Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΓΓ ΑΚΕΛ: Έπρεπε να υπάρξει κατακραυγή για να δράσει η κυβέρνηση

Offsite Team
- 09.07.2020

ΓΓ ΑΚΕΛ: Έπρεπε να υπάρξει κατακραυγή για να δράσει η κυβέρνηση

Thumbnail
Πυροβολεί την κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία ο Άντρος Κυπριανού

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε σχετικά με την επόμενη ημέρα της πανδημίας στην Κύπρο, «πυροβόλησε» την κυβέρνηση σχετικά με την αντίδραση της ως προς το όλο ζήτημα.

"Η Κυβέρνηση αρχικά υποτίμησε τον κίνδυνο. Έπρεπε να εμφανιστούν κρούσματα, να ακολουθήσει γενική κατακραυγή μετά το πρώτο προεδρικό διάγγελμα για να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα. Όταν οι κυβερνώντες ξεκίνησαν να ακούν τους εμπειρογνώμονες λήφθηκαν τα σωστά μέτρα. Δυστυχώς δεν άντεξαν μέχρι το τέλος. Σε κάποια στιγμή μπήκαν στη μέση σκοπιμότητες που αποτυπώθηκαν σε διάφορες κυβερνητικές αποφάσεις", σημείωσε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας παράλληλα πως "οι κυβερνώντες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα ιδεολογήματα τους περί ιδιωτικοποίησης των πάντων, κατεδαφίστηκαν από την πανδημία".

Διαβάστε αυτούσια τη δήλωση του:

"Θέλουμε σήμερα να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Για το πώς θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις συνέπειες της, οδηγώντας την χώρα και το λαό μας σε καλύτερο, πιο δίκαιο και πιο λαμπρό μέλλον.

Πρώτα από όλα θέλουμε να ευχαριστήσουμε ξανά τους επαγγελματίες υγείας όλων των βαθμίδων, για την ακούραστη προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Ευχαριστούμε τους εμπειρογνώμονες που πρόσφεραν τις γνώσεις τους στην προσπάθεια αυτή. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση μας σε όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους εξαιτίας του κορονοϊού, ιδιαίτερα στους συμπατριώτες μας της κυπριακής παροικίας της Βρετανίας, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους.

Όλο αυτό το διάστημα χιλιάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, τα φαρμακεία, τις υπεραγορές, τους φούρνους, τους διανομείς ειδών βασικής ανάγκης σήκωσαν στους ώμους τους το βάρος των συνεπειών της πανδημίας. Το ευχαριστώ του ΑΚΕΛ προς αυτούς είναι η ενίσχυση του αγώνα για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και η ενίσχυση της πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η επόμενη μέρα της πανδημίας φέρνει μαζί της πολλά προβλήματα. Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι να πληρώσουν τις συνέπειες και αυτής της κρίσης. Ως ΑΚΕΛ στεκόμαστε αποφασιστικά και μαχητικά στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την αξιοπρέπεια τους, για τις ανάγκες των πολλών.

Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας στην Κύπρο απαιτήσαμε από τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση να εισακούσουν τους επιστήμονες και να λάβουν μέτρα. Ζητήσαμε πριν εκδηλωθούν κρούσματα τη λήψη μέτρων πρόληψης και ασφάλειας, την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για το πρωτόκολλο χειρισμού περιστατικών κορονοϊού και τη χορήγηση προστατευτικών μέσων. Αυτό δεν έγινε.  Η Κυβέρνηση αρχικά υποτίμησε τον κίνδυνο. Έπρεπε να εμφανιστούν κρούσματα, να ακολουθήσει γενική κατακραυγή μετά το πρώτο προεδρικό διάγγελμα για να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα. Όταν οι κυβερνώντες ξεκίνησαν να ακούν τους εμπειρογνώμονες λήφθηκαν τα σωστά μέτρα. Δυστυχώς δεν άντεξαν μέχρι το τέλος. Σε κάποια στιγμή μπήκαν στη μέση σκοπιμότητες που αποτυπώθηκαν σε διάφορες κυβερνητικές αποφάσεις.

