Φωτίου: Η Τουρκία να πάρει αποφάσεις για θέμα αγνοουμένων

Φωτίου: Η Τουρκία να πάρει αποφάσεις για θέμα αγνοουμένων

“Δυστυχώς, χωρίς την ειλικρινή συνεργασία της Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος”

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας «καλεί για ακόμα μια φορά την Τουρκία να συνεργαστεί επιτέλους ουσιαστικά και να πάρει τις πολιτικές και ανθρωπιστικές αποφάσεις που απαιτούνται και αναμένονται από μέρους της προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974», τονίζει ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ανήμερα της Διεθνούς Μέρας Εξαφανισθέντων.  

Ο Επίτροπος σημειώνει ότι «δυστυχώς, χωρίς την ειλικρινή συνεργασία της Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος προς επίλυση της τραγωδίας και είναι για το λόγο αυτό που η 30η Αυγούστου μπορεί και πρέπει να δώσει το έναυσμα και σε όλους εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να εξασκήσουν τις αναγκαίες πιέσεις προς την Αγκυρα».

 

Αναφέρει, επίσης, ότι με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Εξαφανισθέντων «το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας και η πολιτεία γενικότερα εκφράζουν ειλικρινή συμπαράσταση και συμπόρευση στον ιερό και δίκαιο αγώνα καθώς και στο δράμα που βιώνουν οι οικογένειες των αγνοουμένων τόσο στην πατρίδα μας αλλά και σε άλλες χώρες». 

 

«Η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια έχει δείξει την υποστήριξη της στις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της πατρίδας μας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία», σημειώνει ο Επίτροπος.

 

Διαβεβαιώνουμε, καταλήγει, «ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας θα συνεχιστούν τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου και αυτό αποτελεί υποχρέωση και χρέος όλων μας».  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η 30η Αυγούστου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνής Μέρα Εξαφανισθέντων για ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης  και των ισχυρών της γης στο δράμα και στην τραγωδία που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των απανταχού αγνοουμένων.  

Home