Γιόχανσον:Δέσμευση η αμοιβαιότητα θεωρήσεων και μεταξύ ΗΠΑ-Κύπρου

Γιόχανσον:Δέσμευση η αμοιβαιότητα θεωρήσεων και μεταξύ ΗΠΑ-Κύπρου

Η Κομισιόν δεσμεύεται να επιτύχει την αμοιβαιότητα των θεωρήσεων για όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και Κύπρου

Η Επίτροπος Εσωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, με σημερινή, γραπτή της απάντηση, προς τον Βούλγαρο Ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών - Δημοκρατών Ivo Hristov, διαβεβαιώνει ότι η Κομισιόν δεσμεύεται να επιτύχει την αμοιβαιότητα των θεωρήσεων για όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Στην ερώτηση του, ο Βούλγαρος Ευρωβουλευτής είχε επισημάνει ότι οι πολίτες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Κροατίας και της Κύπρου εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την πολιτική αμοιβαιότητας των θεωρήσεων.

Ρωτούσε δε την Κομισιόν τί προτίθεται να πράξει για να τερματίσει τις διακρίσεις σε βάρος των πολιτών των πέντε αυτών κρατών μελών και να εφαρμόσει αποτελεσματικά τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2018/1806 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, περί των τρίτων χωρών, που είτε υποχρεούνται να βγάζουν βίζα κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων είτε απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή.

Στην σημερινή της απάντηση η Επίτροπος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:

-Η Κομισιόν δεσμεύεται να επιτύχει την αμοιβαιότητα των θεωρήσεων για όλα τα κράτη μέλη ως θέμα προτεραιότητας. Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες , ως μόνη εναπομένουσα περίπτωση μη αμοιβαιότητας, η Κομισιόν εξακολουθεί να προτρέπει τις ΗΠΑ να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την πλήρη αμοιβαιότητα των θεωρήσεων.

-Η προσπάθεια αυτή, έφερε αποτέλεσμα στις 4 Οκτωβρίου 2019, οπόταν οι αρχές των ΗΠΑ ενέταξαν επίσημα την Πολωνία στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από την Visa των ΗΠΑ και, στις στις 6 Νοεμβρίου 2019, οι Η.Π.Α. ανακοίνωσαν ότι η Πολωνία έχει εκπληρώσει το νόμο και τις πολιτικές απαιτήσεις του Προγράμματος.

-Από τις 11 Νοεμβρίου 2019, οι πολίτες της Πολωνίας μπορούν να ταξιδεύουν στις Η.Π.Α. για τουριστικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς, για διάστημα έως και 90 ημερών χωρίς να χρειάζονται βίζα.

-Για τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη, το θέμα συζητήθηκε στην διάσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2019. Τα ενδιαφερόμενα κράτη, οι ΗΠΑ και η Κομισιόν συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον το Μάιο του 2019 και στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο του 2019.

-Η Κομισιόν θα συνεχίσει τις προσπάθειες της με τις ΗΠΑ και με τα κράτη μέλη, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η πρόοδος προς την πλήρη αμοιβαιότητα των θεωρήσεων.

-Για το θέμα αυτό η Κομισιόν θα υποβάλει σχετική έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, όπως έχει δεσμευθεί από τον Δεκέμβριο του 2018.

ΚΥΠΕ

Home