ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρέσβης Κούβας: Συζήτησαν για Κυπριακό και πανδημία

ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρέσβης Κούβας: Συζήτησαν για Κυπριακό και πανδημία

Και οι αμερικανικές κυρώσεις στην συζήτηση ΓΓ ΑΚΕΛ και Πρέσβη Κούβας

Το Κυπριακό, η πανδημία του κορωνοϊού και οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Κούβας ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, με τον Πρέσβη της Κούβας στην Κύπρο, Omar Leyva Rafull, στα γραφεία του ΑΚΕΛ.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για Ios <<<  

 Σε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ως πάρα πολύ καλή και παραγωγική την συνάντηση που είχε με τον κ. Rafull, σημειώνοντας ότι συζήτησαν για πάρα πολλά ζητήματα.

 

Πρώτα και κύρια, σημείωσε, συζήτησαν για το Κυπριακό. «Έχουμε ανταλλάξει κάποιες απόψεις, τον έχω ενημερώσει για την κατάσταση, η οποία υπάρχει αυτή την στιγμή και για την ανάγκη να ετοιμάσουμε το έδαφος έτσι ώστε όταν θα ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα να μπορέσουμε να επαναρχίσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.  

Συζητήσαμε, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, για την κατάσταση, όπως εξελίσσεται στην Λατινική Αμερική, όπου αυτή την στιγμή βρίσκεται σε κορύφωση ο COVID 19.  

«Με έχει ενημερώσει ο φίλος Πρέσβης για τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Κούβα για αντιμετώπιση του προβλήματος. Θέλω να τους συγχαρώ γιατί με τα πενιχρά μέσα που έχουν στην διάθεση τους κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την πανδημία με τις λιγότερες απώλειες κι όχι μόνο αυτό. Έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους με ιατρικές αποστολές σε 26 διαφορετικά μέρη στον πλανήτη μας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, δείχνει την αλληλεγγύη την οποία επιδεικνύει η μικρή Κούβα σε άλλες πολύ μεγαλύτερες από την ίδια, χώρες», πρόσθεσε.  

Την ίδια στιγμή, σημείωσε, «θέλω να εκφράσω την έντονη μου λύπη και τη δυσφορία μας γιατί οι ΗΠΑ μέσα σε αυτές τις συνθήκες επέλεξαν να εντείνουν ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις σε βάρος της Κούβας αδιαφορώντας για την απώλεια ανθρώπινων ζωών».  

Σε ότι μας αφορά, είπε ο κ. Κυπριανού, εκφράζουμε για ακόμα μια φορά την αλληλεγγύη μας στον Κουβανικό λαό, εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για την φίλη χώρα της Κούβας, η οποία πάντοτε με σθένος υποστηρίζει τον αγώνα του Κυπριακού λαού.  

Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε τον Πρέσβη ότι το ΑΚΕΛ θα είναι πάντα στο πλευρό της Κούβας και του κουβανικού λαού σε όλα τα δίκαια που διεκδικούν.  

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Κούβας στην Κύπρο, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για την ευκαιρία που του έδωσε να ενημερωθεί για την κατάσταση στο Κυπριακό.  

Σημείωσε ότι κατά την συνάντηση, αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα θέματα σε ότι αφορά την κατάσταση στην Κούβα και στην Κύπρο και για όσες ενέργειες λαμβάνονται στις δύο χώρες για αντιμετώπιση του κορωνοϊού και της πανδημίας.  

«Ανταλλάξαμε απόψεις για τα προβλήματα εδώ στην περιοχή γύρω από την Κύπρο αλλά και την ήπειρο μας την Λατινική Αμερική. Με αυτή την ευκαιρία ευχαριστήσαμε το ΑΚΕΛ για την στήριξη που δίνει προς την Κούβα στις προσπάθειες για τερματισμό του αμερικανικού αποκλεισμού της Κούβας», πρόσθεσε.  

Ο Κουβανός Πρέσβης ευχαρίστησε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την στήριξη που δίνει κάθε χρόνο κατά την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τερματισμό του αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ.  

«Εκφράσαμε επίσης, την μεγάλη μας ανησυχία για το γεγονός ότι 27 ημέρες μετά τους 32 πυροβολισμούς εναντίον της πρεσβείας μας στην Ουάσιγκτον που ήταν μια πράξη τρομοκρατίας δεν έχουν ληφθεί τα μέτρα και δεν έχουμε τις αναγκαίες απαντήσεις σύμφωνα με την συνθήκη της Βιέννης για προστασία των διπλωματικών αποστολών», πρόσθεσε.  

Ο κ. Rafull ευχαρίστησε τέλος για την στήριξη και την αλληλεγγύη από τον Κυπριακό λαό, το ΑΚΕΛ, τον Σύνδεσμο Φιλίας Κύπρου-Κούβας καθώς και τον Σύνδεσμο των Κουβανών που ζουν στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ

Home