Φουντώνει το παρασκήνιο για την Προεδρία της Βουλής

Φουντώνει το παρασκήνιο για την Προεδρία της Βουλής

Δύο πολιτικοί αρχηγοί ανακοίνωσαν υποψηφιότητα - Οι σκέψεις σε ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ

Παρασκήνιο για γερά νεύρα εκτυλίσσεται για την Προεδρία της Βουλής καθώς μέχρι στιγμής δύο πολιτικοί Αρχηγοί ανακοίνωσαν την υποψηφιότητα τους.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου και τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπτου ο οποίος με δηλώσεις του στον Offsite απέκλεισε από τις όποιες διαβουλεύσεις τόσο το ΕΛΑΜ όσο και την ΕΔΕΚ.

Από εκεί και πέραν για την ώρα σιγή ιχθύος για το τι θα πράξουν τηρούν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Με το κόμμα της Αριστεράς να έχει στραμμένη την προσοχή του για την ώρα στο Συνέδριο του κόμματος το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 2  - 4 Ιουλίου. 

Στο ΔΗΚΟ υπήρξε χθες η πρώτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής ομάδας όπου συζητήθηκε και το θέμα της Προεδρίας της Βουλής χωρίς να παίρνονται οριστικές αποφάσεις, ενώ στην ΔΗΠΑ φαίνεται να κλειδώνει η παραμονη έδρας στον Μάριο Καρογιάν ο οποίος αναμένεται να διεκδικήσει και αυτός την Προεδρία της Βουλής.  

Σημειώνεται ότι φιλοξενούμενη το βράδυ της Τετάρτης στην εκπομπή Παρασκήνιο στην Digital η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου τόνισε ότι ο στόχος είναι η Προεδρία της Βουλής να καταλήξει στο Δημοκρατικό Κόμμα αναφέροντας ότι θα υπάρξει συνεδρίαση στα συλλογικά όργανα του κόμματος. 

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι υπήρξε μια πρώτη συζήτηση στο πολιτικό γραφείο του κόμματος και θα υπάρξει βολιδοσκόπηση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για να διαφανούν οι σκέψεις όλων πριν καταλήξει το ΑΚΕΛ στις τελικές του αποφάσεις χωρίς να αποκλείεται η υποψηφιότητα και από πλευράς ΑΚΕΛ.

Ο Δημήτρης Δημητρίου από πλευράς ΔΗΣΥ επισήμανε ότι ο ΔΗΣΥ θα κινηθεί με αξιοπρέπεια και θα διεκδικήσει σε πρώτο χρόνο την Προεδρία με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και στην συνέχεια θα δει πως θα διαμορφωθεί το όποιο αποτέλεσμα. 

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου Βουλής προνοεί έως και 3 γύρους εκλογών μεταξύ των 56 βουλευτών του Σώματος. Κατά τον πρώτο γύρο απαιτείται πλειοψηφία με τουλάχιστον 29 ψήφους υπέρ ενός υποψηφίου. Αν αυτό δεν επιτευχθεί τότε διεξάγεται 2ος γύρος εκλογών στον οποίο επίσης απαιτείται πλειοψηφία 29 ψήφων. Αν και πάλι δεν συγκεντρώσει υποψήφιος την πλειοψηφία τότε οδηγούμαστε στον 3ο και τελευταίο γύρο στον οποίο εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Δηλαδή με απλή πλειοψηφία. 

Η πρώτη Ολομέλεια της νέας Βουλής θα συνέλθει 10 Ιουνίου όπου μετά και την Ορκωμοσία θα γίνει και η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Βουλής

Home