Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έτοιμος ο ΠτΔ για διάλογο στο Κυπριακό λέει ο Κούσιος

Offsite Team -
18.05.2022 - 21:25

Έτοιμος ο ΠτΔ για διάλογο στο Κυπριακό λέει ο Κούσιος

Ετοιμος ο Πρόεδρος για διάλογο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είπε ο Κυριάκος Κούσιος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να παρακαθίσει σε ένα έντιμο και ειλικρινή διάλογο για μία δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κυριάκος Κούσιος προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα συνεχίζονται οι προσπάθειες για προστασία της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου και επιστροφή στους νόμιμους κατοίκους της.

Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντρέα Μορφίτη «Χαμένες Προσδοκίες», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε στην Αμμόχωστο για να σημειώσει ότι «η πόλη της Αμμοχώστου μπορεί να σιωπά εδώ και 48 χρόνια, όμως εμείς δεν σιωπούμε. Διεκδικούμε το δίκαιό μας, αν και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι απέναντι μας έχουμε ένα αδίστακτο κατακτητή», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία, όχι μόνο επιδεικνύει την ίδια αδιάλλακτη στάση και μια προκλητικά επιθετική συμπεριφορά, αλλά επιχειρεί να επιβάλει και νέα τετελεσμένα».

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του, συνέχισε, «αντιτάσσεται με όλα τα μέσα στις νέες αυτές προκλήσεις, αξιοποιώντας το διεθνές δίκαιο και τη θέση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΗΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να παρακαθίσει σε ένα έντιμο και ειλικρινή διάλογο για μία δίκαιη, λειτουργική και συνεπώς βιώσιμη λύση».

Είπε ακόμα ότι «συνεχίζουμε τις έντονες προσπάθειές μας για προστασία της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου και επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στο βιβλίο του Ανδρέα Μορφίτη, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω είπε πως «στο επίκεντρο πάντα της σκέψης, της έγνοιας και του προβληματισμού του συγγραφέα κυριαρχεί το πρόβλημα της ημικατεχόμενης πατρίδας του, με ιδιαίτερες και εύστοχες αναφορές τόσο στην επέλαση των μεταναστευτικών κυμάτων από την Τουρκία όσο και στην επιχειρούμενη εποικιστική άλωση της γενέτειράς του Αμμοχώστου. Ο συγγραφέας πραγματεύεται με το σύγγραμμα του ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, άρρηκτα συνυφασμένων με την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, ο Ανδρέας Μορφίτης «καταπιάνεται μεταξύ άλλων, με φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας, όπως η ανάγκη για καταπολέμηση της διαφθοράς, οι ελλιπείς έλεγχοι στις διακινήσεις πολιτών στα οδοφράγματα που απειλούν την ασφάλεια της χώρας, το μεταναστευτικό βάρος, την εισβολή ουσιαστικά που βιώνει η Κύπρος, η πρακτική εκμετάλλευσης του μεταναστευτικού από την Τουρκία και η συνειδητή προσπάθεια της για αλλοίωση της δημογραφίας του νησιού».

ΕΔΕΚ: Με ανοιχτές διαδικασίες επιλέγει υποψήφιο Πρόεδρο

Του Στέλιου Στυλιανού -
02.07.2022 - 06:17

ΕΔΕΚ: Με ανοιχτές διαδικασίες επιλέγει υποψήφιο Πρόεδρο

Η πορεία μέχρι το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων στις 13 Ιουλίου

Με ανοιχτές διαδικασίες προχωρά η ΕΔΕΚ τις εσσωκομματικές της διεργασίες για την επιλογή υποψηφίου Προέδρου για τις Προεδρικές εκλογές του 2023. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα και με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος ημερομηνίας 23 Ιουνίου η τελική απόφαση της ΕΔΕΚ θα παρθεί στις 13 Ιουλίου σε Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων στις 18:00  το απόγευμα στους χώρους της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία με σύνθημα «Καθορίζουμε το παρόν. Διαμορφώνουμε το μέλλον». 

Όπως είχε αποφασίσει μάλιστα στο Πολιτικό Γραφείο στην ίδια συνεδρίαση συνεχίζονται αυτές τις μέρες οι επαφές με υποψήφιους Προέδρους. Στόχος των επαφών είναι η διερεύνηση της προοπτικής για εκλογική συνεργασία αφού πρώτα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για να διαπιστωθούν οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις σε βασικά θέματα που αφορούν μία ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία. 

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με τους Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Μάριο Ηλιάδη.

Την ίδια ώρα ο Μαρίνος Σιζόπουλος είχε ήδη μια συνάντηση με τον  Ανδρέα Μαυρογιάννη ενώ ήδη υπάρχει νέα καθορισμένη συνάντηση ΕΔΕΚ - Μαυρογιάννη για την ερχόμενη Πέμπτη 7 Ιουλίου. Τέλος την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιουλίου θα υπάρξει συνάντηση και με τον  Αχιλλέα Δημητριάδη.

Παράλληλα με τις συναντήσεις με τους υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας σύμφωνα με κομματικές πηγές αποφασίστηκε η σύγκληση Επαρχιακών Συνδιασκέψεων στις οποίες η ηγεσία θα ενημερώσει για τις μέχρι στιγμής επαφές που έγιναν με κόμματα και υποψηφίους ενόψει των προεδρικών εκλογών. Τα μέλη του κόμματος θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους. Στις διασκέψεις θα οριστούν και οι αντιπρόσωποι της κάθε Επαρχίας για το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων. 

>>> Διαβάστε επίσης: Χριστοδουλίδης: Πήγε στην ΕΔΕΚ με τον πρώην Πρόεδρο της ΝΕΔΗΣΥ

Να σημειώσουμε ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί η επαρχιακή Συνδιάσκεψη της Αμμοχώστου ενώ στις 5/7 θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο, στις 6/7 σε Λεμεσό και Λάρνακα και στις 7/7 στη Λευκωσία. 

Στο Συνέδριο σύμφωνα με κομματικές πηγές εκτιμάται ότι θα παραστούν γύρω στους 400 αντιπροσώπους οι οποίοι είναι  κατανεμημένοι στις επαρχίες ανάλογα με αριθμό μελών και το ποσοστό στις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές. 

>>> Διαβάστε επίσης: Εις βάθος ανταλλαγή απόψεων ΕΔΕΚ - Χριστοδουλίδη

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στόχος του Συνεδρίου είναι στη βάση των απόψεων και εισηγήσεων όπως αυτές θα διατυπωθούν στις επαρχιακές συνδιασκέψεις να παρουσιαστούν οι επιλογές που υπάρχουν ενώπιον των συνέδρων οι οποίοι θα κληθούν με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο να λάβουν την τελική τους απόφαση, η οποία θα είναι και η απόφαση της ΕΔΕΚ για τις Προεδρικές. 

Home