Ευρωεκλογές: Φέρνουν αλλαγές μέχρι και έξι ατόμων στην Βουλή

Ευρωεκλογές: Φέρνουν αλλαγές μέχρι και έξι ατόμων στην Βουλή

Όλα τα σενάρια για είσοδο στο Κυπριακό Κοινοβούλιο νέων προσώπων

Ανακατατάξεις στην κυπριακή Βουλή ενδέχεται να φέρουν οι Ευρωεκλογές της 26 Μαΐου, καθώς βάσει και των υποψηφιοτήτων που έχουν κατατέθει αλλά και των σεναρίων που υπάρχουν μπορεί η Κυπριακή βουλή να αλλάξει κατά 6/55, αφού 7 από τους 55 βουλευτές διεκδικούν θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Offsite σας παρουσιάζει όλα τα σενάρια ακόμη και τα ποιό ακραία για αλλαγές στην Βουλή, καθώς υπάρχει και το ενδεχόμενο και οι έξι νέοι Ευρωβουλευτές να είναι μέλη του Εθνικού Κοινοβουλίου.

Το γεγονός, μάλιστα ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για είσοδο στην Κυπριακή Βουλή, κάνει τις επερχόμενες Ευρωεκλογές ακόμα πιο αμφίρροπες, καθώς υπάρχουν και οι περιπτώσεις που κομματικά στελέχη ευνοούν κάποιους από τους υποψήφιους για ιδίον όφελος.

Τρέχουν δύο στον ΔΗΣΥ

Αρχής γενομένης από τον ΔΗΣΥ, στον μάχη των Ευρωεκλογών ρίχνονται οι βουλευτές Νίκος Τορναρίτης και Ελένη Σταύρου, με αποτέλεσμα σε περίπτωση εκλογής και των δύο, να εισέρχονται στην Κοινοβουλευτικη ομάδα του ΔΗΣΥ δύο άτομα.

Συγκεκριμένα,σε περίπτωση εκλογής του Νίκου Τορναρίτη ανοίγει θέση για τον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος στην επαρχία Λευκωσίας ο οποίος είναι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος  Προδρόμου, ωστόσο λόγω του γεγονότος ότι ο κύριος Προδρόμου δεν φαίνεται να προτίθεται να παραιτηθεί από την θέση του σε περίπτωση εκλογής του Νίκου Τορναρίτη έδρα στην Κυπριακή Βουλή θα πάρει η δεύτερη επιλαχούσα, Σάβια Ορφανίδου.

Παράλληλα σε ενδεχόμενο εκλογής της Ελένης Σταύρου θέση στην βουλή παίρνει ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ενώ στην περίπτωση που δεν αποδεχθεί και αποφασίσει να παραμείνει στο Ημικρατικό Οργανισμό θέση στον βουλή παίρνει η δημοσιογράφος Ελίτα Μιχαηλίδου.

ΑΚΕΛ: Αλλαγή μέσω Γεωργίου

Στο ΑΚΕΛ τώρα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς ο μοναδικός βουλευτής ο οποίος διεκδικεί έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ο βουλευτής Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου.

Στην περίπτωση που ο κύριος Γεωργίου πετύχει εκλογή, τη θέση του στην Βουλή καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών του κόμματος της Αριστεράς στην Επαρχία Λάρνακας, Ανδρέας Πασιουρτίδης.

Μάχη σε δύο επαρχίες

Στο ΔΗΚΟ, τα βλέμματα είναι στραμμένα σε δύο επαρχίες, καθώς το κόμμα έριξε στην μάχη των ευρωεκλογών δύο εν ενεργεία Βουλευτές. Συγκεκριμένα στην μάχη για μια έδρα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχουν ριχθεί οι Μαρίνος Μουσιούττας (Επαρχία Λευκωσίας) και Ζαχαρίας Κουλίας (Επαρχία Αμμοχώστου). 

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά του ΔΗΚΟ δεν επιτρέπουν εκλογή δύο ατόμων, με αποτέλεσμα η Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να αλλάζει κατά 1/10 σε περίπτωση εκλογής είτε του Μαρίνου Μουσιούττα, είτε του Ζαχαρία Κουλία.

Συγκεκριμένα στην περίπτωση εκλογής του Μαρίνου Μουσιούττα, την έδρα στο Κοινοβούλιο παίρνει ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, Αλέκος Τρυφωνίδης, ενώ σε περίπτωση εκλογής του Ζαχαρία Κουλία έδρα στην Αμμόχωστο καταλαμβάνει ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Σούγλης.

Αλλαγή φρουράς στην Πάφο;

Εν ενεργεία Βουλευτή στην μάχη των ευρωεκλογών ρίχνει και η ΕΔΕΚ, αφού στην προσπάθεια για την κατάληψη της έκτης έδρας θα ενισχύσει και ο βουλευτής Πάφου, Ηλίας Μυριάνθους. 

Σε περίπτωση που ο κύριος Μυριάνθους καταφέρει να πάρει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέση στην Βουλή καταλαμβάνει ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου της ΕΔΕΚ, Βάσος Δημητρίου.

Ενδεχόμενο αλλαγής και στους Οικολόγους

Θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεκδικεί και ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ο οποίος σε περίπτωση που καταφέρει να εκλεγεί με τον συνδυασμό της Συμμαχίας-Οικολόγων, ανοίγει το δρόμο για να πάρει βουλευτική έδρα στην Κυπριακή βουλή η συνυποψήφια του στις Ευρωεκλογές Έφη Ξάνθου.

Από καμία μέχρι έξι οι αλλαγές

Σημειώνεται ότι βάσει και των ψηφοδελτίων των κομμάτων μπορεί να μην υπάρξουν καθόλου ανακατατάξεις στην Κυπριακή Βουλή, αλλά σε ακραίο για την ώρα τουλάχιστον σενάριο να υπάρξει και εκλογή έξι νυν βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα για να υπάρξει είσοδος έξι νέων βουλευτών στο Κοινοβούλιο θα πρέπει οι δύο Ευρωβουλευτές που θα εκλέξει ο ΔΗΣΥ να είναι οι Νίκος Τορναρίτης και Ελένη Σταύρου, ενώ το ΑΚΕΛ να εκλέξει ένα Ευρωβουλευτή και αυτός να είναι ο Βουλευτής Γιώργος Γεωργίου.

Παράλληλα θα πρέπει να εκλεγεί από πλευράς ΔΗΚΟ ένας εκ των Μαρίνου Μουσιούττα ή Ζαχαρία Κουλία και η ΕΔΕΚ να εκλέξει Ευρωβουλευτή τον Ηλία Μυριάνθους.

Για να ολοκληρωθεί το σενάριο με την εκλογή έξι Βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει το ΑΚΕΛ να εκλέξει μόνο ένα Ευρωβουλευτή και αυτός να είναι ο Γιώργος Γεωργίου, και η 4η και 5η δύναμη να είναι ΕΔΕΚ και Συμμαχία- Οικολόγοι με το ποσοστό τους να είναι περισσότερο από το υπόλοιπο του ΑΚΕΛ. Μάλιστα θα πρέπει  από το συνδυασμό Συμμαχίας Οικολόγων να εκλεγεί ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Home