Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γεμάτος αγκάθια ο δρόμος για τους 17 Δήμους - Ξανά στη Βουλή

Offsite Team
- 18.01.2021

Γεμάτος αγκάθια ο δρόμος για τους 17 Δήμους - Ξανά στη Βουλή

Thumbnail
Ανοιχτά ζητήματα & νέες ζυμώσεις για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν

Στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής συζητείται εκ νέου σήμερα το… σίριαλ της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Στόχος είναι τα 3 σχετικά νομοσχέδια, των οποίων τα τελικά κείμενα έχουν πλέον διαμορφωθεί κατά πλειοψηφία από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, να προωθηθούν το επόμενο διάστημα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση αλλά φαίνεται ότι ο δρόμος είναι ακόμα γεμάτος με… αγκάθια. Κι’ αυτό γιατί τα ανοιχτά ζητήματα είναι ακόμα αρκετά και σημαντικά. 

Όπως δήλωση ο Υπ. Εσωτερικών Νίκος Νουρής μετά από την την συνεδρίαση της Επ. Εσωτερικών την περασμένη Δευτέρα,  τέθηκε συγκεκριμένη διαφοροποίηση στο κείμενο του νομοσχεδίου, με την οποία γίνεται εισήγηση για αύξηση του αριθμού των νέων Δήμων από 17, που φαινόταν ότι κλείδωσε, σε 20 ενώ στη συζήτηση ακούστηκε και ο αριθμός 21. 

>>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί είναι οι 17 νέο Δήμοι που προτείνονται (ΧΑΡΤΕΣ) 

Ο ΥΠΕΣ ήταν κάθετος ότι ‘’η συγκεκριμένη διαφοροποίηση ξεκάθαρα θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη μεταρρύθμιση, τη βιωσιμότητα δηλαδή της μεταρρύθμισης’’. Ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε έναν τέτοιο αριθμό από τη στιγμή που επιστημονικά και τεκμηριωμένα όπως δήλωσε,  αυτό θα οδηγήσει σε κατάρρευση του νέου αυτού διοικητικού μοντέλου.

Μια δεύτερη διαφοροποίηση που δεν βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση Κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι δεν προκρίνεται μια ενιαία Αρχή Αδειοδότησης.

Τι λέει η Ελένη Μαύριου, Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής  Εσωτερικών και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, κ.Ελένη Μαύρου μίλησε για τα ανοιχτά ζητήματα στην εκπομπή ‘’Business Hour’’ την περασμένη Τρίτη 12/1.

Όπως εξήγησε, «εκείνο που προκάλεσε την μεγαλύτερη έκπληξη είναι η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών ότι ο αριθμός των νέων Δήμων αποτελεί για την Κυβέρνηση ‘κόκκινη γραμμή’. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό ανατρέπει έναν προβληματισμό που έγινε στην Επιτροπή, ο οποίος στηρίχθηκε σε πολλά κριτήρια, όχι μόνο στο κριτήριο της οικονομικής βιωσιμότητας που το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί καθοριστικό, αλλά και σε κριτήρια όπως είναι γεωγραφικά, κριτήρια που έχουν να κάνουν με την κοινωνική συνοχή, την ομοιογένεια μιας νέας οντότητας και πολλά άλλα». 

Ερωτηθείσα πόσους Δήμους θα έχουμε τελικά και εάν υπήρξε κατάληξη επί του θέματος, η κα Μαύρου τόνισε πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να απαντηθεί. Σύμφωνα με την ίδια, στο νομοσχέδιο που είχε ενώπιον της η Επιτροπή υπάρχει πρόνοια για 20 νέους Δήμους. «Σε αυτούς τους 20 νέους Δήμους συμπεριλαμβάνονται οι 30 υφιστάμενοι Δήμοι πέραν των κατεχομένων και περίπου 50 κοινότητες», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι «οι κοινότητες είναι και το στοιχείο που διαφοροποιεί από τις προηγούμενες συζητήσεις, αφού μιλούμε πλέον για ένα μεγάλο αριθμό κοινοτήτων που συνενώνονται με Δήμους». 

Τα ανοικτά ζητήματα

Ερωτηθείσα ποια είναι τα ανοικτά ζητήματα σε σχέση με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε ότι «πέραν από το θέμα των συνενώσεων, υπάρχουν αρκετά θέματα πολιτικής για τα οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Είναι το θέμα των δημοψηφισμάτων, η πρόταση που κατέθεσε δηλαδή το ΑΚΕΛ ώστε να ρωτηθούν Δήμοι και κοινότητες πριν να προχωρήσουν στις συνενώσεις, καθώς και το θέμα της παράτασης της θητείας των υφιστάμενων Συμβουλίων ώστε να διεξαχθούν εκλογές τον Μάιο του 2024 μαζί με τις Ευρωπαϊκές Εκλογές», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, ανοικτό παραμένει το ζήτημα της μεταφοράς των πολεοδομικών και οικοδομικών αρμοδιοτήτων στους επαρχιακούς οργανισμούς, ώστε να υπάρχει ένας ενιαίος χειρισμός της ανάπτυξης τουλάχιστον στο επίπεδο μίας επαρχίας.

