Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΓΓ ΑΚΕΛ: Άκρως αρνητική εξέλιξη η «εκλογή» Τατάρ

Offsite Team -
19.10.2020 - 12:57

ΓΓ ΑΚΕΛ: Άκρως αρνητική εξέλιξη η «εκλογή» Τατάρ

Thumbnail
Τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμα στο Κυπριακό, δηλώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμα σε σχέση με το Κυπριακό μετά την άκρως αρνητική εξέλιξη με την «εκλογή» Τατάρ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως "δυστυχώς τα τελευταία τρία χρόνια έχει αφεθεί ο χρόνος αναξιοποίητος για επανέναρξη των συνομιλιών".

 

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το αποτέλεσμα των «εκλογών» στα κατεχόμενα, ο κ. Κυπριανού είπε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα για ανάδειξη του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνιστά άκρως αρνητική εξέλιξη για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως σημείωσε ο κ. Κυπριανού, η εκλογή Τατάρ δεν καθορίστηκε από τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους αλλά από την πρωτοφανή παρέμβαση της Τουρκίας και από την ψήφο των εποίκων.

 

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι έστρεψαν την πλάτη στον πανίσχυρο Ερντογάν και στις πολιτικές δυνάμεις που αντιστρατεύονται τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. 

 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε πως τα δεδομένα γίνονται πλέον πολύ πιο δύσκολα. Δυστυχώς, είπε, αφέθηκε αναξιοποίητος ο χρόνος και χάθηκαν τρία και πλέον χρόνια χωρίς διαπραγματευτική διαδικασία και μάλιστα «έχοντας απέναντί μας ένα Τουρκοκύπριο ηγέτη που απέρριπτε τη λύση δύο κρατών και επέμενε σε ομοσπονδιακή λύση. Από σήμερα συνομιλητής μας είναι ο κ. Τατάρ που προκρίνει διχοτομικές επιλογές. Ο κ. Τατάρ που σίγουρα θα πολιτεύεται σύμφωνα με τις επιθυμίες της Άγκυρας», είπε.  

Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε πως το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί τη διχοτόμηση, ενώ αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, τόνισε πως τίποτε δεν τελείωσε ακόμα. «Θα συνεχίσουμε απτόητοι τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση», είπε, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει με συνέπεια, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στα έργα, να εμμένει σε επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και συνέχισή της από εκεί που είχε μείνει στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και των μέχρι τότε συγκλίσεων.

«Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για δικολαβισμούς και παλινδρομήσεις. Μόνο έτσι η Τουρκία θα αισθανθεί πίεση να εγκαταλείψει τους διχοτομικούς προσανατολισμούς και να επιστρέψει στο σημείο που ήμασταν μέχρι το ναυάγιο του Κραν Μοντανά», είπε και κάλεσε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους είναι να μην απογοητευτούν, να μην θεωρήσουν ότι αυτή η εξέλιξη ρίχνει την αυλαία στο Κυπριακό και να επιστρατευθούν πιο αποφασισμένοι από ποτέ στον κοινό αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση. 

 

Ερωτηθείς αν θα απευθύνει έκκληση για σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου για σχεδιασμό των επόμενων βημάτων της πολιτικής ηγεσίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως αρχικά επιβάλλεται το κάθε κόμμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεχωριστά να αξιολογήσει τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή με μεγάλη ταχύτητα και σε κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα συλλογικά, σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, για το πώς θα πρέπει να γίνει η διαχείριση της κατάστασης, όπως αυτή έχει δημιουργηθεί.  

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη διαφωνία του με την άποψη πως έχουν χαθεί τα πάντα με την εκλογή Τατάρ. Τα ψηφίσματα των ΗΕ είναι σαφέστατα και μιλούν για λύση ΔΔΟ και αν ο οποιοσδήποτε επιχειρήσει να θέσει οτιδήποτε άλλο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μείνει εκτεθειμένος.  

Ως εκ τούτου, τόνισε, η δική μας πλευρά θα πρέπει να είναι συνεπής και ξεκάθαρη, και τότε θα μπορούμε να εκθέσουμε την άλλη πλευρά. Ωστόσο, σημείωσε, δεν βρισκόμαστε στο στάδιο που ο στόχος μας είναι να εκθέσουμε την άλλη πλευρά, αλλά να λύσουμε το Κυπριακό, και «λυπούμε να πως ότι τα δεδομένα σήμερα είναι πολύ πιο αρνητικά γιατί αφέθηκε χρόνος να παρέλθει δίχως την κατάλληλη αξιοποίηση».  

Ερωτηθείς αν τον ανησυχούν φωνές περί άλλων λύσεων στο Κυπριακό εντός του εσωτερικού μετώπου με τα νέα δεδομένα και την «εκλογή» Τατάρ, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτές οι φωνές υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά θα ενταθούν. «Αν είναι ξεκάθαρη η στάση που θα τηρήσει, η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ, αυτές οι φωνές δεν μπορούν να έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα ούτε αντίκρισμα», είπε και ευχήθηκε να συνειδητοποιήσουν οι πάντες την ευθύνη έναντι τα πατρίδας και του λαού.  

«Τα συνθήματα τα μεγάλα δεν οδηγούν πουθενά, απλά εξυπηρετούν τον στόχο της Τουρκίας, Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στη λύση, όχι σε οποιοδήποτε πλαίσιο αλλά στο συμφωνημένο πλαίσιο, δίχως υποχωρήσεις στα ζητήματα αρχών», κατέληξε.

ΚΥΠΕ 

Home