Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ευρωεκλογές: Πως κερδίζουν ή/και χάνουν έδρα οι δύο μεγάλοι

Του Στέλιου Στυλιανού
- 24.02.2019

Ευρωεκλογές: Πως κερδίζουν ή/και χάνουν έδρα οι δύο μεγάλοι

Thumbnail
Ευρωεκλογές: Τα ποσοστά που πρέπει να πάρουν για την τρίτη έδρα. Με τι ποσοστό κινδυνεύουν να χάσουν τη δεύτερη

Σε ρυθμούς εκλογών αναμένεται να μπουν τις επόμενες μέρες τα κόμματα, διαμορφώνοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν στην προεκλογική εκστρατεία, με πρώτιστο στόχο να δουν που βρίσκονται με τα ποσοστά τους και να οργανωθούν για τη "μάχη".

Μάλιστα, στη διεργασία των κομμάτων βρίσκεται και το πως θα καταφέρουν είτε να διατηρήσουν τις έδρες που κατέχουν σήμερα, είτε ακόμα και μέσα από κάποιες προϋποθέσεις να τις αυξήσουν.

Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, τα οποία με κάποιες προϋποθέσεις μπορούν να διεκδικήσουν είτε τρίτη έδρα, είτε να χάσουν μιά από τις δύο έδρες που διατηρούν σήμερα. 

Τι έγινε το 2014

Καταρχάς, διευκρινίζεται ότι η Κύπρος στις Ευρωεκλογές είναι μια ενιαία κάλπη στην οποία αντιστοιχούν οι έξι έδρες που εκλέγει η χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η κάθε έδρα αντιστοιχεί σε ποσοστό 16.67%.

Με αυτά ως δεδομένα μπορεί τα δύο μεγάλα κόμματα να κερδίσουν ή να χάσουν έδρα στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Ας πάρουμε τα δεδομένα με τη σειρά

Πρώτον, εξασφαλίζουν την πρώτη έδρα, από την πρώτη κατανομή αν πάρουν ποσοστό 16,67%.

Αν εξασφαλίσουν ποσοστό 33,34% τότε θα εξασφαλίσουν από την πρώτη κατανομή δυο έδρες.

Οι έδρες για την Κύπρο είναι 6. Άρα αναγκαστικά θα υπάρξει δεύτερη κατανομή.

Πάμε να δούμε λοιπόν τα υπόλοιπα ενδεχόμενα

Αν πάρουμε για παράδειγμα τις αντίστοιχες εκλογές του 2014, ο ΔΗΣΥ με ποσοστό 37.75% όχι μόνο κατάφερε να εκλέξει δύο Ευρωβουλευτές(στο 33.32%) από την 1η κατανομή αλλά μετέφερε και ένα υπόλοιπο 4.43% στην δεύτερη κατανομή.

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ με ποσοστό 26.98% εξέλεξε ένα Ευρωβουλευτή στην πρώτη κατανομή(δηλαδή στο 16.67%), μεταφέροντας ένα υπόλοιπο 10.31% στη δεύτερη κατανομή.

Παράλληλα, στη διαδικασία της δεύτερης κατανομής, προστέθηκαν όλα τα κόμματα τα οποία δεν κατάφεραν να πάρουν ποσοστό πάνω από 16.67%. Διεκδίκησαν τις τρεις έδρες που απέμειναν. 

Οι συνδυασμοί που είχαν το υψηλότερο υπόλοιπο κέρδισαν τις έδρες.

Έτσι τις τρεις έδρες στη δεύτερη κατανομή κέρδισαν το ΔΗΚΟ με 10.83% το ΑΚΕΛ με 10.31% και η ΕΔΕΚ με 7.68%.

Πως αλλάζουν τα δεδομένα το 2019

Τα δεδομένα αυτά σύμφωνα με εκλογικούς αναλυτές δύσκολα αλλάζουν, καθώς το επικρατέστερο σενάριο που προβλέπουν είναι ότι ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ θα διατηρήσουν τις έδρες τους(2-2-1) με την 4η πολιτική δύναμη, όποια και να είναι, να παίρνει την 6η και καθοριστική έδρα, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις.

Οι εκπλήξεις

Υποθετικό σενάριο: Ο ΔΗΣΥ εξασφαλίζει 2 έδρες από την πρώτη κατανομή. Το ΑΚΕΛ μια. Πάμε λοιπόν σε δεύτερη κατανομή για τρεις έδρες.

Για να υπάρξει ενδεχόμενο το ΑΚΕΛ να χάσει μια έδρα, θα πρέπει το υπόλοιπο του που θα μεταφέρει από την πρώτη κατανομή, να είναι μικρότερο από το ποσοστό της 3ης, της 4ης αλλά και της 5ης πολιτικής δύναμης στις εκλογές. 

Μάλιστα, όπως τόνισαν αναλυτές στην Offsite, για να κινδυνεύει το ΑΚΕΛ να χάσει έδρα, θα πρέπει να καταγράψει ποσοστό γύρω στο 23% - 24% και η 4η αλλά και η 5η πολιτική δύναμη να καταγράψουν ποσοστό πάνω από 8%, κάτι που για την ώρα δεν φαντάζει εφικτό.

Το σενάριο των τριών

Τέλος, υπάρχει και το ενδεχόμενο τις έξι έδρες να πάρουν μόνο οι τρεις πρώτες πολιτικές δυνάμεις.

Στην περίπτωση αυτή βάση σεναρίων μπορει να κερδίσει το ΔΗΣΥ τρίτη έδρα αν καταφέρει και το υπόλοιπο του μετά από την κατανομή των δύο πρώτων εδρών είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό που θα καταφέρει να πάρει η 4η πολιτική δύναμη. 

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησαν στην Offsite εκλογικοί αναλυτές, θα πρέπει να πάρει ένα ποσοστό πέριξ του 40% - 41% και η 4η δύναμη να πάρει ποσοστό μικρότερο του υπόλοιπου το ΔΗΣΥ.

Τα παραπάνω δεδομένα, αν και για την ώρα βρίσκονται στη σφαίρα των σεναρίων, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστούν, καθώς από την μια η μεγάλη αποχή που αναμένεται στις Ευρωεκλογές αλλά και ο μεταβλητός πολιτικός χάρτης, μπορεί να δημιουργήσουν εκπλήξεις.

Home