Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Για αντίμετρα μιλά η «κυβέρνηση»

Offsite Team
- 10.06.2019

Για αντίμετρα μιλά η «κυβέρνηση»

Thumbnail
Σχόλια από την τ/κ πολιτική ηγεσία για τα εντάλματα

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τα δικαιώματα του τ/κ «λαού» και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορούν να μας υποχρεώσουν να υποχωρήσουμε από αυτά, ανέφερε ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ ενώ ο «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι εάν το θέμα δεν λυθεί με ειρηνικά μέσα, θα λάβουν αντίμετρα.

 

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά και η είδηση ότι εκδόθηκε διάταγμα σύλληψης του προσωπικού του τουρκικού γεωτρητικού Φατίχ και όσων συνεργάζονται με την τουρκική ΤΡΑΟ εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σχολιάστηκαν σήμερα στα κατεχόμενα, τόσο στη «βουλή», όσο και εκτός.

 

Σε γραπτή του δήλωση ο «πρωθυπουργός» Τατάρ αναφέρει ότι η «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, και όσοι συνεργάζονται με αυτήν για δικό τους όφελος, προσπαθούν – κατά τον Ερσίν Τατάρ – να σφετεριστούν όπως αυτοί θέλουν, τα δικαιώματα της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, και της Τουρκίας και να τους απομονώσουν από την ανατολική Μεσόγειο. «Το όλο παιχνίδι τους είναι, χρησιμοποιώντας κάθε μέσον να εμποδίσουν την ενδυνάμωση της Τουρκίας και να ευνουχίσουν τον τ/κ λαό αποκόπτοντάς τον από τις αξίες του και το έθνος στο οποίο ανήκει. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι κανείς δεν μπορεί να απορρίπτει τα δικαιώματα του τ/κ λαού και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και δεν θα μας υποχρεώσει εμάς και την Τουρκία να υποχωρήσουμε από αυτά τα δικαιώματα».

 

Εάν, προσθέτει, υπάρχει κάποιος που ενεργεί άδικα, εκτός νόμου και εκτός δικαίου, είναι η ε/κ πλευρά που απορρίπτει τις προτάσεις της τ/κ πλευράς, παραβλέπει τα δικαιώματα των Τ/κ και προβαίνει σε έρευνες. Γι’ αυτό το λόγο, συνεχίζει, η απόφαση της «ε/κ διοίκησης» για εντάλματα σύλληψης εναντίον 25 ατόμων που εργάζονται στο πλοίο Φατίχ, «και τους καλώ να μείνουν μακριά από τέτοια βήματα που σίγουρα δεν μπορούν να έχουν για ακόμη μια φορά αποτέλεσμα και να συμφωνήσουν μαζί μας. Είτε θα συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο στο μέτρο του δίκαιου, είτε ό,τι κάνουν αυτοί θα κάνουμε κι εμείς τα αντίστοιχα».  

Ο κ. Τατάρ δηλώνει υπέρ του να συζητήσει το θέμα των υδρογονανθράκων εκτός των συνομιλιών για το Κυπριακό, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα συμβάλλει σημαντικά στο πρόβλημα (επίλυση του Κυπριακού). «Προειδοποιούμε τα ΗΕ και τις τρίτες χώρες, για τα αποτελέσματα που θα φέρει η συνεχής απόρριψη προτάσεών μας από την ε/κ πλευρά και των αποφάσεων που αυξάνουν την ένταση, υπεύθυνοι δεν είμαστε εμείς».  

Κουντρέτ Οζερσάι

 

Μιλώντας στην «βουλή», ο «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι οι συμπεριφορές όπως η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους εργαζόμενους στο Φατίχ, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε περίπτωση που αυτό το θέμα δεν λυθεί με ειρηνικό τρόπο, είπε, θα ληφθούν αντίστοιχα μέτρα. «Δεν θεωρούμε σωστή την προσέγγιση αυτή της ε/κ πλευράς που σιγοντάρει την ένταση. Σε υπό αμφισβήτηση περιοχές, οι πλευρές προβάλλουν ισχυρισμούς, αυτά πρέπει να λύνονται με ειρηνικό τρόπο. Εάν αυτό το θέμα προχωρήσει, τότε θα ληφθούν μέτρα. Το παρακολουθούμε από κοντά. Είμαστε σε επικοινωνία με την Τουρκία».  

