Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γιατί οι 180 έδρες είναι ο μεγάλος στόχος Μητσοτάκη στις επαναληπτικές εκλογές

Στέλιος Στυλιανού -
24.05.2023

Γιατί οι 180 έδρες είναι ο μεγάλος στόχος Μητσοτάκη στις επαναληπτικές εκλογές

Οριστικά σε επαναληπτικές εκλογές η Ελλάδα μετά την παράδοση της διερευνητικής εντολής από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Με διαδικασία εξπρές ολοκληρώθηκε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών στην Ελλάδα για τον σχηματισμό Κυβέρνησης συνεργασίας καθώς οι Προέδροι των 3 πρώτων κομμάτων όπως προέκυψαν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής παρέδωσαν την εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Συγκεκριμένα πρώτος παρέλαβε την εντολή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Δευτέρας 22/5 και την παρέδωσε τηλεφωνικώς σημειώνοντας ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Μετά την εξέλιξη αυτή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Τρίτη 24/5 παρέδωσε διαδοχικά την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη οι οποίοι ωστόσο την επέστρεψαν αμέσως ανοίγοντας τον δρόμο επίσημα για επαναληπτικές εκλογές. 

Επόμενο βήμα τώρα αποτελεί η σύγκληση και ορκωμοσία της νέας Βουλής κάτι που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Κυριακή έτσι αμέσως μετά να προχωρήσει η διάλυση του σώματος ώστε στις 25 Ιουνίου να υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες.

Οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι η σειρά των ονομάτων των υποψηφίων βουλευτών θα καθοριστεί από τις ηγεσίες των κομμάτων, που παραδοσιακά αποφασίζουν με βάση τη σταυροδοσία της προηγούμενης κάλπης.

Θέλει τις 180 έδρες ο Μητσοτάκης 

Σημειώνεται πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά και το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής που ουσιαστικά δίνει στην Νέα Δημοκρατία αυτοδυναμία στις επαναληπτικές εκλογές αναμένεται να προσπαθήσει να πετύχει την εκλογή 180 Βουλευτών.

Όπως αναφέρθηκε μάλιστα στην εκπομπή Snipers από τον Π. Τσαγγάρη η Νέα Δημοκρατία που σε αυτές τις εκλογές εξασφάλισε 146 έδρες με τα ίδια ποσοστά στις επαναληπτικές εκλογές θα έχει 171 έδρες και βάση των ποσοστών που έχει πάρει θα θέσει ένα νέο στόχο. 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε η Νέα Δημοκρατία θα πάει για τις 180 έδρες για να μπορεί από μόνη της να προχωρά σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να χρειάζεται την όποια άλλη στήριξη από άλλο Κοινοβουλευτικό κόμμα κάτι που εάν θα συμβεί θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο μοναδικός κυρίαρχος για την ερχόμενη τουλάχιστον τετραετία. 

Δείτε στο πιο κάτω βίντεο τις αναφορές για τις εκλογές στην Ελλάδα στο 48:45

Στέλιος Στυλιανού 

Home