Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φουλάρει τις μηχανές για μεταρρυθμίσεις ο Αναστασιάδης

Του Στέλιου Στυλιανού -
24.10.2019 - 06:00

Φουλάρει τις μηχανές για μεταρρυθμίσεις ο Αναστασιάδης

Thumbnail
Πήρε πρωτοβουλίες και κάλεσε πολιτικούς Αρχηγούς στο Προεδρικό για να βρει την Κοινοβουλευτική πλειοψηφία 

Στα κόκκινα είναι οι μηχανές στο Προεδρικό με στόχο να προωθηθούν το συντομότερο δυνατό σημαντικά νομοσχέδια για μεταρρυθμίσεις στο Κοινοβούλιο για ψήφιση έτσι ώστε να πάρει σάρκα και οστά το Προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα, μετά και τις Καλοκαιρινές διακοπές αλλά και τις συνεχιζόμενες απουσίες του στο Εξωτερικό δράση ανέλαβε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινιάζοντας από την περασμένη Δευτέρα κύκλο συναντήσεων με  Πολιτικούς Αρχηγούς.

>>> Διαβάστε εδώ όλες τις πολιτικές εξελίξεις της ημέρας

Πρώτος στο λόφο του Προεδρικού ανέβηκε την περασμένη Δευτέρα ο Νικόλας Παπαδόπουλος μετά από κάλεσμα του Νίκου Αναστασιάδη με την ατζέντα της συνάντησης να περιλαμβάνει συζήτηση σε νομοσχέδια για μεταρρυθμίσεις τα οποία βρίσκονται ενώπιον της Βουλής προς ψήφιση. 

Συγκεκριμένα στην ατζέντα του Προεδρικού κυριαρχεί έντονα αυτή την περίοδο η μεταρρύθμιση στον τομέα της απονομής της δικαιοσύνης, η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέλει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις Κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Πολιτικοί κυκλοί μόνο τυχαίο δεν χαρακτηρίζουν το γεγονός ότι στο Προεδρικό πήγε πρώτος ο Νικόλας Παπαδόπουλος με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να ακολουθεί την Τρίτη, καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης ήθελε πρώτα να δει εάν μπόρει να υπολογίζει στους 10 βουλευτές του ΔΗΚΟ στον προώθηση εντός Κοινοβουλίου σημαντικών νομοσχεδίων. Μάλιστα δεν αποκλείεται στο τέλος της ημέρας το Προεδρικό να ικανοποιήσει κάποιες από τις απαιτήσεις του ΔΗΚΟ όπως και στο παρελθόν  για να πετύχει την 

Συμπόρευση.

Σημειώνεται ωστόσο ότι με τις σημερινές ισορροπίες εντός Κοινοβουλίου δεν επαρκούν οι ψήφοι ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ για την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων με αποτέλεσμα χθες να περάσει το κατώφλι του Προεδρικού και ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ενώ σήμερα ακολουθεί  η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους. Ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται αφού ακούσει και τις δικές τους θέσεις να ζυγίσει τα δεδομένα για το πως προχωρά χωρίς να αποκλείεται να ικανοποιηθούν κάποια από τα θέλω των κομμάτων για να δώσουν την θετική τους ψήφο στο Κοινοβούλιο.

Τέλος, τονίζεται ότι για την ώρα σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας δεν καθορίστηκε συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, χωρίς να αποκλείεται αυτή να γίνει από βδομάδας, λόγω και της απουσίας του Άντρου Κυπριανού στο εξωτερικό. Καταληκτικά, δεν αποκλείεται ωστόσο ο Νίκος Αναστασιάδης να ήθελε πρώτα να σφυγομετρήση τις προθέσεις των υπολοίπων οι οποίοι βοήθησαν και στο παρελθόν στην ψήφιση σημαντικών Κυβερνητικών νομοσχεδίων προτού στραφεί προς το ΑΚΕΛ.

Ικανοποίηση Λευκωσίας για πολιτική Διακήρυξη της Κοινοπολιτείας

Offsite Team -
27.06.2022 - 18:53

Ικανοποίηση Λευκωσίας για πολιτική Διακήρυξη της Κοινοπολιτείας

Απόλυτη ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για πολιτική Διακήρυξη Συνόδου Αρχηγών της Κοινοπολιτείας

Απόλυτη ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για το περιεχόμενο της πολιτικής Διακήρυξης, η οποία υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Αρχηγών της Κοινοπολιτείας,  που ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουνίου στο Κιγκάλι της Ρουάντας, και στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Καδουλίδης, επροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου, εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση για τη  φετινή Διακήρυξη, που όπως είπε, στέλνει ουσιαστικά και συγκεκριμένα μηνύματα σε σχέση με το Κυπριακό και την τουρκική παραβατικότητα. 

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου, η Διακήρυξη εκφράζει τη στήριξη της Κοινοπολιτείας στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), ενώ υποστηρίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια συνολική λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ.

Ο κ. Δημητρίου σημείωσε περαιτέρω ότι η Διακήρυξη υπενθυμίζει την ανάγκη σεβασμού στα σχετικά ψηφίσματα και προεδρικές δηλώσεις του ΣΑ, καταδικάζοντας  το άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων και ζητώντας την άμεση αναστροφή των παράνομων ενεργειών.

Οι αρχηγοί των 56 κρατών – μελών της Κοινοπολιτείας επανέλαβαν την υποστήριξή τους στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός στην ιδιοκτησία και την εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων. Παράλληλα, πρόσθεσε, υπογράμμισαν τη σημασία εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και προέτρεψαν τις πλευρές να εργαστούν για την άμεση εφαρμογή τους.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε, επίσης, ότι η Διακήρυξη εκφράζει την αλληλεγγύη της Κοινοπολιτείας προς την ΚΔ και καλεί για τον σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου, η Διακήρυξη ζητά και καλεί στην αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που υπονομεύουν αυτά τα δικαιώματα και απειλούν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΚΥΠΕ

Home