Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φρένο στην παρέμβαση δικαστηρίων στα κόμματα μέσω πρότασης νόμου

Offsite Team -
19.01.2022 - 06:00

Φρένο στην παρέμβαση δικαστηρίων στα κόμματα μέσω πρότασης νόμου

Εμπλοκή μόνο σε περιπτώσεις που άπτονται χρηματοοικονομικών ζητημάτων

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών θα βρεθεί σήμερα για ακόμα μια συνεδρίαση η πρόταση νόμου του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου η οποία ουσιαστικά βάζει φρένο στις παρεμβάσεις δικαστηρίων στα εσωτερικά κομμάτων και συγκεκριμένα  αποφάσεις οι οποίες αφορούν πολιτική θέση ή διαδικασίες λειτουργίας του κόμματος. 

Η πρόταση νόμου από πλευράς ΕΔΕΚ ήρθε μετά τα όσα προηγήθηκαν εσωκομματικά και την προσφυγή μελών του κινήματος στα δικαστήρια κάτι που ουσιαστικά φρέναρε τις εκλογικές διαδικασίες του κινήματος.  Σημειώνεται ότι εάν όλα κυλήσουν ομαλά κατά την σημερινή συνεδρίαση, θα καθοριστεί ημερομηνία κατά την οποία θα τεθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια του σώματος, και αυτό που απομένει είναι κατά πόσο άλλα κόμματα θα την στηρίξουν. 

Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. 

Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής σκοπός της πρότασης νόμου, όπως αυτή αρχικά είχε κατατεθεί στη Βουλή, είναι η τροποποίηση του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου, ώστε οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων πολιτικού κόμματος οι οποίες προβλέπονται στις πρόνοιες του καταστατικού του να μην υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο. 

Σύμφωνα με τον εισηγητή της πρότασης, Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, των οποίων η δημοκρατική αρχή και η αρχή της αυτονομίας κατοχυρώνονται στο καταστατικό λειτουργίας τους, να καθίστανται σεβαστές οι αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων, καθώς και να αποτρέπονται φαινόμενα καταστρατήγησης, προσβολής ή/και αναστολής της εφαρμογής των αποφάσεων τους.

Στο στάδιο της συζήτησης της πρότασης νόμου, την επιτροπή απασχόλησε ιδιαίτερα η συμβατότητα των προνοιών της με το Άρθρο 30 του Συντάγματος το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα πρόσβασης εκάστου στη δικαιοσύνη. Επί των πιο πάνω επιφυλάξεων, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας κατέθεσε στην επιτροπή σχετική γνωμάτευση με την οποία υποστηρίζεται ότι «δεν μπορεί να απαληφθεί παντελώς η πρόσβαση στη δικαιοσύνη καθ’ ότι αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με το άρθρο 30 του Συντάγματος.». 

Μάλιστα εισηγήθηκε τροποποίηση του κειμένου της πρότασης νόμου ώστε αφενός να διατηρείται ο δικαστικός έλεγχος όσον αφορά αποφάσεις πολιτικών κομμάτων οι οποίες σχετίζονται με χρηματοοικονομικά ζητήματα των πολιτικών κομμάτων, όπως απαιτείται από τις υποβληθείσες στον 3ο γύρο αξιολόγησης της Κύπρου συστάσεις της GRECO, και αφετέρου να εξαιρούνται αποφάσεις οι οποίες αφορούν πολιτική θέση ή διαδικασίες λειτουργίας του κόμματος. 

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών συμφώνησε με τις προτεινόμενες από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας τροποποιήσεις, ενημερώνοντας την επιτροπή ότι αυτές ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης με τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως μετά από αυτή την εξέλιξη και αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, αποφάσισε να τροποποιήσει το κείμενο της πρότασης νόμου στη βάση της εισήγησης της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ώστε να διασαφηνιστεί σε αυτό ότι εκπίπτουν του δικαστικού ελέγχου οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων πολιτικού κόμματος οι οποίες αφορούν πολιτική θέση και διαδικασίες λειτουργίας του κόμματος, και υπόκεινται στον εν λόγω έλεγχο αποφάσεις και διαδικασίες συλλογικών οργάνων πολιτικού κόμματος που σχετίζονται με τα χρηματοικονομικά ζητήματα του κόμματος.

Λευτέρης: Θέλουν να πλήξουν ΔΗΣΥ με υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη

Offsite Team -
28.06.2022 - 12:44

Λευτέρης: Θέλουν να πλήξουν ΔΗΣΥ με υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη

Thumbnail
«Η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη βρίσκεται απέναντι στην ιστορία μας και τον ιδρυτή μας Γλαύκο Κληρίδη»

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, απαντώντας στα λεγόμενα Νικόλα Παπαδόπουλου, τονίζοντας ότι η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν βρίσκεται απέναντι σε κανέναν.

Η δήλωση-ομολογία του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου ότι η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη βρίσκεται απέναντι στον Δημοκρατικό Συναγερμό, δηλαδή απέναντι στον περήφανο συναγερμικό κόσμο, απέναντι στην ιστορία μας και στον ιδρυτή μας Γλαύκο Κληρίδη, αποκαλύπτει πλήρως τις πραγματικές τους προθέσεις που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο να πλήξουν και να υπονομεύσουν τη μεγάλη μας παράταξη, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου.

Προσθέτοντας ότι, όμως οφείλουν να γνωρίζουν ότι τούτη η μεγάλη, ιστορική παράταξη του Γλαύκου Κληρίδη, θεμελιώθηκε και χτίστηκε πάνω στους αγώνες, τους κόπους και τις θυσίες, χιλιάδων αφανών στελεχών του Δημοκρατικού Συναγερμού.

>>>Διαβάστε επίσης: Μηδέν Εγγυήσεις και Μηδέν Στρατεύματα. Τελικά ποιος είπε τι;

Των πατεράδων και των παππούδων μας οι οποίοι άντεξαν και νίκησαν την παραπληροφόρηση, την πολεμική, τα ψεύδη και τους λαϊκισμούς εδώ και δεκαετίες και συνεχίζουμε να πορευόμαστε στις ίδιες αρχές και αξίες πεπεισμένοι ότι και αυτή τη φορά θα αντέξει η μεγάλη μας παράταξη και θα νικήσει.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοφόρου αναφέρει οτι, η δική μας υποψηφιότητα, η υποψηφιότητα της μεγάλης μας φιλελεύθερης παράταξης, η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν βρίσκεται απέναντι σε κανέναν γιατί είναι υποψηφιότητα που ενώνει δυνάμεις και συμπορεύεται με τον συναγερμικό κόσμο και την κοινωνία, με ένα και μοναδικό αποκλειστικό στόχο: Να επιλύσουμε προβλήματα και να πάρουμε τον τόπο μας ακόμη πιο μπροστά.

Άλλωστε τούτο το αποδείξαμε περίτρανα με τις δυο πετυχημένες μας διακυβερνήσεις, τη διακυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη για τις οποίες είμαστε περήφανοι, καταλήγει η ανακοίνωση.

Home