Φωτίου: Ο ΠτΔ δηλώνει ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για διάλογο

Φωτίου: Ο ΠτΔ δηλώνει ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για διάλογο

Να συνεχίσει ο διάλογος από το σημείο που είχε τερματιστεί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει με καλή θέληση την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει τον διάλογο, από το σημείο που είχε τερματιστεί, ως αποτέλεσμα της άρνησης της Τουρκίας να αποδεχθεί στοιχειώδεις παραμέτρους, που έθεσε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας σχετικά με την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, της μόνιμης παρουσίας κατοχικού στρατού αλλά και τον σεβασμό στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε το Σάββατο ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, μιλώντας στην κηδεία του πεσόντα κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974,  Ανδρέα Έλληνα.  

Ο Ανδρέας Έλληνας αγνοείτο από την τουρκική εισβολή του 1974 και η εκταφή των οστών του πραγματοποιήθηκε το 2017 από ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε στην περιοχή Κοντεμένου, όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου.

 

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε περαιτέρω ότι ο Έλληνας υπηρετούσε στο 286 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού, η έδρα του οποίου βρισκόταν στην Κοκκινοτριμιθιά και την ημέρα της εισβολής, στις 20 Ιουλίου 1974, οι άνδρες της μονάδας πήραν άμεσα οδηγίες να μεταβούν στην Κερύνεια για να βοηθήσουν στην απόκρουση της τουρκικής εισβολής. 

 

Το 286 Τάγμα αεροπορικές  δέχθηκε επιθέσεις με ρίψη βομβών και μυδραλιοβολισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες, συνέχισε προσθέτοντας ότι μετά την ολοκλήρωση των επιθέσεων των τουρκικών αεροπλάνων και την απομάκρυνση τους, οι νεκροί τάφηκαν σε κρατήρες οι οποίοι δημιουργήθηκαν  από τις βόμβες των αεροπλάνων.  Ο Αντρέας ήταν ανάμεσα σε αυτούς τους νεκρούς που τάφηκαν στους κρατήρες.

 

Ο κ. Φωτίου επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να καταβάλει κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων, «το οφείλουμε στα παιδιά, τις συζύγους και τους γονείς των αγνοουμένων όπως και των πεσόντων μας», συνέχισε.  

"Θυμόμαστε και δεν ξεχνούμε, γνωρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει καμιά παρέκκλιση από το υπέρτατο χρέος μας να δικαιώσουμε τις θυσίες των πεσόντων και να διασφαλίσουμε την ιστορική συνέχεια του  Κυπριακού Ελληνισμού σε αυτό τον τόπο", ανέφερε ακόμα τονίζοντας ότι  "η ιστορία μας δεν μπορεί να παραγραφεί ούτε και να αλλοιωθεί από τους κατακτητές".  

Home