Φακοντής: Γιατί έγινε πτήση στην Πάφο -Καρούσος:Γιατί δεν ρώτησες

Φακοντής: Γιατί έγινε πτήση στην Πάφο -Καρούσος:Γιατί δεν ρώτησες


Πολιτική αντιπαράθεση εν μέσω πανδημίας

Σε πολιτική αντιπαράθεση Κυβέρνησης - ΑΚΕΛ μετατράπηκε πτήση που έγινε στις 29 Μαρτίου στο Αεροδρόμιο Πάφου από τη Βρετανία με 29 επιβάτες. Το ΑΚΕΛ μέσω του βουλευτή Πάφου Ανδρέα Φακοντή ζητεί απαντήσεις, ενώ ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος σε γραπτή του δήλωση το βράδυ της Πέμπτης απάντησε ζητώντας από το ΑΚΕΛ συνεργασία αυτές τις κρίσιμες στιγμές χαρακτηρίζοντας ανυπόστατη τη δήλωση Φακοντή,

Ο κ. Φακοντής δήλωσε ότι:

«Από το πρωί της Κυριακής, 21ης Μαρτίου, εξαγγέλθηκε καθολική απαγόρευση πτήσεων για 14 ημέρες προς την Κύπρο. Η καθολική απαγόρευση πτήσεων ανανεώθηκε σήμερα, 2 Απριλίου, με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών για ακόμη 14 ημέρες». Παρόλ’ αυτά, στις 29 Μαρτίου έφτασε στο αεροδρόμιο Πάφου πτήση της Easyjet (με αριθμό U29036) από την Βρετανία με 29 επιβάτες. Μεγάλος αριθμός εξ αυτών είναι φοιτητές.

Οι υπόλοιποι φοιτητές που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Βρετανία καθώς και οι οικογένειες τους είναι ανάστατες για το συγκεκριμένο συμβάν και ζητούν απαντήσεις.

· Έχει εκδοθεί ειδική άδεια από τον Υπουργό Μεταφορών για την άφιξη της συγκεριμένης πτήσης;

·Οι 29 επιβάτες που έφτασαν στην Κύπρο εμπίπτουν στις «εξαιρετικές περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης» όπως προβλέπεται και στο σχετικό διάταγμα;

ΦΑΚΟΝΤΗΣ

· Κατείχαν, τα εν λόγω άτομα, το Ιατρικό Πιστοποιητικό εξέτασης του κορονοϊού;

·Στάλθηκαν για καραντίνα στους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους;

Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

Απάντηση Καρούσου: «Περίφημη πτήση»

Απαντώντας λίγο αργότερα ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι: 

Η «περίφημη» πτήση στην οποία αναφέρθηκε στη δημοσίευση του ο κ. Φακοντής, ήταν προγραμματισμένη από το Λονδίνο προς την Κύπρο να πραγματοποιηθεί άνευ επιβατών και να παραλάβει από την Κύπρο άτομα που ήθελαν να αναχωρήσουν από εδώ. Οι πτήσεις τέτοιου σκοπού δεν χρειάζονται ειδικές άδειες.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι «επειδή υπήρξε ανάγκη επαναπατρισμού προσώπων που είχαν εξασφαλισμένες βεβαιώσεις, δόθηκε άδεια σε αυτήν την πτήση να επιβιβαστούν άτομα, τα οποία δεν είχαν καταφέρει να επαναπατριστούν μέχρι τη μέρα που τέθηκε σε ισχύ το διάταγμα απαγόρευσης πτήσεων. Η σχετική άδεια δόθηκε σύμφωνα  με τις πρόνοιες του Διατάγματος απαγόρευσης πτήσεων, το οποίο και αναφέρει ότι μπορεί να  εκδίδεται ειδική άδεια για σκοπούς επαναπατρισμού (repatriation flights)». 

Οι πτήσεις αυτές διεξάγονται για άτομα τα οποία έχουν εξασφαλίσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά  και βεβαιώσεις με βάση το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας (π.χ βεβαιώσεις από διπλωματικές αποστολές κ.ά.). Κατά την άφιξη αυτών των πτήσεων αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας με τους λειτουργούς του, οι οποίοι και εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα που απαιτούνται και όλοι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, ακολούθησαν το πρωτόκολλο.

Ο κ. Καρούσος τόνισε ότι «Οι στιγμές που ζούμε είναι κρίσιμες και δύσκολες και επιβάλλεται η συνεργασία όλων βΘα παρακαλούσα τον κ. Φακοντή να είχε επικοινωνήσει μαζί μου, ώστε να λάμβανε την ενημέρωση και να μην προχωρούσε στην ανυπόστατη δήλωση».

 

Home