Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ευχαριστίες ΥΠΑΜ για συμμετοχή Αυστρίας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Offsite Team -
15.02.2022 - 16:02

Ευχαριστίες ΥΠΑΜ για συμμετοχή Αυστρίας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ

θα είναι απαραίτητη η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο όσο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή είπε ο ΥΠΑΜ

Η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο είναι απαραίτητη όσο συνεχίζεται η παράνομη στρατιωτική κατοχή του νησιού μας, ανέφερε την Τρίτη ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο μνημείο πεσόντων αυστριακών ειρηνευτών στην Κόσιη, συνοδευόμενος από την ομόλογο του της Αυστρίας, Klaudia Tanner. Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συμμετοχή της Αυστρίας στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Από την πλευρά της η κ. Tanner χαρακτήρισε ήρωες τους τρεις Αυστριακούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στην Κόσιη και σημείωσε πως είναι σημαντικό και απαραίτητο για την χώρα της να βοηθά και να διασφαλίζει τη σταθερότητα σε περίπτωση κρίσεων σε διάφορες χώρες, σε αποστολές τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΟΗΕ.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Άμυνας καλωσόρισε στην Κύπρο την ομόλογο του της Αυστρίας και την αντιπροσωπεία της, αναφέρθηκε στην παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο, καθώς και στην τουρκική εισβολή του 1974, σημειώνοντας πως οι τραγικές τις συνέπειες «είναι εμφανής στο νησί μέχρι σήμερα». «Μετά την τουρκική εισβολή, το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε μια σειρά από ψηφίσματα που επέκτειναν την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας της de facto κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ το 1974» είπε.

Κατά τη διάρκεια αυτών των τραγικών γεγονότων, συνέχισε ο Υπουργός Αμυνας «στις 14 Αυγούστου 1974, τρεις Αυστριακοί γαλαζοσκούφηδες έχασαν δυστυχώς τη ζωή τους σ’αυτό το σημείο, μετά από επίθεση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών».

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε επίσης ότι «βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε αυτή την ταπεινή τελετή για να αποδώσουμε σεβασμό και να τιμήσουμε τους τρεις Αυστριακούς στρατιώτες Johann Izay, Paul Decombe και August Isak, καθώς και όλους τους Αυστριακούς ειρηνευτές που έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους υπηρετώντας την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο όνομα της ειρήνης. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη θυσία τους και είθε η μνήμη τους να είναι αιώνια».

Απευθυνόμενος στην Αυστριακή ομόλογο του ο Υπουργός Άμυνας την κάλεσε να δεχθεί την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη της Kυβέρνησης και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συμμετοχή της χώρας της στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο. Τιμούμε επίσης και αποτίνουμε φόρο τιμής στο προσωπικό του ΟΗΕ παγκοσμίως που έχασε τη ζωή του υπηρετώντας τις ανθρώπινες αξίες, προωθώντας την ειρήνη και την ευημερία» είπε.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στο ψήφισμα 2618, που υιοθέτησε στις 27 Ιανουαρίου 2022, το Συμβούλιο Ασφαλείας, με το οποίο ανανεώθηκε για άλλους έξι μήνες η εντολή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της παράνομης τουρκικής εισβολής, της συνεχιζόμενης κατοχής και της άρνησης της Τουρκίας να αρχίσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος».

Σημείωσε ακόμα πως έχοντας στη σκέψη μας τη νέα γενιά «οραματιζόμαστε μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο, μια κοινή πατρίδα για όλους τους νόμιμους πολίτες της, ανεξάρτητα από την εθνοτική τους καταγωγή. Για το σκοπό αυτό, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει διαδραματίσει απόλυτα καθοριστικό ρόλο στο έργο της διατήρησης της ειρήνης στο νησί» είπε και πρόσθεσε πως «τα οφέλη του έργου της δεν μπορούν να υπερτονιστούν και η παρουσία της παραμένει απαραίτητη όσο συνεχίζεται η παράνομη στρατιωτική κατοχή του νησιού μας».

