Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΓΓ ΑΚΕΛ: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα από τη Σύνοδο ΥΠΕΞ ΕΕ

Offsite Team -
22.09.2020 - 12:33

ΓΓ ΑΚΕΛ: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα από τη Σύνοδο ΥΠΕΞ ΕΕ

Thumbnail
«Ανησυχούμε πάρα πολύ»

«Ήταν απογοητευτικά τα αποτελέσματα της Συνόδου των ΥΠΕΞ. Πρώτα, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά δυστυχώς, ότι η ΕΕ τοποθετείται στη βάση δύο μέτρων και σταθμών. Κάτι που μας ενοχλεί. Βέβαια, λέμε ότι αυτά θα έπρεπε να τα γνωρίζει η κυβέρνηση γιατί έχει τώρα εμπειρία οκτώ ετών». Αυτό ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπρισνού σήμερα.

Όπως είπε, «Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε πάρα πολύ. Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, δηλαδή από πέρσι τον Αύγουστο που ξεκίνησε αυτή η συζήτηση για το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, η κυβέρνηση υποσχόταν πάρα πολλά πράγματα. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, είχε πει ότι θα επιβληθούν κυρώσεις οι οποίες θα κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία και θα υποχρεώσουν την Τουρκία να συνεργαστεί σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό». 

Συμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «Δυστυχώς, έχουμε απομονωθεί. Δεν είδαμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να μας στηρίζουν στη θέση την οποία είχαμε διατυπώσει και για την οποία εκφράζαμε απόλυτη βεβαιότητα όλο το τελευταίο διάστημα, ότι θα είχαμε την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ. Μας ανησυχεί και το γεγονός ότι, δυστυχώς, πλέον όλα αυτά που συζητιούνται σε ό,τι αφορά την Κύπρο έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τις κυρώσεις. Εμείς θεωρούμε ότι το σημαντικό ζήτημα και η προτεραιότητα για την Κύπρο είναι η λύση του Κυπριακού. Ο στόχος θα πρέπει να είναι επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε συμφωνία πάνω στη συμφωνημένη βάση, δηλαδή στη βάση του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αντί τούτου, διαπιστώνουμε ότι η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στις κυρώσεις». 

Συνεχιζοντας τόνισε: «Ανησυχούμε πάρα πολύ για το τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και για το γεγονός ότι έχουμε βρεθεί, επαναλαμβάνω, για ακόμη μια φορά απομονωμένοι και σε ένα αδιέξοδο. Είναι κρίσιμες οι στιγμές, δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε ότι αφορά την εκτίμηση μας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Θα αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής και θα τοποθετηθούμε αναλόγως.  

Ξεμείναμε από συμμάχους;

«Νομίζω ότι επιβεβαιώνεται ότι η τακτική που ακολουθήσαμε δεν έχει αποδώσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Θα περιμένουμε μέχρι την Πέμπτη, επαναλαμβάνω, είναι πολύ κρίσιμη στιγμή και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Έχουμε απόψεις, επιφυλάσσομαι όμως να τα πούμε εκτενέστερα μετά από τη σύνοδο κορυφής».

Για την επίσκεψη της Προέδρου της Ελλάδας κ. Σακελλαροπούλου, ο κ Κυπριανού τόνισε ότι «Να πω ότι με την κ. Σακελλαροπούλου είχαμε και κατ’ ιδίαν συνάντηση, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί μαζί, και θέλω να εκφράσω την πλήρη μας ικανοποίηση για αυτά τα οποία έχουμε ακούσει από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.  Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε για το γεγονός ότι ούτε η Ελλάδα μας στήριξε στις θέσεις τις οποίες διατυπώσαμε στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ. Αυτό θα πρέπει να χτυπήσει ένα καμπανάκι στη κυβέρνηση για τους χειρισμούς στους οποίους προβαίνουν και θα μείνω ως εδώ. Δεν θέλω να πω οτιδήποτε περισσότερο αυτή τη στιγμή λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης».  

Home