Ως «κυβέρνηση», συνέχισε, υπάρχουν διασαφηνίσεις, εξηγήσεις που μπορούν να δώσουν και θα το κάνουν τμηματικά. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχει «πρόεδρος», είμαστε εμείς, δήλωσε ο κ. Οζερσάι αναφερόμενος στην «κυβέρνηση» και την κριτική έναντι του Μουσταφά Ακιντζί.  

Συζήτηση στη «βουλή»

 

Πρέπει να κάνουμε κάτι ως «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, πρέπει να κάνει κάτι ο «πρόεδρος», ανέφερε κατά την συζήτηση στην «βουλή», ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί, λέγοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης δεν έχει κάνει μια σοβαρή δήλωση για το συγκεκριμένο θέμα.  

Στο μήνυμά του για το Ραμαζάν μπαϊράμ, ανέφερε ο κ. Αρικλί, ο Μουσταφά Ακιντζί εμφανίστηκε σφόδρα αντίθετος με την θέση της «κυβέρνησης» και της Τουρκίας για «λύση δύο κρατών εντός της ΕΕ» και είπε ότι όσο είναι στη θέση του θα είναι αντίθετος σε αυτό. Κάλεσε τον κ. Ακιντζί να δώσει μια ευκαιρία στην συζήτηση για δύο κράτη λέγοντας ότι το να προσπαθεί να τινάξει αυτή την επιλογή στον αέρα είναι χειρισμός ενώ πλησιάζουν οι «προεδρικές» και καθόλου σωστή κίνηση.  

Ο πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε μιλώντας επίσης στην «βουλή» ότι δεν υπάρχει όρος που να επιτρέπει στη «βουλή» να άρει τα καθήκοντα του συνομιλητή από τον εκάστοτε «πρόεδρο», λέγοντας ότι και εκείνον τον εκλέγουν οι πολίτες, όπως και τα μέλη της «βουλής». Το λέει αυτό, είπε, για να τερματιστεί επιτέλους αυτή η συζήτηση. Αναφερόμενος στο 2003 (η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Κύπρου – Αιγύπτου) ο κ. Ντενκτάς είπε ότι τότε έλεγε πως έπρεπε να είχαν κάνει κάποιες κινήσεις και οι Τ/κ, αλλά κυρίως η Τουρκία. «Πέρασαν 16 χρόνια από τότε. Έγιναν νομικά, διπλωματικά και πολιτικά βήματα; Αυτό πρέπει να κοιτάξουμε. Αυτό πρέπει να δει και η Τουρκία».  

Η Τουρκία, συνέχισε, έκανε τα απαραίτητα βήματα όσον αφορά την ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο και το αποτέλεσμα αυτών των βημάτων ζούμε τώρα. Σύμφωνα με τον Σερντάρ Ντενκτάς δεν ωφελεί ο καβγάς για το τί κάνει ο «πρόεδρος» ή η «κυβέρνηση», αλλά οι Τ/κ πρέπει να γίνουν περισσότερο αποδεκτοί από την διεθνή κοινότητα, μόνο τότε θα μπορέσει να ειπωθεί κάτι στην απέναντι πλευρά, εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία.  

Ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφερε ότι ο «πρόεδρος», δηλαδή ο Τ/κ ηγέτης, εκλέγεται από τον «λαό» και «προεδρικές εκλογές» θα έχει ένα χρόνο μετά. Εάν οι πολίτες τότε, πουν ότι ‘συνομιλήσαμε μέχρι σήμερα για την ομοσπονδία, θέλουμε καινούργια πράγματα, να δώσουν την ψήφο τους ανάλογα, πρόσθεσε, λέγοντας ότι λύση δύο κρατών εντός της ΕΕ είναι ένα όνειρο.  

Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Τζεμάλ Οζγιγίτ είπε ότι «εάν δεν γίνουν προσεκτικά βήματα, θα βρεθούμε εν μέσω σύγκρουσης». Αναφερόμενος δε στο Κυπριακό, είπε ότι στην σύνοδο της Κοπεγχάγης στις 10 Δεκεμβρίου (2002) ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε αδιαθεσία και έστειλε τον τότε «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου «και αυτή η κοινότητα έχασε πάρα πολλά».  

Home