Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γεωργίου: Πιθανόν το Pegasus να κλέβει συνομιλίες και στην Κύπρο

Offsite Team
- 09.07.2022

Γεωργίου: Πιθανόν το Pegasus να κλέβει συνομιλίες και στην Κύπρο

Συνέντευξη Γ. Γεωργίου στην OffsiteNews - Ποιο είναι το Pegasus & ποιοι οι κίνδυνοι - 50.000 άτομα παρακολουθήθηκαν

Αποστολή Digital Tree στο Στρασβούργο - Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα

Ενδεχομένως το κακόβουλο λογισμικό Pegasus να έχει πωληθεί και χρησιμοποιείται και στην Κύπρο, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην OffsiteNews από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γιώργος Γεωργίου. 

Μάλιστα προ ημερών τα μέλη της επιτροπής για τη διερεύνηση χρήσης του Pegasus, στην οποία ο κ. Γεωργίου είναι αντιπρόεδρος, είχαν συνέντευξη με διευθυντικό στέλεχος της NSO (εταιρεία που το παράγει) ωστόσο δεν υπήρξε παραδοχή ότι το λογισμικό πωλήθηκε και στην Κύπρο.

Παράλληλα ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ αποκάλυψε πως 50.000 άνθρωποι καταγγέλθηκε ότι παρακολουθήθηκαν από αυτό το λογισμικό. 

Για την Τουρκία ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι η Ευρώπη αλληθωρίζει και κάνει πως δε βλέπει την πραγματικότητα. Υποστήριξε πως ο Τούρκος πρόεδρος εξευτέλισε δύο χώρες, την Φινλανδία και την Σουηδία, επιβάλλοντας με τελεσιγραφικό τρόπο πράγματα τα οποία είναι εντελώς αδιανόητα.

Καταληκτικά, σχολιάζοντας τη συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο για την κρίση του κόστους ζωής, τις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό, υποστήριξε πως η Ευρώπη είναι παραδομένη στη μοίρα της, επιβάλλοντας αλλεπάλληλα πακέτα κυρώσεων -άστοχα και αστόχευτα-. Για την Κύπρο σημείωσε ότι η στιγμή που ακριβαίνει πάρα πολύ η ενέργεια η Κυβέρνηση έχει εισπράξει μέχρι στιγμής 1 δισ. επιπλέον φόρους.

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη του κ. Γεωργίου

1/ Η Τουρκία πήρε και από το ΝΑΤΟ περίπου ότι ήθελε πριν από λίγες μέρες για το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Είχατε και εσείς μια πρόσφατη παρέμβαση στο ΕΚ στην οποία ουσιαστικά διερωτήθηκατε πότε η ΕΕ θα ασχοληθεί ουσιαστικά με την Τουρκία επιβάλλοντας της κάποιες κυρώσεις για τις διάφορες ενέργειες της, όπως έκανε και με την Ρωσία. Θα θέλαμε ένα σχόλιο σας για αυτό το θέμα αρχικά.

Η Ρωσία κάνει αυτό που έκανε η Τουρκία στην Κύπρο πριν από 48 χρόνια. Δικαίως της επιβάλλονται κυρώσεις γιατί μιλάμε για ένα πόλεμο και μια εισβολή η οποία παραβιάζει το κράτος δικαίου, το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία μιας ανεξάρτητης χώρας. Είναι εδώ που διαπιστώνει κάποιος τα 2 μέτρα και τα πάρα πολλά σταθμά σε σχέση με τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία. 

1

Η Τουρκία πέραν της εισβολής στην Κύπρο κάνει και πάρα πολλά άλλα πράγματα. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την κυπριακή ΑΟΖ, απειλεί την Ελλάδα με ένα τρόπο πολύ αναθεωρητικό, εμβολίζει τη θέληση των Τ/κ συμπατριωτών μας, φυλακίζει κόσμο, παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και όμως για λόγους πολύ ιδιοτελής -εμπορικούς, οικονομικούς, γεωπολιτικούς και ενεργειακούς- η Ευρώπη αλληθωρίζει και κάνει πως δε βλέπει την πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία μέσα από το γνωστό ανατολίτικο παζάρι, απείλησε, διεκδίκησε και πήρε αρκετά πράγματα από τους Ευρωπαίους. Εξευτέλισε δύο χώρες, την Φινλανδία και την Σουηδία, επιβάλλοντας με τελεσιγραφικό τρόπο ο κ. Ερντογάν πράγματα τα οποία είναι εντελώς αδιανόητα. Βέβαια είναι πολύ πιθανόν να πάρει και εξοπλισμούς και άλλες βοήθειες από το ΝΑΤΟ αλλά και αναβαθμισμένο ρόλο στα γεωπολιτικά πράγματα της ανατολικής Μεσογείου. 

2/ Κύριε Γεωργίου, είστε αντιπρόεδρος στην εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus. Βοήθηστε μας να γνωρίσουμε αυτό το λογισμικό, τους κινδύνους του και τις ενέργειες κάνε το ΕΚ για αυτό το θέμα;

Το Pegasus είναι ένα λογισμικό το οποίο απειλεί Θεούς και δαίμονες. Απειλεί δημοσιογράφους, ακτιβιστές, πολιτικούς. Εγκαθίσταται με ένα πολύ ύποπτο και ύπουλο τρόπο στο οποιοδήποτε τηλέφωνο, tablet ή υπολογιστή και μπορεί να βλέπει, να ακούει ότι κάνεις, ότι λες, ότι μήνυμα ανταλλάζεις. Ξέσπασε ένα μεγάλο σκάνδαλο όταν διεθνείς οργανισμοί, μια μεγάλη ομάδα από διερευνητικούς δημοσιογράφους κατήγγειλαν αυτό το πράγμα και φάνηκε ότι παρακολουθούνται πάρα πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Σαρλ Μισέλ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι εγκατεστημένο στην Ουγγαρία και την Πολωνία. Εμπλοκή και διασύνδεση είχαμε και ως Κύπρος μέσα από τη γνωστή υπόθεση του βαν. Κάτω από αυτό το κλίμα, τον Απρίλιο αποφασίστηκε να συσταθεί μια επιτροπή η οποία εξετάζει τι είναι όλη αυτή η ιστορία, πώς λειτουργεί. Η γνωστή εταιρεία NSO (Ισραήλ) το έχει παράξει.

