Φουντώνει η ονοματολογία για τις Προεδρικές 16 μήνες πριν 

Φουντώνει η ονοματολογία για τις Προεδρικές 16 μήνες πριν 

Υποψήφιοι ρίχτηκαν στην μάχη ενω παρασκηνιακα ξεκίνησαν και οι συζητήσεις εντός κομμάτων

Μπορεί να βρισκόμαστε 16 μήνες πριν από τις Προεδρικές εκλογές του 2023 ωστόσο η ονοματολογία φουντώνει για τα καλά, με τους πρώτους υποψήφιους να ετοιμάζονται να εξαγγείλουν και επίσημα της υποψηφιότητες τους, την ίδια ώρα που και τα κόμματα δειλά δειλά έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις στο εσωτερικό τους χωρίς ωστόσο να αναμένονται ανακοινώσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πριν από τις Προεδρικές εκλογές για τα κόμματα προηγούνται χρονικά οι Δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου με την ερχόμενη εβδομάδα να είναι κρίσιμη για την πραγματοποίηση τους  για 2,5 χρόνια ή για παράταση της θητείας των Δημοτικών και Κοινοτικών συμβουλίων μέχρι και τον Μάϊο του 2024. 

Μάλιστα στην περίπτωση που η τελική απόφαση θα είναι η αναβολή των Δημοτικών αναμένεται ότι και τα κόμματα αφού ολοκληρωθούν κάποιες εσσωκομματικές διαδικασίες να ριχθούν άμεσα στις διεργασίες για τις Προεδρικές. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Οι δεδομένες υποψηφιότητες

Σημειώνεται ότι για την ώρα δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες του νομικού, Αχιλλέα Δημητριάδη αλλά και του πρώην υπουργού επί Διακυβέρνησης Σπύρου Κυπριανού, Μάριου Ηλιάδη. Οι δύο με δημόσιες τοποθετήσεις του ουσιαστικά επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για την διεκδίκηση του ύπατου αξιώματος της Δημοκρατίας και δεν αποκλείεται μάλιστα εντός Φθινοπώρου να εξαγγείλουν και τις υποψηφιότητες τους. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Από εκεί και πέραν με δικό του υποψήφιο θα διεκδικήσει την Προεδρία και το Νέο Κύμα ή Άλλη Κύπρος του οποιου ηγείται ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ο οποίος σε δημόσιες τοποθετήσεις του εμφανίστηκε έτοιμος να είναι αυτός που θα ηγηθεί της προσπάθειας. 

Ο Αβέρωφ ο κυρίαρχος παιχνιδιού στον ΔΗΣΥ

Στον ΔΗΣΥ μετά και την συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας την περασμένη Τρίτη στο Omega στην οποία επανέλαβε ότι  δεν επαναδιεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας τα βλέμματα στρέφονται στην Πινδάρου για τις όποιες εξελίξεις.

Μάλιστα ο Νίκος Αναστασιάδης προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω έθεσε ως κυρίαρχο του παιχνιδιού τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέροντας ότι εάν ο ίδιος επιθυμεί να διεκδικήσει την Προεδρία έχει τον πρώτο λόγο.

Παράλληλα σημείωσε ότι και στην περίπτωση που και κάποιο στέλεχος επιδείξει ενδιαφέρον θα πρέπει και αυτό να μπει στην εσωκομματική διαδικασία και να κληθούν τα μέλη να αποφασίσουν όπως έγινε και το 2013 στην περίπτωση του ίδιου με την Ελένη Θεοχάρους. 

Οι αναφορές του Νίκου Αναστασιάδη για τις Προεδρικές σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους στρέφονται και προς τον  υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη οο οποίος όπως είπε ο ίδιος δέχεται πιέσεις να διεκδικήσει και τον οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης άφησε διπλά εκτεθειμένο αφού πέραν για τα των προεδρικών (τον οποίο παρέπεμψε στον Αβέρωφ Νεοφύτου) ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος για το θέμα του Συντάγματος του 1960, λέγοντας πως δεν ήταν καθόλου Σχήμα Λόγου (κάτι που υποστήριξε δημόσια ο ΥΠΕΞ) αλλά πως πρόκειται για πρόταση - απάντηση στον τ/κ ηγέτη με ιδιαίτερη πολιτική ουσία.

Τα βλέμματα στραμμένα και στην αντιπολίτευση

Τις δικές της κινήσεις αναμένεται να κάνει και η Αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα με το ΑΚΕΛ να ψάχνει την προσωπικότητα εκείνη που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει με αξιώσεις την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μάλιστα από το κάδρος της πιθανής διεκδίκησης βγαίνει στην Εζεκία Παπαϊωάννου το όνομα του Χρήστου Στυλιανίδη αφού υπουργοποίηση του στην Ελληνική Κυβέρνηση δεν αφήνει άλλα περιθώρια για συζήτηση στο ΑΚΕΛ(Διαβάστε εδώ το σχετικό δημοσίευμα της Offsite).

Από εκεί και πέραν ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσει το ΔΗΚΟ το οποίο με σλόγκαν Καθαρή Αλλαγή δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους να το στηρίξουν μαίνοντας σε χαμηλά ποσοστά (11.3%) και θα πρέπει να πάρει εκ νέου αποφάσεις με τα νέα δεδομένα. 

Μάλιστα πλέον δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένο ότι θα επαναδιεκδικήσει εκ νέου την Προεδρία της Δημοκρατίας όπως και το 2018 καθώς ο Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται να μετατοπίζεται ως προς τους στόχους του, και κύρια έγνοια του είναι να βρίσκεται το ΔΗΚΟ (και όχι απαραίτητα ο ίδιος) στην εξουσία από το 2023 με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τέλος, στην ΕΔΕΚ αναμένεται ότι θα δουν πιο ζεστά το θέμα των Προεδρικών μετά και το Εκλογικό Συνέδριο του κόμματος στο τέλος Οκτωβρίου όπου Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Βαρνάβας θα παλέψουν για την Προεδρία του Κινήματος. 

Home