Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ευρωεκλογές: Πήραν το «βάπτισμα» το 2004 και εκλέγηκαν το 2014

Του Στέλιου Στυλιανού -
31.03.2019 - 07:00

Ευρωεκλογές: Πήραν το «βάπτισμα» το 2004 και εκλέγηκαν το 2014

Thumbnail
Στην δεύτερη τους προσπάθεια 10 χρόνια μετά πήραν έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Οι Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου είναι οι τετάρτες διαδοχικές στις οποίες συμμετέχει η Κύπρος από το 2004,με δεκάδες υποψήφιους να έχουν συμμετάσχει σε αυτές, διεκδικώντας μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μάλιστα πολλοί από τους υποψήφιους συμμετέχουν επανειλημμένα στις Ευρωεκλογές, σε μια προσπάθεια τόσο των ίδιων όσο και των κομμάτων τους να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Η Offsite την περασμένη εβδομάδα σας παρουσίασε δύο γυναίκες που δεν έχασαν μέχρι σήμερα καμία εκλογική αναμέτρηση σε επίπεδο Ευρωεκλογών. Συγκεκριμένα στην κατηγορία αυτή ανήκουν τόσο η υποψήφια με το ΔΗΚΟ, Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, όσο και η τέως Ευρωβουλευτής του κόμματος και υποψήφια στις προσεχείς εκλογές με την ΔΗΠΑ Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Εκτός από τις δύο «σιδηρές κυρίες» της πολιτικής, υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι συμμετείχαν στις πρώτες εκλογές το 2004, παίρνοντας ουσιαστικά το «βάπτισμα του πυρός», και στην συνέχεια αφού απείχαν για διαφορετικούς λόγους από τις Ευρωεκλογές του 2009, επέστρεψαν δριμύτεροι στα Ευρωψηφοδέλτια παίρνοντας μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Εκμεταλλεύτηκε» τον διορισμό Στυλιανίδη

Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου ο οποίος συμμετείχε στις εκλογές του 2004, κατέχοντας τότε θέση Αντιπροέδρου στον ΔΗΣΥ και αφού κατέφερε να εκλεγεί δύο φορές(1996,2001) Βουλευτής Αμμοχώστου, ως ένα τότε ανερχόμενο στέλεχος από τις τάξεις της Φοιτητικής παράταξης του κόμματος ΦΠΚ Πρωτοπορία .

Ο Κύριος Χριστοφόρου αν και δεν κατάφερε να εκλεγεί Ευρωβουλευτής στην πρώτη του παρουσία συνέχισε στην Κυπριακή Βουλή όπου εκλέγηκε και τις επόμενες δύο θητείες(2006,2011).

Επανήλθε στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στις Ευρωεκλογές του 2014 καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, με τις έδρες του κόμματός να καταλήγουν στην Ελένη Θεοχάρους και τον Χρίστο Στυλιανίδη, με τον ίδιο  να εισέρχεται ωστόσο στην Ευρωβουλή μετά τον διορισμό του δεύτερου ως Ευρωπαίου Επιτρόπου λίγους μήνες αργότερα.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μάλιστα αποτελεί από το 2015 τον μοναδικό εκπρόσωπο του κόμματος στην Ευρωβουλή και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα , μετά την απόφαση της Ελένης Θεοχάρους να αποχωρήσει από τον ΔΗΣΥ και να ιδρύσει το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Μάλιστα ο κύριος Χριστοφόρου σε μια προσπάθεια επανεκλογής του σημειώνει στις δημόσιες τοποθετήσεις του, το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της Κύπρου τα τελευταία χρόνια στην μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.

Με στύλ υπουργικό

Την ίδια πορεία με τον Λευτέρη Χριστοφόρου ακολουθεί και ο Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος προερχόμενος από της τάξεις της ΕΔΟΝ, ρίχτηκε για πρώτη φορά στην μάχη των Ευρωεκλογών του 2004 χωρίς ωστόσο να καταφέρει εκλογή, με τις έδρες του ΑΚΕΛ να καταλήγουν στους Αδάμο Αδάμου και Κυριάκο Τριανταφυλλίδη.

Ο κύριος Συλικιώτης στην συνέχεια διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών το 2006 επί Διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου έως το 2007, όταν και υπέβαλε την παραίτηση του μετά την απόφαση του ΑΚΕΛ για αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Με την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής δημοκρατίας, διορίστηκε εκ νέου Υπουργός Εσωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε έως το Μάρτιο του 2012, όπου διορίστηκε Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού,έως τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης το 2013.

Το 2014 διεκδίκησε εκ νέου την θέση καταφέρνοντας να εκλεγεί Ευρωβουλευτής,τερματίζοντας δεύτερος στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ πίσω από τον Τάκη Χατζηγεωργίου.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης διεκδικεί εκ νέου έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο στις προσεχείς Ευρωεκλογές.  

Home