Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φουρλάς: Πέτυχε νίκη των δημοσιογράφων από πρακτικές φίμωσής

Offsite Team -
28.04.2022

Φουρλάς: Πέτυχε νίκη των δημοσιογράφων από πρακτικές φίμωσής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε ως Οδηγία το περιεχόμενο της Γνωμοδότησης του Ευρωβουλευτή ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκά Φουρλά

Ως εξαιρετικής σημασίας κρίνεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υιοθετήσει ως Οδηγία το περιεχόμενο της Γνωμοδότησης του Ευρωβουλευτή ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκά Φουρλά για την προστασία των δημοσιογράφων από πρακτικές φίμωσης τους μέσω των στρατηγικών αγωγών, γνωστές ως SLAPP.

Το ζήτημα της αθέμιτης χρήσης αγωγών εναντίον δημοσιογράφων είχε αναδείξει ο Λουκάς Φουρλάς και στη γνωμοδότηση του 2021 στην οποία ήταν εισηγητής στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η γνωμοδότηση σχετικά με την ενίσχυση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και πολυφωνίας των Μέσων Ενημέρωσης στην ΕΕ, είχε ζητήσει από την Κομισιόν να προτείνει χωρίς καθυστέρηση μια Οδηγία που θα καθορίζει κοινά ελάχιστα πρότυπα για όλα τα κράτη μέλη κατά των στρατηγικών αγωγών SLAPP και να διασφαλίζει ότι θα απορρίπτονται με ταχείες διαδικασίες.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Κομισιόν ο κ. Φουρλάς αφού εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για την υιοθέτηση των συστάσεων που είχε προτείνει στη γνωμοδότησή του, ανέφερε ότι «αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των δημοσιογράφων σε όλη την Ευρώπη ούτως ώστε να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, ασφάλειας και κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης».

Σημείωσε ακόμη ότι ως δημοσιογράφος και ο ίδιος, γνωρίζει πολύ καλά τις αθέμητες μεθόδους που χρησιμοποιούνται από κάποιους ώστε να φιμώσουν την ελευθεροτυπία, την διαφάνεια και την απρόσκοπτη πληροφόρηση.

«Ήταν ένας από τους στόχους που έθεσα ως Ευρωβουλευτής, να προστατεύσω το δικαίωμα των δημοσιογράφων να μεταδίδουν την αλήθεια χωρίς τον φόβο της προσωπικής στοχοποίησης.  Σήμερα το πετύχαμε».

Τα κυριότερα στοιχεία της πρότασης είναι τα ακόλουθα:

Απόρριψη των προδήλως αβάσιμων δικαστικών διαδικασιών σε πρώιμο στάδιο — τα δικαστήρια θα είναι σε θέση να λάβουν σε πρώιμο στάδιο απόφαση για την απόρριψη της διαδικασίας εάν μια υπόθεση είναι προδήλως αβάσιμη. 

Δικαστικά έξοδα — ο ενάγων φέρει το σύνολο των δικαστικών εξόδων.

Αποζημίωση — ο εναγόμενος σε μια στρατηγική αγωγή προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού θα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει και να λάβει πλήρη αποζημίωση για περιουσιακή και μη περιουσιακή ζημία. Αποτρεπτικές κυρώσεις — προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ενάγοντες να κινήσουν καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες, τα δικαστήρια θα μπορούν να επιβάλλουν αποτρεπτικές κυρώσεις σε όσους προσφεύγουν στο δικαστήριο.

Προστασία από αποφάσεις που εκδίδονται σε τρίτες χώρες — Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αρνούνται την αναγνώριση δικαστικής απόφασης που έχει εκδοθεί σε τρίτη χώρα κατά προσώπου που κατοικεί σε κράτος μέλος εάν η διαδικασία κρίνεται προδήλως αβάσιμη ή καταχρηστική βάσει του δικαίου του κράτους μέλους. 

Η σύσταση καλεί επίσης τα κράτη μέλη να λάβουν σειρά άλλων μέτρων, όπως η κατάρτιση και η ευαισθητοποίηση με σκοπό την καταπολέμηση των στρατηγικών αγωγών.

Home