Φουρλάς: Η Λιβύη κινδυνεύει να μετατραπεί σε δεύτερη Συρία

Φουρλάς: Η Λιβύη κινδυνεύει να μετατραπεί σε δεύτερη Συρία

«Η Τουρκία έχει βάλει πόδι στη Λιβύη κι εμείς παρακολουθούμε, μη ξέροντας πως να αντιδράσουμε, βαρώντας παλαμάκια», είπε

Την θέση ότι, η Λιβύη κινδυνεύει να μετατραπεί σε δεύτερη Συρία γιατί η Τουρκία έχει ηγεμονικές τάσεις στην περιοχή, εξέφρασε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, Λουκάς Φουρλάς, κατά την διάρκεια σχετικής συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως ανέφερε ο κ. Φουρλάς, η Τουρκία έχει βάλει πόδι στη Λιβύη και εμείς παρακολουθούμε, μη ξέροντας πως να αντιδράσουμε, βαρώντας παλαμάκια. «Ο φασίστας Ερντογάν κάνει αυτή τη στιγμή ότι θέλει την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «η κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη δεν πρέπει να αφήνει κανέναν αδιάφορο». 

«Η Λιβύη σήμερα κινδυνεύει να μετατραπεί σε δεύτερη Συρία κι αυτό γιατί κάποιες χώρες, όπως η Τουρκία, έχουν ηγεμονικές τάσεις στην περιοχή», υπέδειξε ο Ευρωβουλευτής.

 

Αναφερόμενος στην επικείμενη Διάσκεψη στο Βερολίνο, ο κ. Φουρλάς, διερωτήθηκε κατά πόσο οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα γίνουν σεβαστές από την Τουρκία. «Πέστε μου ποια απόφαση σεβάστηκε ή ποια συμφωνία η Τουρκία και να συμφωνήσω μαζί σας»,  σημείωσε.  

Καθήκον μας, πρόσθεσε, είναι να παρακολουθούμε τις όποιες εξελίξεις στην προσφυγική κρίση και την πιθανότητα η Τουρκία να εκβιάσει και πάλι την ΕΕ, εκτός από τις προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά και με αυτές από τη Λιβύη προς την Ιταλία.  

Απευθυνόμενος, δε, προς τον Επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, ο κ. Φουρλάς είπε: «Η ΕΕ κ.Borrell, δεν μπορεί να είναι ουραγός των εξελίξεων».

Την ίδια ώρα, σε νέα παρέμβαση του για «Το μέλλον της Ευρώπης», ο κ. Φουρλάς, εξέφρασε τη θέση ότι χρειαζόμαστε μια Ευρώπη ισχυρή η οποία δεν θα βασίζεται σε τρίτους να εγγυηθούν την ασφάλειά της, διότι μπορεί να το πράξει η ίδια.  

«Μια Ευρώπη, την οποία καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να απειλεί και να εκβιάζει είτε με κτύπημα εναντίον κράτους μέλους είτε με ροές προσφύγων χωρίς επιπτώσεις. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη, όπου κάθε κράτος μέλος, όσο μικρό κι αν είναι να έχει ισότιμη φωνή. Μια Ευρώπη όπου οι πολίτες θα λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις για το κοινό τους μέλλον», τόνισε.  

Αυτή την Ευρώπη χρειαζόμαστε, υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, τονίζοντας πως γι’ αυτή την Ευρώπη πρέπει να αγωνιστούμε και αυτή η Ευρώπη πρέπει να είναι το κοινό μας μέλλον.

Home