Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φωτεινή Τσιρίδου: Όσο καθυστερούμε, στο τέλμα η Δικαιοσύνη

Offsite Team -
01.06.2022 - 15:39

Φωτεινή Τσιρίδου: Όσο καθυστερούμε, στο τέλμα η Δικαιοσύνη

Η μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια στις 30 Ιουνίου

Έκκληση στις Βουλευτές και σε όλα τα μέρη να υπερψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις ώστε να ξεκολλήσουν τα νομοσχέδια που εκκρεμούν εδώ και χρόνια ενώπιον της Βουλής και επιτέλους η Κυπριακή Δικαιοσύνη να γνωρίσει τη μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών απεύθυνε η Προεδρεύουσα της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Φωτεινή Τσιρίδου. 

Όπως σημείωσε πρέπει να υπερψηφιστούν τα νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης καθώς όσο καθυστερούμε, τόσο αφήνουμε το σύστημα Δικαιοσύνης να τελματώσει.

Αυτούσια η δήλωση της Φωτεινής Τσιρίδου:

Σήμερα στην Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας τάξης είχαμε το πολυπόθητο ζήτημα της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης που με σύγκλιση όλων των παρατάξεων αποφασίσαμε όπως παραπεμφθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση στις 30 Ιουνίου και σε δύο εβδομάδες από σήμερα όποια κόμματα ή βουλευτές επιθυμούν να καταθέσουν τροπολογίες να το πράξουν. Στις 30 του μήνα όμως είναι η ημερομηνία που θα βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όσον αφορά αυτό το ζήτημα θέλουμε να πούμε ρητά ότι η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τη χρονική διάρκεια εξέτασης των δικαστικών υποθέσεων.  Αυτό δεν το λέει η Επιτροπή Νομικών αλλά αυτό το λένε οι Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό και είναι αυτό που προσπαθούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Ως Προεδρεύουσα της Επιτροπής Νομικών της Βουλής κάνω έκκληση σε όλα τα μέρη να υπερψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις ώστε να ξεκολλήσουν τα νομοσχέδια που εκκρεμούν εδώ και χρόνια ενώπιον της Βουλής και επιτέλους η Κυπριακή Δικαιοσύνη να γνωρίσει τη μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών.  Δεν έχουμε άλλη επιλογή.  Πρέπει να υπερψηφιστούν τα νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.  Όσο καθυστερούμε, τόσο αφήνουμε το σύστημα Δικαιοσύνης να τελματώσει.

Αν όντως μας ενδιαφέρει η γρήγορη απονομή και αποτελεσματική της Δικαιοσύνης αλλά και η εμπέδωση της διαφάνειας στην κοινωνία πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά.  Αλλιώς, η παγίωση της αδράνειας θα ρίχνει νερό στον μύλο του λαϊκισμού και θα δίνει επιχειρήματα σε όσους βολεύονται από τη μη σωστή λειτουργία των οργάνων της Δημοκρατίας. Με την μεταρρύθμιση και τα τρία νομοσχέδια που πάνε προς ψήφιση στις 30 Ιουνίου προχωράμε με θεματική εξειδίκευση στα Δικαστήρια, ταχύτερη εκδίκαση και επιστροφή στον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών του ενός δικαστηρίου από το άλλο σε ανώτατο επίπεδο

Πέρα από την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, στην επιτροπή νομικών σήμερα συζητήσαμε μια πρόταση νόμου που τροποποιεί τον περί νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου νόμο, όσον αφορά τον διορισμό γενικών διευθυντών έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στα όργανα του ευρύτερου δημόσιου τομέα να μπορούν να ανανεώνουν τις συμβάσεις απασχόλησης των γενικών διευθυντών από 5 έτη σε ακόμα 5.  Αυτό θεωρούμε ότι θα βοηθήσει την εύρυθμη λειτουργία των οργανισμών και θα προσφέρει την καλύτερη δυνατή εξειδίκευση.

Τέλος συζητήσαμε κατ’άρθρον τους κανονισμούς  για την πρόσληψη συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, για την επιτήρηση της πράσινης γραμμής, νομίζω το είχαμε πει και την προηγούμενη φορά ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό σήμερα να ασκηθεί έλεγχος στην πράσινη γραμμή γιατί πραγματικά η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί, τα νούμερα νομίζω μιλούν από μόνα τους, 92% των αφίξεων στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι από την πράσινη γραμμή ειδικά το 2022 και θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο προσθέτουμε και ένα φυσικό εμπόδιο για την επιτήρηση στο πιο καυτό θέμα, στον χώρο που αντιμετωπίζει τα πιο πολλά προβλήματα.  Τελειώσαμε την κατ’άρθρον συζήτηση και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα και προχωράμε ταχύτατα προς την ψήφιση αυτών των κανονισμών έτσι ώστε να προσθέσουμε κάτι προς την επίλυση αυτού του εθνικού μας ζητήματος με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Home