Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φωτίου: Η τουρκική απαίτηση για λύση δύο κρατών είναι φιλοδοξία

Offsite Team
- 05.06.2022

Φωτίου: Η τουρκική απαίτηση για λύση δύο κρατών είναι φιλοδοξία

Όσα ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας στο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής

Το μήνυμα ότι η επίτευξη μιας λύσης που θα απαλλάξει οριστικά την Κύπρο από την τουρκική κατοχή και θα την επανενώσει αποτελεί «χρέος όλων μας» έστειλε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη. Σημείωσε την κορύφωση των επιθετικών διεκδικήσεων της Άγκυρας, ενώ αναφερόμενος στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είπε ότι η Τουρκία ακολουθεί αδιάλλακτη πολιτική με κύριο σκοπό τον έλεγχο όλου του νησιού. Η τουρκική απαίτηση για λύση δύο κρατών εμπίπτει στην κατηγορία των φιλοδοξιών για την επίτευξη του ακατόρθωτου, είπε. Όσον αφορά το ζήτημα των αγνοουμένων είπε ότι «οι ευθύνες της Τουρκίας είναι τεράστιες».

Αναφερόμενος στην επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού αναφέρθηκε σε μια λύση «χωρίς ξένες εγγυήσεις και εγγυητικά δικαιώματα, μιας λύσης που να μετατρέπει την Κύπρο σε κανονικό κράτος το οποίο να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο καθώς και την προστασία του» είπε ο κ. Φωτίου, ο οποίος εκπροσώπησε την κυπριακή Κυβέρνηση στο συνέδριο.

Έκανε αναφορά στις προσπάθειες που έχουν γίνει για την διεξαγωγή συνομιλιών που οδηγήθηκαν στο κενό, καθώς η Τουρκία ακολουθεί αδιάλλακτη πολιτική με κύριο σκοπό της την επιβολή του ελέγχου της σε όλο το νησί.

«Κάθε φορά που τίθεται θέμα επανάληψης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η Τουρκία και το εγκάθετο καθεστώς της στα κατεχόμενα απαιτούν να αναγνωρίσουμε τη λεγόμενη κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και την αποδοχή της λύσης των δύο χωριστών κρατών, που όχι μόνο αποκλίνουν από τις παραμέτρους του ΟΗΕ και την εντολή του Γενικού Γραμματέα, αλλά εμπίπτουν στην τελευταία κατηγορία των φιλοδοξιών για την επίτευξη του ακατόρθωτου, όπως χαρακτηριστικά έχει σημειώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης» ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Ο Επίτροπος τόνισε ακόμη πως η Τουρκία όχι μόνο έχει κορυφώσει τις επιθετικές διεκδικήσεις της αλλά κατηγορεί και την Ελλάδα για επεκτατική πολιτική στο Αιγαίο επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τη διεθνή κριτική κατά των δικών της αυταπόδεικτων βλέψεων περί Γαλάζιας Πατρίδας. Επιπλέον, είπε, παραβιάζει μαζικά με τις παράνομες πτήσεις  της τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και απειλεί να εισβάλει σε Συριακά εδάφη πέραν των επεκτατικών βλέψεων της όσον αφορά στη Λιβύη και το Ιράκ.

Ο κ. Φωτίου υπενθύμισε την επιστολή που απέστειλε πρόσφατα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ με σκοπό τη συζήτηση μέτρων εμπιστοσύνης, την μείωση της έντασης και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού.

«Στο πλαίσιο λοιπόν των προσπαθειών της δικής μας πλευράς για εξεύρεση διεξόδου από το αδιέξοδο των αρνητικών θέσεων και προσεγγίσεων της τουρκικής πλευράς, με τη συγκεκριμένη επιστολή και τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη επιχειρήθηκε ακόμη μια προσπάθεια για επανάληψη των διαπραγματεύσεων προς το συμφέρον και των δυο κοινοτήτων, όπως και της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η τουρκική πλευρά, δια του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, απέρριψε την πρωτοβουλία αυτή του Προέδρου Αναστασιάδη προβάλλοντας και πάλι τις απαράδεκτες θέσεις της τουρκικής πλευράς.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στη σημαντική τηλεδιάσκεψη της 9ης Μαΐου στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ. Μια συνάντηση στην οποία, όπως σημείωσε, και οι 4 δεσμεύθηκαν για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.  Παράλληλα, αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, της κλιματικής αλλαγής, της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Κατά την ομιλία του στο Συνέδριο, ο κ. Φωτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο ζήτημα των αγνοουμένων, ένα δράμα, όπως είπε χαρακτηριστικά, που έζησε η Κύπρος το καλοκαίρι του 1974. «Οι οικογένειες των αγνοουμένων εξακολουθούν, όλα αυτά τα χρόνια, να μεταφέρουν στους ώμους τους το βαρύ σταυρό του μαρτυρίου για την εξαφάνιση των αγαπημένων τους. Δυστυχώς, εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι με την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία όχι μόνο δεν συνεργάζεται στο βαθμό που θα έπρεπε για τη διακρίβωση της τύχη όλων των αγνοουμένων, αλλά, όλως προκλητικά και απαράδεκτα, συνεχίζει να προβάλλει εμπόδια στοχεύοντας, ουσιαστικά, στην απόκρυψη των μεγάλων ενοχών της. Αρνείται να δώσει τις πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού για ομαδικούς τάφους των δικών μας ανθρώπων. Αρνείται να δώσει πληροφορίες για το άλλο μεγάλου έγκλημα πολέμου που διέπραξε, αυτό της μετακίνησης οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής. Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι τεράστιες» είπε.