3/ Υπάρχουν κάποιες αναφορές τις τελευταίες ημέρες για χρήση του Pegasus και στην Κύπρο. Θα θέλαμε το σχόλιο σας.

Είχαμε συνεντεύξεις με διευθυντικό στέλεχος της NSO την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και φαίνεται ότι και στην Κύπρο πολύ πιθανόν να έχει πωληθεί. Δεν το ομολογούν. Λένε ότι το πουλάνε σε υπηρεσίες και από εκεί και πέρα εάν χρησιμοποιείται παράνομα και από άλλους δεν είναι δική τους ευθύνη. Εμείς θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα. «Λαμβάνετε υπόψη το νομικό καθεστώς της κάθε χώρας αν επιτρέπει να δώσετε αυτό το πράγμα;» Υπήρξε ένας μεγάλος εκνευρισμός εκ μέρους πάρα πολλών ευρωβουλευτών, γιατί ο συγκεκριμένος κύριος αρνήθηκε κατ’ επανάληψη να δώσει ρητές απαντήσεις σε πάρα πολύ κρίσιμα ερωτήματα. 

Αυτή η επιτροπή θα δουλέψει για 12 μήνες και έχουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα διάφορες συνεδριάσεις και συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες, ειδικούς, δημοσιογράφους, ακτιβιστές. Εν τέλει θα δώσουμε εισηγήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ελπίδα ότι θα υπάρξει νομικό καθεστώς πανευρωπαϊκά, το οποίο αν δε θα απαγορεύει πλήρως, θα περιορίζει και θα αριθμίζει με όρους δημοκρατικής νομιμοφάνειας, τη λειτουργία τέτοιων συστημάτων. 

2

Η Κύπρος και η Βουλγαρία είναι δύο χώρες στις οποίες αναπτύσσονται και πωλούνται τέτοιου είδους λογισμικά.  

4/ Υπάρχουν στοιχεία δηλαδή και καταγγελίες για παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων κτλ;

Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία ότι μέχρι και 50.000 άνθρωποι κατήγγειλε η διεθνής αμνηστία ότι παρακολουθήθηκαν από αυτό το λογισμικό. 

5/ Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε συζήτηση στο ΕΚ για την κρίση του κόστους ζωής, τις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό. Κάνει όσα μπορεί η ΕΕ για τους πολίτες της σε αυτό το θέμα ή μπορούν να γίνουν πολλά ακόμα για να βοηθήσει ακόμα πιο έμπρακτα τα νοικοκυριά και τους πολίτες;

Κάτω από το μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας η Ευρώπη αναγκάστηκε να ανοίξει λίγο τα φτερά της, να απεγκλωβιστεί από τους ασφυκτικούς εναγκαλισμούς με τα δημοσιονομικά πλαίσια, τους ελέγχους για τους προϋπολογισμούς των κρατών, τα έξοδα και να ρίξει λίγα χρήματα. Δυστυχώς μέσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιτάθηκε πάρα πολύ το πρόβλημα αναφορικά με την ακρίβεια στην ενέργεια και στα άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Νιώθω ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι παραδομένη στη μοίρα της, επιβάλλοντας αλλεπάλληλα πακέτα κυρώσεων -άστοχα και αστόχευτα-, τα οποία ομολογούν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι αποτελούν αυτοπυροβολισμό της ίδιας της Ευρώπης. 

Εν τέλει μέσα από τις κυρώσεις η Ρωσία δεν πλήττεται. Αντίθετα έχει ανεβάσει κατά 20% τις πωλήσεις του φυσικού αερίου. Εισπράττει 1 δισ. την ημέρα από τους Ευρωπαίους γιατί είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν το φυσικό της αέριο και το πετρέλαιο. Τελικά δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα και νιώθω ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή αδυνατεί να βοηθήσει έμπρακτα. Παρ’όλα αυτά στέλνει μηνύματα και χαμπάρια στα διάφορα κράτη να αξιοποιήσουν με ένα εθνικό τρόπο τις δυνατότητές τους.  

Στην Κύπρο, παρόλο που γίνονται πάρα πολλές προτάσεις αναφορικά με την ανάγκη επιβολής πλαφόν, περιορισμού του κόστους ενέργειας, από την Κυβέρνηση δυστυχώς απευθυνόμαστε ως Ευρωβουλευτές και ως ΑΚΕΛ εις ώτα μη ακουόντων. Αυτή τη στιγμή που ακριβαίνει πάρα πολύ η ενέργεια η Κυβέρνηση έχει εισπράξει μέχρι στιγμής 1 δισ. επιπλέον φόρους. Αυτοί οι επιπλέον φόροι με κάποιο τρόπο θα πρέπει να επιστραφούν στον κόσμο. Έχει γονατίσει η κοινωνία. 

Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη του κ. Γεωργίου από το Στρασβούργο

*Φωτογραφίες Κωνσταντίνος Παπαμιχαήλ

Home