Ευρωεκλογές: Γνωρίστε τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

Τι αναφέρουν πέντε από τους έξι στην Offsite

Η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς με κόμματα και υποψηφίους να συνεχίζουν την προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων.

Η Offsite συνεχίζει και αυτή την εβδομάδα  την παρουσίαση των κομματικών ψηφοδελτίων, ζητώντας αυτή την φορά  από τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, να αναπτύξουν με λίγα λόγια τι θα κάνουν σε περίπτωση εκλογής τους για την Κύπρο στην Ευρώπη.

Γεωργίου Κ. Γιώργος 

Ο Γιώργος Κ. Γεωργίου γεννήθηκε το 1963 στη Λευκωσία και κατάγεται από την Αφάνεια και την κατεχόμενη Άσσια. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1983 μέχρι το 1987. Επιμορφώθηκε στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Πρώτιστο καθήκον είναι να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για ανάδειξη των πτυχών του κυπριακού προβλήματος και να συμβάλουμε μέσα από τους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου στην επίτευξη της επιδιωκόμενης Λύσης.Παράλληλα υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα τα οποία χρήζουν βελτιώσεων όπως η οικονομική θεώρηση της Ευρώπης απέναντι στους πολίτες, το σημερινό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που έχει αποτύχει και οι πολιτικές που εκπηγάζουν από τους κυρίαρχους κύκλους οι οποίες  έχουν στοχοποιήσει  και αφαιμάξει τον εργαζόμενο, τον αγρότη, το νέο, το μαθητή και γενικά τους πολίτες της Ένωσης. 

Ο κύριος Γεωργίου υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός- φιλόλογος, ΒΔ', στη Μέση Εκπαίδευση, ενώ τo 2011 και το 2016 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Λάρνακας. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λάρνακας.

Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της δημοκρατικότητας και αντιπροσωπευτικότητας στους υπάρχοντες θεσμούς της Ε.Ε. και ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου, του μόνου εκλεγμένου σώματος απευθείας από το Λαό. Επίσης, ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η αναχαίτιση της έξαρσης του νεοφασισμού και του ναζισμού που βρικολακιαζει και θυμίζει άλλες επικίνδυνες εποχές που αιματοκύλισαν την Ευρώπη.  Προκλήσεις, που χρήζουν αντιμετώπισης αποτελούν και το μεταναστευτικό, το περιβάλλον, η αγροτική οικονομία, η παιδεία, η στέγαση. Όλοι οι πολίτες με τη συμμετοχή και με τη δύναμη της ψήφου μπορούν να καθορίσουν το μέλλον.  

Γεωργίου Χρύσανθος (Άθως) 

Ο Χρύσανθος Γεωργίου γεννήθηκε το 1970 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Σόφιας και απέκτησε τον τίτλο του Γενικού Χειρουργού στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως ιατρός - γενικός χειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. 

Σε περίπτωση εκλογή μου προτεραιότητα μου θα είναι η Κύπρος μας, οι άνθρωποι της και η κοινωνίας μας. Πρώτη προτεραιότητα η προώθηση του κυπριακού προβλήματος. Προτεραιότητα μου θε είναι η προώθηση των θεμάτων κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας των πολιτών. Κάποτε στην Ευρώπη υπήρχε το κοινωνικό κράτος. Σήμερα δυστυχώς οι Ευρωπαίοι και μαζί βέβαια και οι Κύπριοι πολίτες αφήνονται ολοένα και πιο απροστάτευτοι. Καταργούνται κοινωνικά και εργασιακά κεκτημένα που διασφαλίζουν μια πιο ποιοτική και δημιουργική ζωή. Αυτά με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και σε αυτά σκοπεύω να επικεντρωθώ. Ταυτόχρονα τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, θεωρώ προτεραιότητα και τα θέματα υγείας με την ευρύτερη έννοια. Είτε πρόκειται για την διασφάλιση της πρόσβασης στη ποιοτική υγεία για όλους, είτε πρόκειται για τα θέματα πρόληψης στις ουσίες εξάρτησης αλλά και στήριξη αυτών που έχουν πέσει στο λούκι και την προώθηση υγειούς τρόπου και στάσης ζωής.

Ο  κύριος Γεωργίου είναι Πρόεδρος της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου και Γραμματέας της Παγκύπριας Εταιρείας Τραυματολογίας και Επείγουσας Χειρουργικής και εθνικός εκπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Τραυματολογίας και επείγουσας Χειρουργικής. Από το 2011 είναι Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, ενώ είναι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ από το 2010 και επικεφαλής του Γραφείου Υγείας της Κεντρικής Επιτροπής. 

