Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έτσι θέλουν να ξεκλειδώσουν το Κυπριακό οι 3 βασικοί υποψήφιοι

Του Στέλιου Στυλιανού -
21.01.2023

Έτσι θέλουν να ξεκλειδώσουν το Κυπριακό οι 3 βασικοί υποψήφιοι

Οι πρώτες τους ενέργειες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του

Διαφορετικές είναι οι προσεγγίσεις που έχουν οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης ως προς τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να ξεκλειδώσουν οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού. 

Οι 3 κλήθηκαν στα πλαίσια συνεντεύξεων τους στην εκπομπή Snipers να αναφέρουν τις πρώτες ενέργειες που θα προβούν σε περίπτωση εκλογής του όσον αφορά την διαχείρηση του Κυπριακού.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αρχικά όσο αφορά το Κυπριακό σημείωσε ότι η δική του θέση στο πρώτο Εθνικο Συμβούλιο μετά το Κραν Μοντανά ήταν ότι θα γυρεύουμε το πλαίσιο Γκουτέρες ενώ ανέφερε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο μετά το δείπνο στο Κραν Μοντανά όταν τους ενημέρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ο ίδιος είχε τότε αναφέρει ότι το υπογραφεί με βουλοκέρι.

Όπως είπε ο διεθνής παράγοντας μετά την 1η Μαρτίου και την εκλογή νέου Προέδρου θα αξιολογήσει την αξιοπιστία του αλλά και την αξιοπιστία των συνεργατών του ενώ τόνισε ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες. 

Κληθείς να αναφέρει τα πρώτα του βήματα στο Κυπριακό σημείωσε ότι τα κλειδιά στο Κυπριακό είναι η Ελλάδα, Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο, Λονδίνο και Ουάσιγκτον τις οποίες θα επισκεφθεί και θα αναφέρει σε όλους να έρθουν στο τραπέζι για να κουβεντιάσουν για να βρεθούν τρόποι έτσι ώστε η διεθνής κοινότητα να εξασκήσει πίεση στον Ερντογάν.

Οι προτεραιότητες Μαυρογιάννη

Τα πρώτα του βήματα στο Κυπριακό ανέλυσε φιλοξενούμενος στην εκπομπή Snipers και ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης. 

Όπως ανέφερε μέσα στις προτεραιότητες του είναι να επικοινωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και να του ζητήσει να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό ενώ ακολούθως θα επικοινωνήσει με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τους ζητήσει να στηρίξουν την προσπάθεια.

Παράλληλα όπως είπε θα κάνει και αμέσως κάποιες ενέργειες προς του Τουρκοκύπριους επισημαίνοντας μάλιστα ότι υπάρχει μια ελπίδα στους Τ/κ ότι μια δική του εκλογή θα αλλάξει τα δεδομένα. 

Πάνω απο όλα όπως είπε όμως χρειάζεται αξιοπιστία από την δική μας πλευρά για να πειστεί η διεθνής κοινότητα να προχωρήσει. Σημείωσε ότι χωρίς αξιοπιστία δεν μπορεί να γίνει τίποτα και δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα έρθουν από μόνα τους επειδή θα υπάρχει νέα ηγεσία για να κάνουν κινήσεις για επίλυση του Κυπριακού. 

Ερωτηθείς αν είναι εύκολο να επιστρέψει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου η Τουρκία απάντησε ότι το θεωρεί πολύ δύσκολο αναφέροντας ωστόσο ότι έχουμε ακόμα μια δυνατότητα αν και παίζουμε στο τέλος της παράτασης όπως είπε να επανέλθουμε στην διαπραγμάτευση από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά νοούμενου ότι θα αποδεχτούμε όλο το κεκτημένο της διαδικασίας.

Χριστοδουλίδης: Θα πάω Βρυξέλλες, Βερολίνο & Παρίσι για Κυπριακό

Για την πρώτη του ενέργεια στο Κυπριακό σε περίπτωση εκλογής του αναφέρθηκε στην συνέντευξη του στην εκπομπή Snipers και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ο κύριος Χριστοδουλίδης αρχικά τόνισε ότι διαφωνεί με ένα σημείο στο πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο θέλει να διαπραγματευτεί ξανά και συγκεκριμένα το σημείο που λέει ότι στις περιοχές που θα επιστραφούν υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση τον έχει ο ιδιοκτητής, ενώ στις περιοχές που θα παραμείνουν υπό Τουρκοκυπριακή Διοίκηση τον λόγο τον έχει ο χρήστης σημειώνοντας ότι αυτό δεν ήταν ποτέ θέση της δικής μας πλευράς.

Μάλιστα σημείωσε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι θα υπάρξει ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού αναφέροντας ότι και ο διεθνής παράγοντας περιμένει την επόμενη των εκλογών. 

Όπως ανέφερε σε περίπτωση εκλογής του θα πάει στις Βρυξέλλες καθώς η δική του προσέγγιση είναι ότι όλα θα μπουν μέσα στο καλάθι των Ευρωτουρκικών καθώς όπως σημείωσε θα πρέπει και η ίδια η Τουρκία να νιώσει τα οφέλη μέσα από την λύση του Κυπριακού γιατί αν δεν τα νοιώσει δεν πρόκειται να λυθεί.

Σημείωσε  ότι αυτά τα οφέλη μπορεί να τα προσφέρει μόνο η ΕΕ και έτσι ο στόχος του είναι να μπουν μέσα στο ίδιο καλάθι τόσο τα Ευρωτουρκικά όσο και το Κυπριακό. Όπως είπε μέσα από την τακτική αυτή πιστεύει ότι θα δημιουργηθεί κινητικότητα.

Την ίδια ώρα επισήμανε ότι ένας σημαντικός λόγος που στο Κραν Μοντανά πετύχαμε περισσότερες συγκλίσεις από ότι στο Σχέδιο Ανάν ήταν επειδή εκεί ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημείωσε ο ίδιος θέλει πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ με τον διορισμό μιας πολιτικής προσωπικότητας με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία θα αναλάβει μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού. Μια προσωπικότητα όπως είπε που να μπορεί να πάει και να μιλήσει και με τον ίδιο τον Ερντογάν.

Παράλληλα όπως ανέφερε μετά τις Βρυξέλλες σε περίπτωση εκλογής του θα επισκεφθεί τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι καθώς Γερμανία και Γαλλία είναι οι δύο χώρες με τις οποίες θα πρέπει να εργαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία για να πετύχει τον πιο πάνω στόχο. 

Home