Απ’ εκεί και πέρα, συνέχισε, «τα θέματα που έχουν μείνει ανοικτά είναι περισσότερο διαδικαστικά και τεχνικά», επισημαίνοντας ότι «υπάρχει και ένα ζήτημα το οποίο παραμένει ανοικτό, περισσότερο γιατί δεν έχουν δοθεί ακόμα πρακτικές λύσεις και αφορά στην διαδικασία εκλογής των Δημοτικών Συμβούλων και των Αντιδημάρχων στα διάφορα διαμερίσματα».

«Έχουμε όλοι καταλήξει και πάλι με πρόταση του ΑΚΕΛ στην υιοθέτηση της απλής αναλογικής χωρίς όρια στην δεύτερη και τρίτη κατανομή ώστε να διευκολυνθεί να ενθαρρυνθεί η πλουραλιστική εκπροσώπηση στα νέα Δημοτικά Συμβούλια. Όμως, μιλούμε για ένα περίπλοκο σύστημα και η διαδικασία εκλογής, ιδιαίτερα των Αντιδημάρχων, ακόμη μας βρίσκει προβληματισμένους», εξήγησε τονίζοντας πως «αυτά είναι τα ζητήματα που ευελπιστώ να επιλύσουμε τις επόμενες μέρες». 

Τι θα γίνει εάν καταψηφιστούν τα νομοσχέδια

Ερωτηθείσα, εξάλλου, να πει τι θα γίνει στην περίπτωση που φθάσουν εν τέλει πριν κλείσει η Βουλή τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια και αυτά καταψηφιστούν, η κα Μαύρου τόνισε πως, «αντιλαμβάνεστε ότι η καταψήφιση των νομοσχεδίων αφήνει ένα σημαντικό πυλώνα, όχι μόνο του κράτους, της Δημοκρατίας μας, ανυπεράσπιστο και ανίκανο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας». 

Όπως υπογράμμισε, «σήμερα το σύστημα έχει ξεπεραστεί από τις ανάγκες του κόσμου. Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση περιμένουμε να λειτουργά ως ατμομηχανή ανάπτυξης και αυτό το έχουμε ανάγκη ιδιαίτερα στις συνθήκες που διαμορφώνονται. Περιμένουμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαδραματίζει ένα πιο άμεσο, κοινωνικό ρόλο και να στηρίξει συμπολίτες μας. Σε κάποιους Δήμους βλέπουμε να γίνεται αυτό, αλλά σε πολλούς Δήμους και κοινότητες δεν μπορεί να γίνει σήμερα, είτε γιατί δεν έχουν τους ανοικτούς πόρους είτε γιατί δεν έχουν το προσωπικό για να υλοποιήσουν τέτοιες υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε έλλειμμα δημοκρατίας, να υπάρχει ανισότητα στο τι προσφέρει η πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους πολίτες που κατοικούν στον άλφα χώρο είτε κοινότητα είτε Δήμο και στους πολίτες που κατοικούν στον βήτα χώρο», κατέληξε η Πρόεδρος της ΚΕ Εσωτερικών. 

Ύστατη έκκληση της Ένωσης Δήμων για αποτροπή ναυαγίου της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Με ανακοίνωση της την Πέμπτη 14/1 η Ένωση Δήμων, κάνει ύστατη έκκληση για αποτροπή ναυαγίου της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην ανακοίνωση τονίζεται: ''Με λύπη παρατηρήσαμε ότι κατά το στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου του περί Δήμων Νόμου στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, έχουν αλλοιωθεί ουσιώδεις πρόνοιες του νομοσχεδίου με τις οποίες διαφωνούμε έντονα, γιατί εκτροχιάζουν εντελώς τη μεταρρύθμιση από το στόχο και τη φιλοσοφία της. Επαναλαμβάνουμε ότι οι πυλώνες στους οποίους βασίστηκε η μεταρρύθμιση απορρέουν από τις βασικές Ευρωπαϊκές Αρχές διακυβέρνησης, τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένες Συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και εκτενείς τεχνοοικονομικές μελέτες επί του θέματος.

Η Ένωση Δήμων παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ανάγκη μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εμμένει στις βασικές και κύριες θέσεις της, όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατόπιν ευρείας συναίνεσης και συνδιαμόρφωσης με το αρμόδιο Υπουργείο. Απευθύνουμε ύστατη έκκληση προς την Κυβέρνηση και κυρίως προς τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα να επανεξετάσουν το θέμα αυτό, με βάση τη φιλοσοφία, το πνεύμα και τους στόχους της μεταρρύθμισης όπως είχαν αρχικά συμφωνηθεί, προς όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών και των υπηρεσιών που θα τους προσφέρονται. Η δύσκολη συγκυρία που διανύουμε αυτή την περίοδο, τουλάχιστον, αν μη τι άλλο, έχει αναδείξει την ανάγκη θεσμοθέτησης μιας βιώσιμης, αποτελεσματικής και λειτουργικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε αυτό το στόχο πρέπει να επιδείξουμε προσήλωση χωρίς παρεκκλίσεις και περισπασμούς για να μη οδηγηθεί σε ναυάγιο η όλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια''.

 

Home