Φαίδωνος: «Κάποιοι έκαναν περιουσίες μέσω των τ/κ περιουσιών»

Φαίδωνος: «Κάποιοι έκαναν περιουσίες μέσω των τ/κ περιουσιών»

Ξεσπαθώνει κατά βουλευτών

 Ξεσπαθώνει και μιλά για πολιτικό κανιβσαλισμό ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν στη συνεδρία της Τρίτης 02 Φεβρουαρίου 2021 με αντικείμενο τις τουρκοκυπριακές περιουσίες. 

 

Ο Δήμαρχος κάνει αναφορά για εργαλειοποίηση της Επιτροπής για κομματικούς και πολιτικούς λόγους που  εκφεύγει  κατά πολύ του ρόλου της για άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου Ο Δήμαρχος Πάφου προέβη την Τετάρτη σε πολυσέλιδη δήλωση παραθέτοντας τους ισχυρισμούς του

 

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Φαίδωνος

 

«Έχω ενημερωθεί ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας διεξήχθη πολιτικός κανιβαλισμός έναντι του προσώπου μου με ύβρεις, βαριούς χαρακτηρισμούς και ανυπόστατες κατηγορίες τόσο από μέλη της Επιτροπής όσο και από προσκεκλημένους. Είναι φανερό ότι μια ετερόκλιτη συμμαχία κομμάτων και κάποιων προσκεκλημένων έχουν ενοχληθεί γιατί έχω δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια στο σύστημα που είχαν στήσει για δεκαετίες σε σχέση με την παραχώρηση και χρήση τουρκοκυπριακών περιουσιών προς εξυπηρέτηση  κομματικών και προσωπικών συμφερόντων. Κάποιοι έκαναν καριέρες και προσωπικές περιουσίες  μέσω της διανομής και εκμετάλλευσης  T/K περιουσιών. 

 

Ενώ κάποιοι άλλοι επιδίωξαν και εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στη Συμβουλευτική Επιτροπή παραχώρησης Τ/Κ περιουσιών την ίδια ώρα αυτά τα πρόσωπα κατέχουν εκατοντάδες στρέμματα Τ/Κ γης και το πιο προκλητικό είναι ότι δεν είναι ούτε καν πρόσφυγες. 

 

Στη χθεσινή συνεδρία πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και άτομο που όντας μη πρόσφυγας κατέχει πολλαπλάσια έκταση γης από ό,τι ο Δήμος Πάφου στο σύνολο του και την ίδια ώρα έχει την άποψη ότι πρέπει δια νόμου να απαγορευθεί η παραχώρηση Τ/Κ γης στις Τοπικές Αρχές (σχετικές καταγγελίες που τον αφορούν τις έχω κάνει γραπτώς). Άρα τα προαναφερόμενα  εξηγούν και την στάση του. 

 

Σε ό,τι αφορά τη  θέση που ακούστηκε ότι θα νομοθετήσουν για να μη  δικαιούνται οι Δήμοι να τους εκμισθώνεται Τ/Κ γη, προσωπικά αλλά και ως Δήμαρχος δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αν θέλουν, μπορούν να ξηλώσουν όλα τα έργα και τους χώρους στάθμευσης και να τα πάρουν πίσω για να τα δώσουν με κομματικά κριτήρια σε πρόσφυγες. Αλήθεια, πού ήταν για να νομοθετήσουν όταν παραχωρούνταν στην εταιρεία Cyprus Limni Resort του Ομίλου Εταιρειών Σιακόλα 300 στρέμματα Τ/Κ  γης για την αδειοδότηση δύο γηπέδων γκολφ και πού ήταν όταν ανταλλάσσονταν 300 άλλα στρέμματα Τ/Κ γης με την ίδια εταιρεία και σε ανταλλαγή προνομιακής Τ/Κ γης με θέα στον Κόλπο της Πόλης Χρυσοχούς δίνονταν στον Κηδεμόνα κάποια «κατσάβραχα» σε βουνά στην ενδοχώρα. Ο Δήμαρχος ήταν παρών, έκανε γραπτές καταγγελίες και εν τέλει τα 300 στρέμματα που είχαν εκμισθωθεί επιστράφηκαν ενώ για αυτά που ανταλλάγηκαν μας έμειναν τα κατσάβραχα.

 

 Στην Πάφο κατάντησαν να κρατούν δεκάδες στρέμματα χωράφια και ακίνητα κάποιοι πρόσφυγες και κάποιοι μη πρόσφυγες   που είχαν κομματική ταυτότητα και ήταν παρατρεχάμενοι συγκεκριμένων ατόμων ενώ κάποιοι άλλοι πρόσφυγες να μην πάρουν τίποτε. 

 

Ως Δήμαρχος έδωσα κατάθεση στο ΤΑΕ Αρχηγείου και έκανα κατά καιρούς γραπτές και δημόσιες καταγγελίες για εικονικές εταιρείες οι οποίες εξασφαλίζουν Τ/Κ περιουσίες εκατομμυρίων αλλά και για παράνομες παραχωρήσεις που έγιναν. Χωρίς ίχνος υπερβολής, ήταν καθοριστικός ο ρόλος ο δικός μου και κάποιων άλλων ανθρώπων για να περιοριστούν οι λαμογιές και οι παρανομίες που γίνονταν γύρω από τις Τ/Κ περιουσίες. Ενοικιάσεις, υπενοικιάσεις, παράνομες παραχωρήσεις, παράνομες δηλώσεις στον ΚΟΑΠ, χρήματα μαύρα και αφορολόγητα είναι αυτά που συνθέτουν τη διαχείριση Τ/Κ περιουσιών.

