Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΓΓ ΑΚΕΛ: Κάνει έκκληση για άμεση κατάληξη στους όρους αναφοράς

Offsite Team
- 09.10.2019

ΓΓ ΑΚΕΛ: Κάνει έκκληση για άμεση κατάληξη στους όρους αναφοράς

Thumbnail
Τόνισε ότι "δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα τους ΟΗΕ"

Τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται περιέγραψε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το ΑΚΕΛ και η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ απηύθυνε έκκληση να υπάρξει κατάληξη άμεσα στους όρους αναφοράς όπως περιγράφηκαν κα επιστροφή στις διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα, αλλιώς ο εφιάλτης της τελικής διχοτόμησης θα μετατραπεί σε μια πραγματικότητα, αβάστακτη για τον λαό της Κύπρου, τόσο για τους Τουρκοκύπριους, όσο και για τους Ελληνοκύπριους, όπως είπε.

Σημείωσε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τόσο στην ΑΟΖ, όσο και σε ότι αφορά τον εποικισμό  της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, δυσχεραίνουν την επανέναρξη των συνομιλιών και επεσήμανε ότι όποιος ασχολείται με το Κυπριακό γνωρίζει πως αν υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχουν και λύσεις.

Αναλυτικά, ο Άντρος Κυπριανού απηύθυνε ιδιαίτερο καλωσόρισμα στην ομάδα Τουρκοκύπριων επισκεπτών στο ΕΚ, τονίζοντας πως "είναι μαζί που θα δώσουμε τον αγώνα για να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα".

Στη συνέχεια ευχαρίστησε την ομάδα της Αριστεράς με την οποία συνδιοργάνωσε το ΑΚΕΛ την αποψινή εκδήλωση και εξήγησε ότι "η πρωτοβουλία που αναλάβαμε ως ΑΚΕΛ για σημερινή εκδήλωση πηγάζει από την αγωνία για το μέλλον πατρίδας και λαού μας και θέλουμε να την μοιραστούμε".

Επεσήμανε ότι "δύο και πλέον χρόνια από ναυάγιο Κραν Μοντάνα και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει διαδικασία", τονίζοντας ότι  "δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα τους ΟΗΕ" με τις εγγυήτριες δυνάμεις και τη ΕΕ. "Δική μας επιθυμία και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμμετείχαν", συμπλήρωσε.

Ανέφερε δε ότι "αυτήν την στιγμή κορυφώνεται μία ακόμη προσπάθεια για επανέναρξη, αλλά υπάρχει δρόμος για νέες συνομιλίες". Εξήγησε ακολούθως ότι οι λόγοι προς αυτό "περιγράφονται στην έκθεση του Γ.Γραμματέα του ΟΗΕ. Ο Γκουτέρες τονίζει ότι η περίοδος των ατέρμονων συνομιλιών ανήκει αποκλειστικά στο παρελθόν και ότι το στάτους κβο δεν κάνει", σημείωσε.

"Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε πού θα οδηγηθούμε: στην οριστική διχοτόμηση και όχι λύση ενιαίου κράτους όπως νομίζουν ορισμένοι", είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, και συμπλήρωσε ότι "ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν όροι αναφοράς", καλώντας τις πλευρές να συνεργαστούν με συγκεκριμένη στόχευση και αποφασιστικότητα για λύση στον ορατό ορίζοντα.

Ανέφερε μάλιστα την 12η Νοέμβρη ως ημερομηνία συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες, και τον Δεκέμβριο για Διάσκεψη με ΕΕ και μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας πως "δεν είναι σίγουρο ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία".  

"Δε θα σταθώ πώς προέκυψε ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα", είπε, αλλά "μόνο  μετά την κατάρρευση της διάσκεψης για Κύπρο" κάνοντας λόγο για "χαμένη ιστορική ευκαιρία".

