Φωτίου: Θα προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντα εκεί που πρέπει

Φωτίου: Θα προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντα εκεί που πρέπει

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς

Με συνέντευξη Τύπου των Προέδρων της ΠΟΜΑΚ, της ΠΣΕΚΑ, ΝΕΠΟΜΑΚ και του Επιτρόπου Προεδρίας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Κύπριων της Διασποράς, το οποίο πραγματοιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Φιλοξενία, με τους απόδημους να ζητούν από την Κυβέρνηση επίκαιρο υλικό για τις εξελίξεις στην Κύπρο.

«Νοιώθω ότι οι βασικοί στόχοι του συνεδρίου της Διασποράς μας έχουν επιτευχθεί», είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου στις δηλώσεις του, προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε τους ηγέτες της Διασποράς μας να έρθουν εδώ μόνο για να ενημερωθούν».

Η ενημέρωση είναι βασικό στοιχείο, είπε, σημειώνοντας όμως ότι «πρέπει να ξέρουμε τι ζητούμε από αυτούς τους ανθρώπους για να μπορέσουν και οι ίδιοι να μας βοηθήσουν στις κυβερνήσεις, στις χώρες που ζουν αλλά ιδιαίτερα στα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων».

Νομίζω, συνέχισε ο κ. Φωτιου, ότι αυτό το Συνέδριο είχε μια ιδιαιτερότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν περιοριστήκαμε μόνο στην συζήτηση, στην ενημέρωση των τελευταίων εξελίξεων για το Κυπριακό, κάτι που πάντοτε γίνεται και έτσι πρέπει.

«Έχουμε συζητήσει μια σειρά από άλλα σημαντικά θέματα που χρειάζεται η βοήθεια της Διασποράς μας όπως είναι το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, όπως είναι η ισλαμοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας εν σχέσει με τη δημογραφική αλλοίωση εκεί, αλλά και την καταστροφή της πολιτιστικής και εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς και ακόμα έχουμε παρουσιάσει και τα αναπτυξιακά προγράμματα της Κύπρου, όπως επίσης και το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Επιτροπής για στήριξη των αθλητών μας», είπε.

«Νιώθω πραγματικά περήφανος γιατί όλες οι ομοσπονδίες έχουν εξαγγείλει ότι θα στηρίξουν αθλητές μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο», ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε όλες τις οργανώσεις των αποδήμων για την συνεργασία. Ευχαρίστησε επίσης τη νέα γενιά της Διασποράς, η οποία «έδωσε τη δυναμική της παρουσία και σ’ αυτό το συνέδριο».

«Θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε για να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα, να γνωρίζουν την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, την γλώσσα τους», είπε.

Ο κ. Φωτίου συνέχισε λέγοντας ότι «βασική πρόνοια της στρατηγικής μας είναι οι συνεργασίες σε τριμερές ή διμερές επίπεδο με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σερβία».  

«Θα συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες, αυτές τις συνεργασίες γιατί νομίζω ότι ενώνοντας δυνάμεις μπορούμε καλύτερα να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα εκεί που πρέπει», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ ανέφερε ότι το συνέδριο έχει επιτύχει τους σκοπούς του.

Επανέλαβε ότι έχουμε τεράστια προβλήματα ως Διασπορά, «και αυτό έχει να κάνει με την διαφώτιση και στην ανάγκη να  υπάρχει βελτιωμένος τρόπος να διοχετεύονται πληροφορίες».  

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υστερούμε σε διαφωτιστικό υλικό», είπε.  

Ευχαρίστησε όλους τους αξιωματούχους για την ενημέρωση που παρείχαν στο Συνέδριο.

Ζήτησε ακόμη η Κυπριακή Δημοκρατία να αυξήσει τα ποσά που ξοδεύει για διαφώτιση. «Δεν επιτρέπεται να ξοδεύουμε περισσότερο εμείς από ότι ξοδεύει η Κυπριακή Κυβέρνηση», είπε. Κάλεσε σε αναβάθμιση των Πρεσβειών που βρίσκονται τουλάχιστον σε μεγάλες χώρες όπως στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρχει ενότητα στο εσωτερικό, σημειώνοντας ότι δημιουργείται πρόβλημα από τις δηλώσεις που γίνονται από διάφορα κόμματα για ζητήματα που προσπαθούν οι απόδημοι να προστατέψουν. Έκανε έκκληση όπως δεν γίνονται δηλώσεις «που ζημιώνουν την Κύπρο».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης υιοθέτησε όσα είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ.

Αναφέρθηκε επίσης στην μεγάλη σημασία που έχει για τη Διασπορά «η άμεση πληροφόρηση». «Θέλουμε αυτή την βοήθεια», σημείωσε.

Η προπαγάνδα η οποία διοχετεύεται από την Τουρκία λόγω του ότι διαθέτει μεγάλα ποσά είναι πολύ μεγάλη, ανέφερε.

Σε δική του παρέμβαση ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Τούτον ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν τρόποι βελτίωσης του έργου της οργάνωσης και προώθησης του μηνύματος της μέσω των κοινωνικών δικτύων. Είπε επίσης ότι ενημερώθηκαν περισσότερο για τα ζητήματα που επηρεάζουν την Κύπρο, κάτι που θα τους επιτρέψει να βοηθήσουν την προσπάθεια της Κύπρου στις χώρες τους.

Εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη της οργάνωσης για την υποστήριξη της οποίας τυγχάνει.  

Home