Φωτίου: Οι ήρωες από Μαρί παράδειγμα για επερχόμενες γενιές

Φωτίου: Οι ήρωες από Μαρί παράδειγμα για επερχόμενες γενιές

Καθήκον και υποχρέωση να κρατάμε άσβεστη τη μνήμη τους, ανέφερε

Ο Επικελευστής Μιχάλης Ηρακλέους έμεινε πιστός στον όρκο της τιμής και του καθήκοντος, και η θυσία του, μαζί με εκείνη των 12 άλλων ηρώων της φονικής έκρηξης στο Μαρί, έγινε διδαχή και ιερό παράδειγμα για τις παρούσες και τις επερχόμενες γενιές, τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί, Επικελευστή Μιχάλη Ηρακλέους, που έγινε σήμερα στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στα Λατσιά.  

«Είναι εθνικό καθήκον και υποχρέωση προς τις οικογένειες και τα παιδιά των ηρωικών νεκρών μας, να κρατούμε άσβεστη τη μνήμη τους και να μην ξεχνάμε ποτέ το δικό μας καθήκον και τις ευθύνες της Πολιτείας», τόνισε ο κ. Φωτίου και πρόσθεσε πως «οι ήρωες θα βρίσκονται πάντα ανάμεσά μας και θα υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν άνθρωποι με επίγνωση του καθήκοντος και αυταπάρνηση, που θέτουν το κοινό συμφέρον πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες και από την ίδια τους τη ζωή».

 

Ανέφερε ότι «δίκαια η Πολιτεία, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τους ανακήρυξε ήρωες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα αγαπημένα τους πρόσωπα» και πρόσθεσε πως «αυτή είναι η ελάχιστη τιμή που τους αξίζει και τους οφείλει η Πολιτεία».

 

«Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη τους και επαναλαμβάνουμε τη συγνώμη της Πολιτείας για όλα όσα όφειλε να πράξει και δεν έπραξε, και συμπάσχουμε στον πόνο και τη θλίψη των γονιών, των συζύγων, των παιδιών και των αδελφών των 13 ηρώων που κλήθηκαν να σηκώσουν στους ώμους τους πολιτικές και διοικητικές ευθύνες και ανεπάρκειες που δεν τους αναλογούσαν».  

Απευθυνόμενος στην οικογένεια του ήρωα και ειδικότερα στη σύζυγο και τα παιδιά του Επικελευστή Μιχάλη Ηρακλέους, ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε τα αισθήματα βαθύτατης θλίψης της Πολιτείας για τον άδικο χαμό του, αλλά και της μεγάλης εκτίμησης και ευγνωμοσύνης της Πολιτείας για την προσφορά και τη θυσία του.  

Πρόσθεσε ότι με Υπουργική Απόφαση, ο Μιχάλης προήχθη μεταθανάτια στον βαθμό του Επικελευστή, τιμής ένεκεν για τη θυσία του σε ώρα διατεταγμένης υπηρεσίας και κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του καθήκοντος.  

«Συμπαραστεκόμαστε στην οικογένεια σου ήρωα Επικελευστή Μιχάλη Ηρακλέους. Βάλσαμο στη δοκιμασία της είναι η καθολική αναγνώριση της αξιοσύνης σου σαν καλού και αφοσιωμένου οικογενειάρχη, ανδρείου, θαρραλέου και ενάρετου ανθρώπου με υψηλά ιδεώδη και αρχές, παράδειγμα για όλους εμάς τους υπολοίπους που υποκλινόμαστε στη θυσία και το μεγαλείο της ψυχής σου».  

Ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία δεν θα αφήσει να ξεχαστεί η θυσία του Μιχάλη Ηρακλέους, τονίζοντας ότι «έχουμε χρέος να τη διατηρήσουμε ζωντανή, και ως υπόμνηση σε όλους της πραγματικής  έννοιας του χρέους και του καθήκοντος προς την αγαπημένη μας πατρίδα Κύπρο».  

«Τιμώντας τη μνήμη σου, αναγνωρίζουμε ταυτόχρονα την οφειλή μας να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να επαναληφθούν ανάλογα σφάλματα και η χώρα μας να ζήσει παρόμοιες τραγωδίες. Να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά για τις ζωές αδικοχαμένων παιδιών μας», κατέληξε.

 

Home