Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Ο Τσαβούσογλου έθεσε όρους για το θέμα των εγγυήσεων

σΤΙς ΗΠΑ Ο άντρος Κυπριανου

Ο Τσαβούσογλου, έθεσε κάποιους όρους και προϋποθέσεις για να δεχθεί η τουρκική πλευρά την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Άντρο Κυπριανού.

"Κάποιοι από αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις συζητούνται, κάποιοι άλλοι δεν εξαρτώνται από εμάς κι εξαιτίας αυτού δεν μπορούμε(αυτά) να τα υποσχεθούμε», τόνισε ο Γ.Γ. ΑΚΕΛ από τις ΗΠΑ που βρίσκεται για διάφορες επαφές.

Τι του είχε πει ο Τσαβούσογλου

Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι μεταφέρει αυτά που του είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να σημαίνει ότι τα υιοθετεί.  

«Είπε πως ήλθε εξουσιοδοτημένος στο Κραν Μοντανά για να καταλήξει σε συμφωνία και ήταν έτοιμος κι ο κ. Γιλντιρίμ - που είχε συνομιλήσει με τον κ. Τσίπρα – να έλθουν και οι δύο για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία στα 6 κεφάλαια», σημείωσε.

Σε σχέση με τις εγγυήσεις, ο κ. Τσαβούσογλου του ανέφερε πως η πλευρά του είχε καταστρώσει ένα σχέδιο στη βάση τεσσάρων σταδίων και αναλόγως και της δικής μας στάσης θα προχωρούσαν από το πρώτο μέχρι το τέταρτο. «Μόνο μέχρι το δεύτερο, είπε, μπόρεσα να πάω, γιατί δεν με βοήθησε η δικής σας πλευρά».

Ο κ. Τσαβούσογλου του είπε πως πρέπει να λυθεί το Κυπριακό, ωστόσο, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι τον προβλημάτισε η στάση που τήρησε στη συνάντηση ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών γύρω από τα θέματα των εγγυήσεων.

Μόνο Ομοσπονδία

"δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε να συζητήσουμε οποιανδήποτε άλλη λύση εκτός της λύσης της ομοσπονδίας. Ούτε για δύο κράτη συζητούμε, ούτε για συνομοσπονδία. Θεωρούμε ότι και οι δύο είναι καταστροφικές για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό».

Ο Άντρος στις ΗΠΑ

Ο παράγοντας ΗΠΑ και η Τουρκία

Αναφερόμενος στον αμερικανικό παράγοντα, είπε πως υπάρχει μία στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. «Είναι προφανές ότι οι σχέσεις τις οποίες έχουν αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ με την Τουρκία τις σπρώχνουν στο να στρέψουν το ενδιαφέρον της πρωτίστως προς το Ισραήλ – σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο – και βέβαια στην Ελλάδα, στην οποία προσπαθεί να αναθέσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια».

Πρόσθεσε ότι του προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Σλοβενίας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων. «Δε νομίζω ότι το είπε τυχαία. Το είπε κατόπιν πολλών ενεργειών οι οποίες γίνονται».  

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως δεν έχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να αναβαθμίσουν και το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Εμάς όμως, μας ενδιαφέρει και το πώς θα επιχειρηθεί να γίνει αυτό το πράγμα. Διότι ακούγονται διάφορες κουβέντες από διάφορες πλευρές. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι κατά την άποψή μας θα ήταν λάθος η Κυπριακή Δημοκρατία να προσδεθεί στο ένα,ή σε οποιοδήποτε άλλο άρμα. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει τον ρόλο τον οποίο διαδραμάτιζε πάντοτε. Να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους λαούς της γειτονιάς στην ευρύτερή μας περιοχή και φιλικές σχέσεις με όλου ανά το παγκόσμιο», σημείωσε.  

«Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε πρέπει να είναι ο δρόμος της ειρήνης, που θα φέρει τη σταθερότητα, την ευημερία και την ανάπτυξη για τους λαούς της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής», πρόσθεσε.  

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύσκολο αντίπαλο, όπως και την Τουρκία. «Είναι προκλητική, επιθετική, απειλητική σε πάρα πολλές περιπτώσεις, έχει επεκτατικές βλέψεις και αυτό μας καθιστά υπεύθυνους να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί. Να είμαστε συνεπείς στους στόχους τους οποίους καθορίσαμε, να μην έχουμε παλινδρομήσεις και αντιφάσεις, εάν πραγματικά θέλουμε να πετύχουμε το στόχο μας», ανέφερε..

Χθες ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Τζόναθαν Άλεν, ενώ σήμερα θα έχει συναντήσεις και με τους υπολοίπους πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας, Μαρία Θεοφίλη.

Την Πέμπτη θα συναντηθεί με την βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Ροζμαρί Ντικάρλο. Τον κ. Κυπριανού συνοδεύουν στις επαφές του οι Γιώργος Λουκαΐδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ και Μαρίνα Σάββα, Διευθύντρια του Γραφείου του ΓΓ του ΑΚΕΛ

8