι το χρώμα των ψηφοδελτίων στις βουλευτικές διαφέρει ανά επαρχία.

 Αυτή τη στιγμή η πρόταση της Κυβέρνησης για το δημοψήφισμα όπως εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι:

«Συμφωνείτε με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βάση της πρότασης της εκτελεστικής εξουσίας, για τη δημιουργία 17 νέων δήμων με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια;»

Το σενάριο και οι εναλλακτικές λύσεις

Η Υπηρεσία Εκλογών «κλείδωσε» το βασικό σενάριο για τις βουλευτικές εκλογές και το δημοψήφισμα δηλαδή να λειτουργήσουν 1.138 κέντρα παγκύπρια και σε κάθε κέντρο να ψηφίζουν πάνω από 600 εκλογείς. Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν αυτό το σενάριο θα τεθεί σε εφαρμογή το plan b αλλά και το plan c που θέλει τη λειτουργία περισσότερων εκλογικών κέντρων αφού το κάθε ένα θα δέχεται έως 500 εκλογείς ή έως 400 εκλογείς. Ο κ. Βασιλείου είπε ότι «ευχόμαστε να μην προχωρήσουμε σε εναλλακτικές λύσεις αφού το κόστος εκλογών θα είναι μεγαλύτερο και θα απαιτηθεί η στελέχωσή τους με περισσότερα άτομα».

Όσον αφορά στη στελέχωση των κέντρων αυτή θα γίνει από άνεργους επιστήμονες και δημόσιους υπαλλήλους. Η υποβολή των αιτήσεων θα αρχίσει στις επόμενες μέρες.

Εξάλλου, στις 22 Απριλίου η Βουλή θα αυτοδιαλυθεί και θα κινηθούν οι διαδικασίες με το διορισμό του Γενικού Εφόρου Εκλογών (ο εκάστοτε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών) και Βοηθού Εφόρου Εκλογών (ο προϊστάμενος Υπηρεσίας Εκλογών).

 

Home