Από την πλευρά της η Υπουργός Άμυνας της Αυστρίας ανέφερε ότι στις 14 Αυγούστου 1974, τέσσερις Αυστριακοί ειρηνευτές του ΟΗΕ προσπάθησαν, μάταια, να αποτρέψουν επίθεση στο χωριό Κόσιη, μεσολαβώντας μάταια, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Τουρκοκυπρίων. «Οι στρατιώτες αποσύρθηκαν και συνέχισαν να παρατηρούν την κατάσταση, όπως απαιτούσε η εντολή τους» είπε.

Πρόσθεσε ότι «ώρες αργότερα μια επίθεση της Εθνικής Φρουράς στο χωριό Κόσιη, ακολουθήθηκε από υπερπτήση ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο έριξε τις βόμβες του στο όχημα που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες του ΟΗΕ και στους ίδιους τους στρατιώτες, που προσπαθούσαν να καλυφθούν. Σ’ αυτή την επίθεση τρεις από τους τέσσερις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, τρεις ειρηνευτές, τρεις ήρωες, ο υπολοχαγός Johann Izay, ο αρχιλοχίας Paul Decombe και ο Δεκανέας August Isak».

Αυτοί, συνέχισε «ήταν που αναζήτησαν μια ειρηνική λύση και έδωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της ειρήνης. Στόχος της Δημοκρατίας της Αυστρίας ήταν και θα είναι πάντα να φέρει την ειρήνη σε χώρες που σπαράσσονται από συγκρούσεις» είπε και σημείωσε πως «κανείς δεν ήθελε αυτοί οι γενναίοι στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους. Ωστόσο, σημείωσε «οι ένοπλες δυνάμεις της Αυστρίας δεν φοβήθηκαν και η θέληση, η γενναιότητα και ο επαγγελματισμός τους διασφαλίζουν ότι οι Αυστριακοί στρατιώτες θα κάνουν πάντα το καθήκον τους στην υπηρεσία της ειρήνης».

Σύμφωνα με την κα. Tanner «τα τελευταία 62 χρόνια, περισσότεροι από 100.000 στρατιώτες και πολιτικό προσωπικό συνέβαλαν στην παγκόσμια ειρήνη υπηρετώντας σε περισσότερες από 100 διεθνείς αποστολές στήριξης της ειρήνης και ανθρωπιστικές αποστολές».

Σημείωσε ακόμα ότι «παρά την πανδημία, στην οποία οι Αυστριακές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επανειλημμένα κληθεί να προσφέρουν, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ασφάλεια εντός και εκτός Ευρώπης. Ένα πράγμα είναι βέβαιο» είπε και πρόσθεσε πως «η ασφάλεια στην Ευρώπη έχει χειροτερέψει. Γι` αυτό οι αποστολές του προσωπικού των Αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ είναι απαραίτητες».

Αποστολές όπως αυτές, συνέχισε «αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι για την Αυστρία να βοηθά και να διασφαλίζει τη σταθερότητα σε περίπτωση κρίσεων».

Η Υπουργός Άμυνας της Αυστρίας εξέφρασε ευχαριστίες σε «όλους τους στρατιώτες και τους πολίτες που συμβάλλουν ενεργά στην παγκόσμια ειρήνη σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, συχνά διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Αυτοί διατηρούν τη φήμη της Αυστρίας ως αξιόπιστου ειρηνοποιού σε χώρες που μαστίζονται από καταστροφές, πολέμους ή ερήμωση και είναι ήρωες» κατέληξε.

Μετά τις ομιλίες έγινε κατάθεση στεφάνων από τους Υπουργούς Άμυνας της Κύπρου και της Αυστρίας και από τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, ενώ ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν η Πρέσβης της Αυστρίας στην Κύπρο και ο Διοικητής της 6ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, ενώ κατά τη διάρκεια της σύντομης τελετής παιάνιζε η Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Φρουράς.

ΚΥΠΕ

Home