Σε όλο το διάστημα της κρίσιμης περιόδου, ως ΑΚΕΛ δώσαμε έμφαση στο μείζον: τον περιορισμό των κρουσμάτων, τη μείωση των θανάτων και την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Για να το πετύχουμε καταθέσαμε διάφορες εισηγήσεις και προτάσεις. Επιλέξαμε συνειδητά να λειτουργήσουμε εποικοδομητικά. Ταυτόχρονα υποδεικνύαμε υπερβολές, ελλείψεις και προχειρότητα όπου τα εντοπίζαμε. Αναπτύξαμε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, με κορυφαία τη διάθεση στελεχών μας σε όλες τις επαρχίες ως εθελοντές για κατ΄οίκον βοήθεια διαφόρων ευπαθών ομάδων. Προσπαθήσαμε έστω και τηλεφωνικά ή διαδικτυακά να διατηρήσουμε και να εντείνουμε την επαφή μας, με όσους χρειάζονταν βοήθεια και στήριξη.  Οργανώσαμε αιμοδοσίες σε όλες τις επαρχίες, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Κέντρου Αίματος. Στηρίξαμε με 20 χιλιάδες ευρώ την έρευνα για ιούς του Πανεπιστημίου Κύπρου, τις οποίες συγκεντρώσαμε με συνεισφορές των μελών του Πολιτικού Γραφείου, των βουλευτών, και των επαγγελματικών στελεχών του Κόμματος.  Διανείμαμε σε κέντρα με ευπαθείς ομάδες τις 10.000 προστατευτικές μάσκες που μάς απέστειλε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Πολλά στελέχη μας και η ΠΟΓΟ κατασκεύασαν εθελοντικά μάσκες τις οποίες αποστείλαμε στα νοσοκομεία.

Δεν περιοριστήκαμε όμως μόνο σε αυτά. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την υγεία, την παιδεία, τον τουρισμό, τους αγρότες και τους ανθρώπους του πολιτισμού. Θέσεις για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, των νοικοκυριών των εργαζομένων, των αυτοεργοδοτούμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε αντίθεση με την κυβερνητική πρόταση, η δική μας είχε ως βασικό πυλώνα το κράτος και όχι τις τράπεζες. Άξονας της ήταν η απευθείας στήριξη στα νοικοκυριά και τις μικροεπιχειρήσεις, όχι τα νέα δάνεια. Καταθέσαμε προτάσεις για τη μείωση των ενοικίων, τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, για την αναστολή των δανείων, καθώς και για την αναστολή των εκποιήσεων και των εξώσεων, οφειλών στο δημόσιο κλπ. Καλέσαμε την κυβέρνηση να πατάξει την αισχροκέρδεια θέτοντας πλαφόν σε μάσκες, αντισηπτικά, τεστ για τον ιό, βασικά αγαθά και καύσιμα.

Απαιτήσαμε να μη μειωθούν μισθοί και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.  Αναδείξαμε τις καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών και επιδομάτων, που άφησαν εκατοντάδες οικογένειες χωρίς εισόδημα. Μέχρι σήμερα επιμένουμε να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις εκατοντάδων εργαζομένων που καλούνται να επιβιώσουν χωρίς εισόδημα ή με πενιχρό επίδομα.  Καταθέσαμε προτάσεις για τη Δικαιοσύνη, αφού η κατάσταση είχε επιπτώσεις στο κράτος δικαίου, στη βιωσιμότητα των μικρών δικηγορικών γραφείων και το βιοπορισμό των νέων δικηγόρων. Αναδείξαμε την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και προτείναμε μέτρα για στήριξη των θυμάτων.

Σήμερα όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουμε την πανδημία. Όμως αν δεν αντλήσουμε διδάγματα από την περιπέτεια αυτή, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης αλλά ούτε και πιθανό δεύτερο κύμα.  