"Και στα έξι ζητήματα είχαμε φτάσει κοντά σε στρατηγική συναντίληψη για λύση Κυπριακού", είπε, και τόνισε ότι "ταυτόχρονα έδειξε ο ίδιος ο ΓΓ τον δρόμο δρόμος για συνέχιση: επί της ουσίας μετά την περισυλλογή ζήτησε συνέχιση συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει. Το πλαίσιο Γκουτιέρες και το άτυπο σχέδιο λύσης", είπε ο Άντρος Κυπριανού.

"Επί της διαδικασίας, παράλληλη λύση εσωτερικών και εξωτερικών με παράλληλη συζήτηση. Αν συνεχίσουν συνομιλίες αυτή τη φορά έως τέλους", σημείωσε. "Η πραγματικότητα είναι ότι στα 2 και πλέον χρόνια, ο Γκουτέρες δεν πήρε ποτέ απάντηση γι’ αυτό", πρόσθεσε τονίζοντας ότι στη συνέχεια "η Τουρκία κλιμάκωσε την επιθετικότητα στην ΑΟΖ".

"Ως κόμμα, μετά το ναυάγιο είχαμε εκφράσει ανησυχίες για το τι θα ακολουθούσε. Ζητήσαμε από τους δυο ηγέτες να ανταποκριθούν στην έκκληση ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων", σημείωσε

Υπενθύμισε περαιτέρω ότι είχε προειδοποιήσει πως "το διαπραγματευτικό κενό θα έδινε εντύπωση ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί στη βάση συμφωνημένου πλαισίου".

"Πολλοί θα αναζητούσαν νέα βάση. Εκφράσαμε την ανησυχία ότι θα ετίθετο θέμα δυο κρατών. Αυτό έγινε. Η ηγεσία της Τουρκίας αυτό λέει και κατηγορεί τον κ. Αναστασιάδη ότι συζήτησε μαζί τους γι’ αυτά (2 κράτη ή διχοτόμηση). Για εμάς δεν είναι επιλογή", ξεκαθάρισε ο Άντρος Κυπριανού.

"Η πατρίδα μας είχε πει κάποιος Τουρκοκύπριος πολιτικός είναι πολύ μικρή για να μοιραστεί αλλά αρκετά μεγάλη για να χωρέσει όλα τα παιδιά της", σημείωσε.

Ακολούθως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε: Το δεύτερο που προειδοποιήσαμε ήταν ότι η Τουρκία θα έθετε εμποδια στην ΑΟΖ της Κύπρου. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Η στάση αυτή προκαλεί πολλή ένταση γύρω από το νησί και δυσκολεύει επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Το τρίτο που προειδοποιήσαμε ήταν η παραμονή της UNFICYP στην Κύπρο. Δυστυχώς ενώ τα προβλέψαμε αυτά και κρούσαμε κώδωνα κινδύνου στον Αναστασιάδη, είτε γιατί υποτίμησε κινδύνους, είτε γιατί δεν κινήθηκε όπως θα έπρεπε. Αντιθέτως χάσαμε πολύτιμο χρόνο και δώσαμε δυνατότητα σε κάποιους να αμφισβητούν την αξιοπιστία μας πως θέλουμε λύση.

O Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας στο θέμα δεν είναι ειλικρινής και δεν ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των Τουρκοπρίων, αλλά μόνο για τα δικά της συμφέροντα. Υπενθύμισε δε στη συνέχεια ότι "προτείναμε και υποβάλαμε ολοκληρωμένη πρόταση για το φυσικό αέριο στον κ. Αναστασιάδη", την οποία και περιέγραψε, εξηγώντας  ότι ο στόχος της πρότασης ήταν να απαμβλύνει τις  ανησυχίες και να βοηθήσει του Τουρκοκύπριους να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.

 "Η Άγκυρα να αντιληφθεί ότι η επανέναρξη προϋποθέτει τερματισμό επιθετικής συμπεριφοράς και για την ΑΟΖ αλλά και για τις βλέψεις της στην Αμμόχωστο", κατέληξε ο Γενικος Γραμματέας του ΑΚΕΛ.  

ΚΥΠΕ

Home