Θα διεκδικήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον όπου τα εργοστάσια χρυσού δεν θα είναι σε κατοικημένες περιοχές και ο θαλάσσιος πλούτος μας δεν θα τυγχάνει εκμετάλλευση. Θα παλέψουμε για ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά μας δεν θα μεγαλώνουν πλησίον πυρηνικών σταθμών, κοντά σε χημικά απόβλητα, πλησίον στρατιωτικών ζωνών. Θα διεκδικήσουμε μια κοινωνία όπου τα ζώα δεν θα υποφέρουν αλλά θα προστατεύονται και θα συνεισφέρουν στην υγιή ανάπτυξη των νέων ανθρώπων.Μαζί με την φροντίδα υγείας θα διεκδικήσουμε ασφάλεια στον χώρο εργασίας, ιατρική κάλυψη στους χώρους εργασίας, προστασία των συλλογικών συμβάσεων. Θα διεκδικήσουμε μια κοινωνία όπου η τεχνολογία και η μηχανογράφηση έχει τον ρόλο της χωρίς να ακυρώνει την ανθρώπινη υπόσταση.  

Kızılyürek Niyaz

Ο Niyazi Kızılyürek γεννήθηκε το 1959 στην Ποταμιά. Στις αρχές του 1964, λόγω των διακοινοτικών συγκρούσεων, η οικογένειά του μετοίκησε στον θύλακα της Λουρουτζίνας όπου έζησε ως πρόσφυγας μέχρι το 1974. Μετά το 1974, εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στο χωριό Αργάκι. 

Ο κύριος Kızılyürek σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βρέμης, όπου εκπόνησε μεταπτυχιακή και διδακτορική διατριβή πάνω στο Κυπριακό Πρόβλημα. Το 1990 αποφοίτησε με τον τίτλο του διδάκτορος και διάκριση Summa Cum Laude. Από το 1995 διδάσκει στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και βρίσκεται σήμερα στη βαθμίδα του Καθηγητή. 

* H ίδια ερώτηση στάληκε και στο κύριο Kızılyürek ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει

Γιώργος Κουκουμάς

Ο Γιώργος Κουκουμάς γεννήθηκε το 1983 στη Λάρνακα και κατάγεται από την κατεχόμενη Αγκαστίνα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθήνας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου LLM του University of London στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο. Από το 2014 ειναι ευρωκοινοβουλευτικός συνεργάτης, υπεύθυνος για την παρακολούθησης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Τα δικαιώματα των εργαζομένων και η διεκδίκηση σύγχρονων κοινωνικών πολιτικών είναι η πρώτη προτεραιότητά μας. Είναι άλλωστε αυτά που ενδιαφέρουν και καίνε τον κόσμο της δική μας γενιάς.  Αν για παράδειγμα οι πολυεθνικές πλήρωναν τη φορολογία που έπρεπε και αν δεν δίνονταν δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ στις πολεμικές βιομηχανίες, θα μπορούσε να καταπολεμηθεί άμεσα η ανεργία και η φτώχεια στην Ευρώπη που βρίσκονται σε πρωτοφανή αύξηση. Θα μπορούσε ακόμα να αυξηθούν τα κονδύλια για τα προγράμματα έρευνας και εκπαιδευτικών ανταλλαγών. 

Ο κύριος Κουκουμας διετέλεσε Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Αθήνας. Ήταν Πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών Αθήνας και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Αμμοχώστου.

Άλλη μεγάλη προτεραιότητα που έχουμε ως ΑΚΕΛ και ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς είναι οι πολιτικές για το περιβάλλον και την ευημερία των ζώων. Χρειάζεται να δοθούν μάχες στην Ευρώπη, όπου τα συμφέροντα των πολυεθνικών και συγκεκριμένες κυβερνήσεις εμποδίζουν να παρθούν οι απαιτούμενες τολμηρές αποφάσεις για την Κλιματική Αλλαγή. Άλλωστε και στην Κύπρο καθημερινά καταγράφονται κρούσματα από κυβερνητικές αποφάσεις που καταπατούν ακόμα και τις ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οδηγίες. Χρειαζόμαστε λοιπόν άλλες πολιτικές και σε τελική ανάλυση χρειαζόμαστε μια άλλη Ευρώπη. Που να είναι πραγματικά η Ευρώπη των Λαών της. Για αυτήν θα παλέψουμε.