 

Σύντομα, θα δώσω ξανά στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν σε ποιαν κατάσταση είχαν αφεθεί να είναι συγκεκριμένα ακίνητα και σε ποιαν άριστη κατάσταση τα έχουμε φέρει ως Δήμος παραχωρώντας τα ξανά σε άτομα μέσα από ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες χωρίς κομματικές και άλλες παρεμβάσεις. Υπενθυμίζω πρόσφατη απόφαση του Δήμου όπως αναλάβει την ανακαίνιση του Χανιού στην οδό Φελλάχογλου και τα καταστήματα να παραχωρηθούν από τον Κηδεμόνα σε νόμιμους δικαιούχους. Αυτά τα κάνουμε για να δούμε την πόλη μας και το κέντρο της ξανά ζωντανό και όμορφο. Σε αυτή την προσπάθεια κάποιοι πολύ λίγοι αντιδρούν γιατί επηρεάζονται τα συμφέροντα τους.  Μετατρέψαμε σκουπιδότοπους σε στολίδια της πόλης αλλά έχασαν τα προνόμια κάποιοι να τα δίνουν όπου θέλουν με διαδικασίες που θα ξεκινούσαν σε πολιτικά και κομματικά γραφεία. Έλεος!

 

Επειδή χθες  δεν είχαν τη στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία και αντίληψη να αφήσουν τον Δημοτικό Γραμματέα να μιλήσει και αφού άφησαν τους πάντες να μιλήσουν πολλές φορές για 10 λεπτά χωρίς να τους διακόψουν και αφού του έδωσαν το λόγο τελευταίου για να μιλήσει όταν επιχείρησε να αναφερθεί στις αυθαίρετες – παράνομες ενέργειες παραπονουμένων εκτοπισμένων,  του ζητούσαν  να ανακαλέσει με πολύ αντιδημοκρατικό τρόπο και με φωνασκίες σε σημείο που κάποιος Βουλευτής του είπε ότι είναι και  «αχάπαρος». Όχι τυχαία η Πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρία η οποία μπορούσε να ολοκληρωθεί σε λίγα λεπτά, λέγοντας ότι θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη με στόχο να διαιωνίζουν το θέμα και να προκαλούν όπως πιστεύουν, πολιτικό κόστος στον Δήμαρχο Πάφου. Είναι ξεκάθαρο κατά την άποψή μου,  ότι σκοπός τους δεν είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αλλά να εργαλειοποιήσουν μιαν εξουσία που έχουν για πολιτικούς και κομματικούς λόγους. Είναι σύνηθες όταν πλησιάζουν εκλογές να εγγράφουν θέματα και να καλούν καμμιά τριανταριά άτομα και να επιδίδονται σε άκρατο λαϊκισμό στο ποιος θα εμφανιστεί ως μεγαλύτερος υποστηρικτής των καλεσμένων με χαρακτηρισμούς, ύβρεις και τα παρόμοια. Θα ζητήσω μέσω του Δικηγόρου μου τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά και θα επανέλθω στο θέμα για να καταλάβουν επιτέλους σε αυτό το τόπο ότι αυτές οι πρακτικές τους δεν θα περάσουν. Αν κληθεί ο Δήμος ή ο Δήμαρχος σε επόμενη συνεδρία θα δω το θέμα νομικά γιατί η συγκεκριμένη εξουσία των Επιτροπών είναι καθορισμένη και σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να μετατρέπεται σε λαϊκό δικαστήριο ή ο οποιοσδήποτε να κάνει πολιτικό κανιβαλισμό μπροστά σε καλεσμένους και ΜΜΕ για να κάνει πολιτικά παιχνίδια.  

Ως Δήμαρχος, δεν έχω κανένα πρόβλημα να δώσω στοιχεία και οποιεσδήποτε διευκρινίσεις σε ένα κόσμιο περιβάλλον μακριά από χαρακτηρισμούς, ύβρεις και πολιτικό κανιβαλισμό. Αν στόχος είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δηλώνω «παρών». Αν θέλουν να παίξουν παιχνίδια και να εξυπηρετήσουν τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες να ξέρουν ότι θα πάρουν δημόσιες απαντήσεις. Το Γραφείο μου  όταν δέχθηκε τηλεφώνημα για να ενημερωθεί για τη χθεσινή συνεδρία προ 10ημέρου απάντησε αμέσως, χωρίς να ερωτηθώ, ότι ήδη έχω σοβαρές προγραμματισμένες συναντήσεις, ενώ την ίδια ημέρα, επικοινώνησα προσωπικά με τον Γραμματέα της Επιτροπής, ο οποίος είχε ζήτησε να επικοινωνήσω μαζί του και του είπα να δει αν μπορεί να αλλάξει η ημερομηνία . Με απόφαση της Προέδρου, δεν άλλαξε η ημερομηνία και ο Δήμος εκπροσωπήθηκε από τον Δημοτικό Γραμματέα. Αντί να τρίζει η άμαξα τρίζει ο αμαξηλάτης».

 

 

Home