Ευρωεκλογές: Tα επόμενα βήματα μετά την εκλογή των «6» (Πίνακας)

Ευρωεκλογές: Tα επόμενα βήματα μετά την εκλογή των «6» (Πίνακας)

Τι ακολουθεί μετά την εκλογή του νέου Ευρωκοινοβουλίου – Πρώτη πρόκληση η εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές βρίσκεται η Κύπρος και μαζί η Ευρώπη, όπου οι πολίτες μεταξύ των 28 κρατών μελών θα κληθούν να επιλέξουν τους 751 ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τα συμφέροντά τους για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Παράλληλα, με την προεκλογική για την ανάδειξη των νέων ευρωβουλευτών, βρίσκεται σε εξέλιξη και η προεκλογική των 6 υποψηφίων για την διαδοχή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Να υπενθυμίσουμε πως οι κορυφαίοι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι οι: οι: Nico CUÉ, Ευρωπαϊκή Αριστερά (EL), Ska KELLER, Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (EGP), Jan ZAHRADIL, Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ACRE), Margrethe VESTAGER, Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), Manfred WEBER, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και Frans TIMMERMANS, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES).

Με το τέλος των ευρωεκλογών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκούς Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συζητήσει με τους ηγέτες των κρατών μελών τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις 28 Μαΐου στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Επιπλέον, οι ηγέτες της ΕΕ θα προτείνουν (με ειδική πλειοψηφία) έναν υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Ο κ. Τουσκ θα παρουσιάσει το πρόσωπο που επέλεξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 20 Ιουνίου.

Οι νέοι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές θα κληθούν να παραστούν επίσημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 2 Ιουλίου 2019, όπου και θα αναλάβουν αποφασίσουν την εκλογή του προέδρου της πολιτικής τους ομάδας, τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και τους κοσμήτορες. 

Στην συνέχεια οι ευρωβουλευτές θα κατανεμηθούν στις επιτροπές όπου θα εκλέξουν τον πρόεδρο της κάθε επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πλειοψηφία 357 ψήφων, στις 15 – 18 Ιουλίου.

Επιπλέον, μέσα στους μήνες Σεπτέμβριο - Οκτώβριο οι ευρωπαίοι ηγέτες σε στενή συνεργασία με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προτείνουν τους νέους υποψηφίους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πριν αναλάβουν καθήκοντα, όλοι οι υποψήφιοι Επίτροποι συναντούν τους ευρωβουλευτές στις ακροάσεις που οργανώνονται στις επιτροπές του ΕΚ που είναι αρμόδιες για το χαρτοφυλάκιό του καθ' ενός από αυτούς. Οι επιτροπές του ΕΚ εξετάζουν τις γνώσεις και τις ικανότητες κάθε υποψήφιου Επιτρόπου και στη συνέχεια ψηφίζουν για την έγκριση ή όχι της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σύνολό της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, με τους νέους επιτρόπους να αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου 2019.  

pic

Home