Το πρώτο που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι κυβερνώντες είναι ότι τα ιδεολογήματα τους περί ιδιωτικοποίησης των πάντων, κατεδαφίστηκαν από την πανδημία.

Ο ρόλος του δημόσιου συστήματος υγείας αποδείχτηκε αναντικατάστατος. Το είδαμε να αποδεικνύεται σε μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ που θεοποίησαν τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Αποδείχτηκε και στη χώρα μας.

Οι συνέπειες από τις περικοπές εκατομμυρίων που έκανε τα προηγούμενα χρόνια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ φάνηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας. Τα νοσοκομεία στερούνταν βασικού εξοπλισμού˙ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπήρχαν καν προστατευτικές μάσκες. Το νοσοκομείο αναφοράς στην Αμμόχωστο δεν είχε εντατικολόγο, η πνευμονολογική κλινική στο Νοσοκομείου Λεμεσού έκλεισε. Η υποστελέχωση άφησε πολλά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων με μειωμένο προσωπικό. Επιπλέον η έλλειψη σχεδιασμού από τον ΟΚΥΠΥ αλλά και ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που εντοπίστηκαν μέσα στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα αυτά να αναγκαστούν να κλείσουν, δυσκόλεψε αφάνταστα την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αν δεν υπερέβαλλαν εαυτό οι επαγγελματίες υγείας δεν θα τιθασεύαμε την πανδημία.

Ως ΑΚΕΛ καταθέσαμε εδώ και καιρό τις προτάσεις μας προς την Κυβέρνηση για την προετοιμασία που πρέπει να γίνει και τη στήριξη που πρέπει να έχει ο δημόσιος τομέας υγείας ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα ληφθούν έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο ρόλος του κράτους σε ότι αφορά τη διασφάλιση βασικών δικαιωμάτων, στη διασφάλιση της υγείας, της παιδείας, της στέγασης, της κοινωνικής πρόνοιας είναι αναντικατάστατος. Όπως είναι απαραίτητη και η κρατική παρέμβαση σε ζωτικούς και στρατηγικούς τομείς όπως είναι η ενέργεια, οι επικοινωνίες και οι μεταφορές. Ένα τρίτο συμπέρασμα που προκύπτει από την πανδημία είναι ότι η κλιματική κρίση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχουν άμεσες επιπτώσεις στο ξέσπασμα πανδημιών. Πρέπει επιτέλους να πάψουν να προσποιούνται ορισμένοι ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στο περιβάλλον δεν έχει επιπτώσεις στο πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο: στην υγεία του. Η πανδημία του κορονοϊού είναι πιθανό να ακολουθηθεί από ακόμη πιο θανατηφόρες και καταστροφικές εκδηλώσεις ασθενειών, εκτός εάν η ρίζα τους - η ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος  - σταματήσει γρήγορα, προειδοποίησαν κορυφαίοι εμπειρογνώμονες στον κόσμο για τη βιοποικιλότητα.

Οι πρόσφατες πανδημίες είναι άμεση συνέπεια του καπιταλιστικού συστήματος που επιβραβεύει την οικονομική ανάπτυξη με οποιοδήποτε κόστος. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Δρ Peter Daszak ότι «η ανεξέλεγκτη αποψίλωση των δασών, η ανεξέλεγκτη επέκταση της γεωργίας, η εξόρυξη και η ανάπτυξη των υποδομών, καθώς και η εκμετάλλευση των άγριων ειδών δημιούργησαν μια «τέλεια καταιγίδα» για τη διαρροή ασθενειών».  Δε νοείται λοιπόν να συνεχίζουν ορισμένοι εδώ στην Κύπρο να προσπαθούν με τις ευλογίες της Κυβέρνησης να καταπατήσουν και την τελευταία γωνιά με βλάστηση για το δικό τους κέρδος. Το ΑΚΕΛ απαιτεί πλήρη σεβασμό και τήρηση των σχετικών νομοθεσιών για την Εκτίμηση των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από έργα, αλλά και Στρατηγικές Εκτιμήσεις των Επιπτώσεων όπως και την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη βιώσιμη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη σωστή διαχείριση των ορυκτών και υδάτινων πόρων, την προστασία της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, σε συνδυασμό με εφαρμογή στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων και εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση των διαφόρων αποβλήτων. Αυτά είναι αποφασιστικής σημασίας για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, της υγείας και ασφάλειας για τον κάθε άνθρωπο.

