Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ευρωεκλογές: Που κρίθηκε η έκτη έδρα στις προηγούμενες εκλογές

Του Στέλιου Στυλιανού -
10.03.2019 - 08:54

Ευρωεκλογές: Που κρίθηκε η έκτη έδρα στις προηγούμενες εκλογές

Thumbnail
Ποιοι υποψήφιοι κατάφεραν να πάρουν την πολυπόθητη έκτη έδρα

Σε ρυθμούς Ευρωεκλογών έχουν μπει τα πολιτικά κόμματα ενόψει των Ευρωεκλογών της 26 Μαΐου.

Τα δεδομένα είναι γνωστά, με τα κομματικά ψηφοδέλτια να είναι έτοιμα και τους υποψηφίους να ρίχνονται στην μάχη για να πείσουν το κόσμο, καταρχάς να προσέλθει στην κάλπη και κατά δεύτερο να τους τιμήσει με την ψήφο του.

Σε αυτές τις εκλογές, όπως άλλωστε και στις τρεις προηγούμενες εκλογές, το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο πιο κόμμα θα καταλάβει την πολυπόθητη έκτη έδρα, με τρία κομματικά ψηφοδέλτια, αυτά της ΕΔΕΚ, του ΕΛΑΜ και της συνεργασίας Συμμαχίας Οικολόγων να την διεκδικούν.

Το μεγαλύτερο «ντέρμπι» για κατάληψη της έκτης έδρα παίχτηκε το 2004, όταν τότε με διαφορά μερικών δεκάδων ψήφων, την έκτη έδρα κατέκτησε ο νεοσυσταθής από στελέχη του ΔΗΣΥ Συνδυασμός Για την Ευρώπη.

Ο Συνδυασμός Για την Ευρώπη κατάφερε να κερδίσει την ΕΔΕΚ με διαφορά μόλις 37 ψήφων.

Συγκεκριμένα η ΕΔΕΚ έλαβε 36075 ψήφους (10,79%) και ο συνδυασμός για την Ευρώπη 36112(10,80%) εκλέγοντας ευρωβουλευτή τον Γιαννάκη Μάτση.

ματσης

Σε πιο χαμηλά ποσοστά κρίθηκε η 6η έδρα στις Ευρωεκλογές του 2009 και του 2014, με την ΕΔΕΚ και στις δύο περιπτώσεις να καταφέρνει τελικά να κερδίζει την έδρα.

Το 2009 φαινομενικά ήταν η πιο εύκολη μάχη μέχρι σήμερα για την κατάληψη της έκτης έδρας, με την ΕΔΕΚ να κατακτά την έδρα με 30169 ψήφους (9.85%) χωρίς ουσιαστική πίεση.

5ο κόμμα αναδείχθηκε το ΕΥΡΩΚΟ με 12630 ψήφους και ποσοστό (4,12%).

Την πρώτη έδρα της ΕΔΕΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέκτησε ο Κούλλης Μαυρονικόλας.

Mauronikolas

Πιο δύσκολα ήταν τα δεδομένα το 2014, όταν η ΕΔΕΚ για να καταφέρει να κερδίσει την έδρα την οποία κατέκτησε το 2009, χρειάστηκε να συνεργαστεί με τους Οικολόγους.

Συγκεκριμένα το 2014 η ΕΔΕΚ είχε να συναγωνιστεί ένα νέο και πάλι κίνημα, το οποίο ριχνόταν και αυτό για πρώτη φορά στην μάχη των Ευρωεκλογών όπως ακριβώς και ο συνδυασμός για την Ευρώπη το 2004.

Τελικώς, η συνεργασία ΕΔΕΚ-Οικολόγοι κατέφερε να πάρει την έκτη έδρα, με 19894 ψήφους (7,68%) έναντι της Συμμαχίας Πολιτών με 17549 (6,78%) στέλνοντας στο Ευρωκοινοβούλιο τον Δημήτρη Παπαδάκη.

papadakis

Οι τρεις προηγούμενες αναμετρήσεις για ανάδειξη Ευρωβουλευτών καταδεικνύουν ότι η μάχη για την 6η έδρα είναι δύσκολη, με τον ανταγωνισμό κυρίως στις Ευρωεκλογές του 2004 και 2014 να ήταν μεγάλος.

Σημειώνεται ότι με τα σημερινά δεδομένα ίσως κάποιο κόμμα να μπορέσει να πάρει την έκτη έδρα ακόμα και με μικρότερο ποσοστό.

Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι η έδρα στην Ευρωβουλή κλειδώνει με καθαρά με ποσοστό 16,67% στην πρώτη κατανομή, ενώ στην δεύτερη κατανομή μπαίνουν όλοι οι υπόλοιποι συνδυασμοί και υποψήφιοι.

Αυτός που έχει υψηλότερο ποσοστό κατακτά διαδοχικά τις εναπομείνασες από την πρώτη κατανομή έδρες.

Home