Ευρωεκλογές: Τα δεδομένα της μάχης ΕΔΕΚ-ΕΛΑΜ για την 6η έδρα

Σε ποια περίπτωση μένει το ΑΚΕΛ με μια έδρα

Λιγότερες από σαράντα μέρες πριν τις Ευρωεκλογές, και ουσιαστικά το βαρος της κοινής γνώμης στρέφεται στο πιο κόμμα τελικά θα καταφέρει να κατακτήσει την έκτη έδρα. 

Μάλιστα μέσα από τις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες φαίνεται ότι το ποιο κόμμα θα είναι τελικά αυτό που θα καταφέρει να κερδίσει την 6η έδρα μόνο η κάλπη μπορεί να το καταδείξει καθώς σε κάποιες εκ των δημοσκοπήσεων η διαφορά αγγίζει και τα όρια του στατιστικού λάθους.

Σημειώνεται ότι και τα δύο κόμματα για διαφορετικούς λόγους εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα πετύχουν να κατακτήσουν την τέταρτη θέση κερδίζοντας μια θέση στην Ευρωβουλή.

Καταρχάς από πλευράς ΕΛΑΜ τονίζεται ότι οι ίδιοι αναμένουν να έχουν και σε αυτές τις εκλογές όπως και στις προηγούμενες αναμετρήσεις κρυφή ψήφο η οποία ουσιαστικά αυξάνει την δική τους διαφορά από την ΕΔΕΚ στην μάχη για κατάληψη της 4ης θέσης.

Πηγές από την ΕΔΕΚ μιλώντας στην ιστοσελίδας εξέφρασαν παράλληλα την δική τους αισιοδοξία για διατήρηση της έδρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι το Κίνημα συνηθίζει να συσπειρώνεται λίγες μέρες πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Το γεγονός αυτό  σε συνάρτηση με το ότι μέσα από δημοσκοπήσεις καταγράφεται μια αυξητική τάση για το κίνημα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πιστεύετε ότι θα βοηθήσει στην διατήρηση της έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο και στην ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Παράλληλα πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΔΕΚ ίσως επωφεληθεί και της ψήφου μιας ομάδας πολιτών η οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δει το ΕΛΑΜ να κατακτά έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού όπως τονίζεται το μειωμένο ενδιαφέρον που έχουν αυτές οι εκλογές ίσως τους οδηγήσει να μην ψηφίζουν το κόμμα που ψήφιζαν διαχρονικά πριμοδοτώντας ουσιαστικά την ΕΔΕΚ.

Μπορεί να βγάλουν και οι δύο;

Ένα ενδεχόμενο το οποίο φαίνεται να μελετούν τα κομματικά επιτελεία είναι το κατά πόσο στο τέλος της ημέρας μπορούν να εκλέξουν και τα δύο κόμματα Ευρωβουλευτή, χάνοντας έδρα σε αυτή την περίπτωση το ΑΚΕΛ. 

Το ενδεχόμενο αυτό αν και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, είναι ένα υπάρκτο σενάριο, το οποίο για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει το ΑΚΕΛ να πάρει ένα ποσοστό κάτω από 25% και ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ καταγράψουν ποσοστά πάνω από 8% κάτι που συνεπάγεται υψηλή συσπείρωση.  Διευκρινίζεται ότι η Κύπρος στις Ευρωεκλογές είναι μια ενιαία κάλπη στην οποία αντιστοιχούν οι έξι έδρες που εκλέγει η χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η κάθε έδρα αντιστοιχεί σε ποσοστό 16.67%, με αποτέλεσμα το ΑΚΕΛ σε περίπτωση που πάρει 25% να έχει υπόλοιπο για την δεύτερη έδρα 8.33% χανοντας ουσιαστικά την έδρα εάν τα δύο κόμματα πετύχουν ποσοστό πάνω από αυτό.

Για να υπάρξει ενδεχόμενο το ΑΚΕΛ να χάσει μια έδρα, θα πρέπει το υπόλοιπο του που θα μεταφέρει από την πρώτη κατανομή, να είναι μικρότερο από το ποσοστό της 3ης, της 4ης αλλά και της 5ης πολιτικής δύναμης στις εκλογές.

 Μάλιστα, όπως τόνισαν αναλυτές στην Offsite, για να κινδυνεύει το ΑΚΕΛ να χάσει έδρα, θα πρέπει να καταγράψει ποσοστό γύρω στο 23% - 24% και η 4η αλλά και η 5η πολιτική δύναμη να καταγράψουν ποσοστό πάνω από 8%, κάτι που για την ώρα δεν φαντάζει εφικτό.

8