Τέταρτο και εξίσου σημαντικό συμπέρασμα από την πανδημία είναι ότι η οικονομία της Κύπρου δεν μπορεί να στηρίζεται σε ευκαιριακούς και εύθραυστους παράγοντες. Δεν μπορεί να στηριζόμαστε σε ένα μονοδιάστατο μοντέλο για τον τουρισμό. Ή σε μια ευκαιριακή πολιτική για πολιτογραφήσεις επενδυτών με τρόπο που πλουτίζει λίγους και συσσωρεύει συνέπειες για τους πολλούς.

H οικονομία χρειάζεται νέο όραμα που να στοχεύει στη δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου, στη σμίκρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Όραμα που να δημιουργεί συνθήκες αύξησης της παραγωγής, της ενίσχυσης του εισοδήματος και για αξιοπρεπή εργασία. Χρειάζεται μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών μέσω της φορολόγησης του πλούτου. Απαιτείται η υιοθέτηση κινήτρων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων φοροδιαφυγής και διαφθοράς. Είναι αναγκαίες πολιτικές για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζόμενων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας. Ενίσχυση της θέσης τους με την τεχνολογική αναβάθμισή τους και την εξασφάλιση πρόσβασης σε προσιτή χρηματοδότηση. Προβάλλει σήμερα ακόμα πιο απαραίτητη η ανάπτυξη της συνεργατικής οικονομίας και η επανασύσταση του συνεργατικού πιστωτικού τομέα με στόχο την προστασία των αγροτών, των μικρομεσαίων, των οικονομικά ασθενέστερων και τη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας. Επιβάλλεται πλέον να στρέψουμε την προσοχή μας στη δημιουργία της οικονομίας της γνώσης με αύξηση της επένδυσης στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας αλλά και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με στόχο τη στήριξη των αγροτών. Είναι επίσης αναγκαίος ο καταρτισμός νέας σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής με στόχο την εξάλειψη των διαρθρωτικών αδυναμιών και τον εκσυγχρονισμό του κυπριακού μεταποιητικού τομέα. Επιβάλλεται η ανάπτυξη της ναυτιλίας αλλά και η ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου ως διεθνές κέντρο παροχής επαγγελματικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Απαιτείται η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ενίσχυση της διαφάνειας, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια για δημιουργία προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν τη χώρα μπροστά διαδραματίζει η σωστή λύση του Κυπριακού και η επανένωση της πατρίδας μας. Ο κ. Αναστασιάδης επιβάλλεται να κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις. Να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για δίκαιη υπό τας περιστάσεις, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Επίσης με τη ρητορική που θα αναπτύσσει χρειάζεται να καλλιεργεί την ανάγκη για λύση, συμφιλίωση, ειρήνη και επανένωση. Να προετοιμάζει όλους τους Κύπριους να στηρίξουν την προσπάθεια για λύση.

Ο εφιάλτης δεν τελείωσε. Οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης θα γίνουν πολύ πιο έντονες για την πλειοψηφία της κοινωνίας στο διάστημα που έρχεται. Το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να σταθεί μπροστά και να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού και της Κύπρου, δυναμικά και μαχητικά. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας όμως ο λαός μας μπορεί να ελπίζει στη δύναμη του. Στη δύναμη του ΑΚΕΛ."

Home