Μαρίνα Νικολάου

Η Μαρίνα Νικολάου γεννήθηκε το 1986 στη Λεμεσό. Είναι πολιτικός επιστήμονας, απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ από το 2016 εργάζεται ως πολιτικός σύμβουλος στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι μέλος της Γραμματείας της. Παρακολουθεί την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, την Αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου για τη Παλαιστίνη καθώς και την Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο. 

Σε περίπτωση εκλογής μου, θα συνεχίσω να εργάζομαι οπως κάνω μέχρι σήμερα στις Βρυξέλλες, με ατέλειωτες ώρες δουλειάς, σε συναντήσεις της Ομάδας της Αριστεράς, συνεχή παρουσία στις Επιτροπές, ουσιαστικές πρωτοβουλίες σε Βρυξέλλες και Κύπρο. Με πρώτη έγνοια το εθνικό μας ζήτημα.  Όλοι παραδέχονται ότι το κύρος και η επιρροή του ΑΚΕΛ στο θέμα της προώθησης του Κυπριακού είναι πολλαπλάσιο του μεγέθους της μικρής μας πατρίδας. Θέλω και εγώ να συμβάλω όσο και όπως μπορώ σε αυτό τον αγώνα για την Κύπρο του αύριο.

Η κυρία Νικολάου είχε ενεργό συμμετοχή στα κοινά από τα μαθητικά της χρόνια ως στέλεχος της ΠΕΟΜ και στη συνέχεια της ΕΔΟΝ στη Λεμεσό. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση μέσα από την Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών. 

Το ΑΚΕΛ μαζί και η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργαζεται καθημερινά για την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών και όλων όσοι ζουν τα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγήσει οι πολιτικές λιτότητας και οι επεκτατικοί πολέμοι στην περιοχή. Αυτά αφορούν όλους μας και αυτή την προσπάθεια θέλω να την ενισχύσω.  Όπως και να συμβάλω στο να δοθεί προσοχή και έμφαση σε θέματα όπως η ισοτιμία των φύλων, η προσβασιμότητα, η καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, η ευημερία των ζώων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Συλικιώτης Νεοκλής 

Ο Νεοκλής Συλικιώτης γεννήθηκε το 1959 στη Λεμεσό.Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Άαχεν στη Γερμανία.  Κατά τη διάρκεια των σπουδών είχε δραστήρια συμμετοχή στην ίδρυση του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών Άαχεν και της Ομοσπονδίας Φοιτητικών Κυπριακών Συλλόγων Γερμανίας της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος. Από το 1992 μέχρι το 1995 υπηρέτησε ως Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, ενώ από το 1995 είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και από το 2010 μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ.  

Μαζί με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς που είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος του κυπριακού λαού θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για επανένωση της Κύπρου ασκώντας πιέσεις στην Τουρκία ώστε να υλοποιήσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις και να τερματίσει τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιτύχαμε να εντάξουμε την Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη της Ένωσης και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την στήριξη της ΕΕ για ανάπτυξη των κοιτασμάτων φ.α. προς όφελος του κυπριακού λαού. Διεκδικούμε να γίνει η Κύπρος περιφερειακό ενεργειακό κέντρο και γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.Προτεραιότητα μας παραμένει η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας που έδωσαν στην χώρα μας την πρωτιά στα θέματα ανισότητας με δραματικά ποσοστά ανεργίας και μας καταδίκασαν μεταξύ των κρατών με τη μεγαλύτερη αύξηση της φτώχειας.

Ο κύριος Συλικιλωτης υπηρέτησε ως Υπουργός Εσωτερικών στην Κυβέρνηση Τάσου Παπαδόπουλου και ως Υπουργός Εσωτερικών και Υπουργός Εμπορίου,Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ενέργειας στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Από το 2014 μέχρι σήμερα είναι Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος στην  ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς. 

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης επιμένοντας στις προτάσεις μας για δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους μας, για διασφάλιση του δικαιώματος στη στέγη, για καταπολέμηση των ανισοτήτων εις βάρος των γυναικών, για ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, για αύξηση των κονδυλίων που δίνονται για την υγεία, την παιδεία, τις ΜμΕ, για τους αγρότες και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Για μια κοινωνική Ευρώπη της αλληλεγγύης που να υπηρετεί τις ανάγκες των λαών.

8