Ο κ. Φωτίου, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ακόμη και 48 χρόνια μετά να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο και να πιέσουν την Τουρκία να συνεργαστεί για την επίλυση ενός καθ’ όλα ανθρωπιστικού θέματος.

Ο απόδημος ελληνισμός, η ευημερία των παροικιών, η προώθηση των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού και η προβολή της Κύπρου ήταν ένα ακόμη θέμα το οποίο έθιξε ο Επίτροπος Προεδρίας. Όπως υπογράμμισε, είναι πολύτιμη η συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση αφού ο απόδημος Ελληνισμός είναι ένας και από κοινού κυπριακές και ελλαδικές οργανώσεις προωθούν δράσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ελληνισμού με σκοπό την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων.

«Κορυφαία προτεραιότητα της στρατηγικής μας είναι η ενθάρρυνση και η ενεργός συμμετοχή της απόδημης νεολαίας η οποία αποτελεί το μέλλον της διασποράς μας. Επενδύοντας στη νέα γενιά επενδύουμε στο μέλλον της διασποράς μας. Είναι μέσα στο πλαίσιο αυτό που με συγκεκριμένες και καινοτόμες δράσεις προσπαθούμε να κρατήσουμε τους νέους πιο κοντά, έτσι ώστε να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την ιστορία, τη γλώσσα, τις παραδόσεις και γενικότερα τις ρίζες τους».

Ο κ. Φωτίου ανακοίνωσε ένα καινοτόμο πρόγραμμα, την Δημιουργία Διαδικτυακής Πλατφόρμας για τους Κύπριους της Διασποράς.

«Είναι σημαντική τόσο για τον απόδημο Ελληνισμό στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως. Πρώτη φορά πραγματοποιείται μία τέτοια προσπάθεια. Η πλατφόρμα θα αποτελείται από δύο επιμέρους πλατφόρμες, την Καταγραφής Κυπρίων της Διασποράς και το Μάθε τις Ρίζες σου» είπε.

Ανέφερε πως η καταγραφή Κυπρίων της Διασποράς σκοπό έχει, όχι μόνο την ποσοτική καταγραφή των Κυπρίων της Διασποράς μας, αλλά το σημαντικότερο την ποιοτική καταγραφή. «Στόχος μας είναι να γνωρίζουμε και τον τελευταίο Έλληνα της γης. Με τη δημιουργία του Μητρώου Κυπρίων της Διασποράς θα γνωρίσουμε μεταξύ άλλων, τους αξιόλογους Κύπριους Επιστήμονες, Ακαδημαϊκούς, Επιχειρηματίες, καθώς και άλλες ειδικότητες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της Κύπρου μας στο εξωτερικό» σημειώσε ο κ. Φωτίου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της καταγραφής των Κυπρίων των ΗΠΑ που έχει ήδη ξεκινήσει και χρειάζεται μια περαιτέρω ώθηση. «Υπάρχουν αρκετοί Ελληνοκύπριοι σε όλη τη χώρα που δεν τους γνωρίζουμε» είπε, τονίζοντας πως από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες της Ομοσπονδίας είναι η προσπάθεια δημιουργίας νέων τμημάτων σε όλη την επικράτεια, όπου υπάρχουν Κύπριοι.

«Και όχι μόνο Κύπριοι, αλλά και φίλοι της Κύπρου, φίλοι του Ελληνισμού να μπορούν να συμμετάσχουν στα τμήματα αυτά» συμπλήρωσε.

Στο συνέδριο συμμετείχαν  αντιπρόσωποι από όλα τα σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας από ολόκληρη τη χώρα και οι εργασίες του επικεντρώθηκαν, πέρα από το Κυπριακό, σε θέματα που απασχολούν την οργάνωση και την Ελληνοκυπριακή κοινότητα στις ΗΠΑ.

ΚΥΠΕ

Home