Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φυλακτού: «Πραγματικοί οι αριθμοί στα κατεχόμενα αλλά λίγα τεστ»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
19.06.2020 - 06:00

Φυλακτού: «Πραγματικοί οι αριθμοί στα κατεχόμενα αλλά λίγα τεστ»

Thumbnail
Στον ΠτΔ επιδημιολόγοι και ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στην ΔΕΥ για τα οδοφράγματα

Λύση στο «γρίφο» άνοιγμα οδοφραγμάτων ψάχνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε σύσκεψη που συγκάλεσε το πρωί με την ομάδα των επιδημιολόγων, αλλά και τον Ελληνοκύπριο Εκπρόσωπο στη Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία Λεωνίδα Φυλακτού θα ζητήσει από όλους να ανοίξουν τα χαρτιά τους προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε πολιτική απόφαση.

 Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για Ios <<<

Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στη Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία Λεωνίδας Φυλακτού ο οποίος αναμένεται ότι θα κληθεί να δώσει λεπτομέρειες για την κατάσταση με την πανδημία στα κατεχόμενα αλλά και στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι οι κατοχικές Αρχές κατηγοριοποιούν την Τουρκία στον Κατάλογο Α άνκαι η χώρα έχει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού. Όπως πληροφορούμαστε, οι Τουρκοκύπριοι παραδέχθηκαν ότι αυτό δεν έγινε μόνο για επιστημονικούς λόγους.

Μιλώντας στην Offsite, ο κ. Φυλακτού τόνισε ότι τα «μηδενικά κρούσματα που παρουσιάζονται στα κατεχόμενα εδώ και τρεις μήνες δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των πολιτών ωστόσο τα δεδομένα εκτιμώ ότι είναι πραγματικά». Ο κ. Φυλακτού τόνισε ότι «τα τεστ που γίνονται είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που κάνουμε στις ελεύθερες περιοχές». Ο Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος τόνισε ότι ούτε στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης δεν παρουσιάστηκε επιδημιολογική έκθεση για τα κατεχόμενα.

ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Καραγιάννης: «Όχι καθολικό άνοιγμα οδοφραγμάτων»

Μιλώντας στην Offsite, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μέλος της Επιστημονικής Ομάδας δρ Πέτρος Καραγιάννης τόνισε ότι «το άνοιγμα των οδοφραγμάτων δεν μπορεί να είναι καθολικό, αλλά ελεγχόμενο, κάτι που θα τονιστεί και στον Πρόεδρο σήμερα». Όπως είπε, «η πολιτική απόφαση πρέπει να αφορά το άνοιγμα ενός -δυο οδοφραγμάτων και να εξετάσουμε σε διάστημα κάποιων ημερών τα επιδημιολογικά δεδομένα». Ο δρ Καραγιάννης επισήμανε ότι εφόσον τελικά ανοίξουν τα οδοφράγματα πρέπει να ελέγχονται για κορωνοϊό όλοι όσοι περνούν από τις κατεχόμενες περιοχές στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Ερωτηθείς εάν πρέπει στα οδοφράγματα να στηθεί εργαστήριο γρήγορου τεστ κορωνοϊού, ο δρ Καραγιάννης τόνισε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην εγκατάσταση αυτού του ειδικού εργαστηρίου.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν έτοιμη για το άνοιγμα οδοφραγμάτων για χρήση από ειδικές κατηγορίες πολιτών (εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές, εγκλωβισμένοι και επισκέπτες για ιατρικούς λόγους) από τις 08 Ιουνίου 2020.

 

Home