Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ευρωεκλογές: Το βλέμμα των κομμάτων στις 50 κάλπες των Τ/κ

Του Στέλιου Στυλιανού -
23.05.2019 - 06:00

Ευρωεκλογές: Το βλέμμα των κομμάτων στις 50 κάλπες των Τ/κ

Thumbnail
Τα δεδομένα και οι εκτιμήσεις-Αναμονή μέχρι την Κυριακή από τα κόμματα

Ως μεγάλο ερωτηματικό πρέπει να θεωρείται η κάθοδος των Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής .καθώς αν και έχουν δικαίωμα ψήφους 81 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι αποτελεί για την ώρα μεγάλο ερωτηματικό το πόσοι από αυτούς τελικά θα κατευθυνθούν τελικώς στα πενήντα ειδικά κέντρα για να ψηφίσουν.

Όπως μας έχει λεχθεί από την υπηρεσία εκλογών δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη. Μάλιστα όπως μας τονίστηκε οι ίδιοι είναι έτοιμοι ακόμα και στο ενδεχόμενο που θα ψηφίσουν τελικά και οι 80 χιλιάδες.

Υπενθυμίζεται ότι στις Ευρωεκλογές το 2014, ψήφισε μόλις το 3,2% των Τ/κ ψηφοφόρων, και συγκεκριμένα 1869 άτομα από τις 56 χιλιάδες δικαιούχους.  

Αλλάζουν τα δεδομένα

H Offsite σε μια προσπάθεια να δει τα δεδομένα όσον αφορά την κάθοδο των Τουρκοκυπρίων επικοινώνησε με εκλογικούς αναλυτές, ζητώντας τους να σχολιάσουν πως βλέπουν να κινούνται οι Τουρκοκύπριοι αλλά και κατά πόσο μπορεί η κάθοδος τους στις κάλπες να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Όπως σημείωσαν εκλογικοί αναλυτές όσο μεγαλύτερη είναι αποχή στους Ελληνοκύπριους ψηφοφόρους, και όσο μεγαλύτερη είναι η κάθοδος στις κάλπες από πλευράς Τουρκοκύπριων τόσο περισσότερες εκπλήξεις μπορεί να έχουμε στο τελικό αποτέλεσμα, βάσει πάντα με το τι είδαμε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Όπως μας τονίστηκε κάτι τέτοιο δεν είχαμε το 2014 καθώς αν και η αποχή  στις ελεύθερες περιοχές έφτασε το 56% ψήφισε μόλις το 3% των Τουρκοκυπρίων, κάτι που όπως υποστηρίζουν αποκλείεται να συμβεί την ερχόμενη Κυριακή καθώς υπάρχουν 9 υποψήφιοι Τουρκοκύπριοι. Μάλιστα προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για κάθοδο πέραν των 8 χιλιάδων Τουρκοκυπρίων.

Ώστοσο, εκλογικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό από μόνο του δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξει και το τι προεκλογική έκανε ο καθένας από τους Τουρκοκύπριους στα Κατεχόμενα.

Το βλέμμα στα κέντρα Τ/κ

Παράλληλα εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι μηχανισμοί των κομμάτων θα έχουν από το πρωί της Κυριακής στραμμένη την προσοχή τους προς τα εκλογικά κέντρα των Τουρκοκυπρίων, με στόχο να μελετήσουν τα  βήματα τους το απόγευμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Συγκεκριμένα για την ώρα τα κόμματα κινούνται σε κινούμενη άμμο στο θέμα των Τουρκοκύπριων ψηφοφόρων και θέλουν να δουν πως θα κινηθεί η ψηφοφορία τις πρωινές ώρες της Κυριακής. 

Όπως επισημαίνουν αυτός θα τους βοηθήσει το απόγευμα με την ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού να πετύχουν την όσο δυνατή δική τους συσπείρωση η οποία πιθανότατα θα βοηθήσει και στην διατήρηση των επιθυμητών ποσοστών. 

Τέλος τονίζεται ότι τα κόμματα είναι και τα ίδια συγκρατημένα ζυγίζοντας τα δεδομένα στην τελική ευθεία έτσι ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεως με το κλείσιμο των καλπών.  

 

Home