Γιολίτη: Χαιρετίζει ψήφιση νόμων για βία και παρενόχληση

Γιολίτη: Χαιρετίζει ψήφιση νόμων για βία και παρενόχληση

Η Κύπρος εναρμονίζεται πλήρως με τις πρόνοιες της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Εμιλυ Γιολίτη χαιρέτισε την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του «εξόχως σημαντικού νόμου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, με τον οποίο η Κύπρος εναρμονίζεται πλήρως με τις πρόνοιες της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης)».  

Σε γραπτή της δήλωση, αναφέρει ότι ο νόμος ήταν αποτέλεσμα μακράς και ευρείας διαβούλευσης του Υπουργείου με όλες τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς και με μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φορείς που ασχολούνται με την προώθηση της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών. Ιδιαίτερα σημαντική, προσθέτει, για την σύνταξη και επεξεργασία του, υπήρξε η συμβολή της Επιτρόπου Νομοθεσίας και Λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

 

Η Δημοκρατία αλλά και η κοινωνία των πολιτών, αναφέρει, έχουν πλέον στα χέρια τους ένα συνεκτικό νόμο που αντιμετωπίζει κατά τρόπο συστηματικό τα αδικήματα βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας. Επιπλέον,  εισάγει νέα αδικήματα όπως είναι η ψυχολογική βία, η οικονομική βία και η διάδοση υλικού σεξουαλικού ή πορνογραφικού περιεχομένου, γνωστή και ως εκδικητική πορνογραφία.

Προσθέτει ότι οι ποινές που επισύρουν τα αδικήματα αυτά είναι ιδιαίτερα ψηλές, με απώτερο στόχο να λειτουργούν αποτρεπτικά προς τους δράστες και να εκπέμπουν το μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στην έμφυλη βία κάθε μορφής. Περιλαμβάνει επίσης περιστάσεις οι οποίες θα λαμβάνονται υπόψη κατά την εκδίκαση αδικημάτων βίας και θα λειτουργούν επιβαρυντικά κατά την επιμέτρηση της ποινής. Εγκαθιδρύει επίσης Μηχανισμό με συντονιστικές αρμοδιότητες ως προς την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης.  

Παράλληλα, αναφέρει ότι ο νόμος εγκαθιδρύει ένα εμπεριστατωμένο, εκτενές και σύγχρονο πλέγμα προληπτικών δράσεων και κατασταλτικών μέτρων θέτοντάς  τις βάσεις για μέριμνα και παροχή εξειδικευμένης προστασίας και πρακτικής στήριξης στα θύματα έμφυλης βίας.

"Το υφιστάμενο πλέγμα προστασίας των γυναικών θυμάτων βίας, ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο αφού ο νόμος εστιάζει επίσης στην εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών και τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ όλων των αρμόδιων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, φιλοδοξεί να αναπτύξει στάσεις και συμπεριφορές που προάγουν την ισότητα και καταργούν τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα φύλα, αλλά κυρίως να μετατρέψει την ιδιωτικότητα και τη σιωπή που συνοδεύει τις πράξεις βίας σε δημόσια κατακραυγή, καταγγελία και παραδειγματική τιμωρία των θυτών" σημειώνει.

Η Υπουργός αναφέρει ότι με την ψήφιση του νόμου εκπληρώνεται μια κορυφαία ευρωπαϊκή δέσμευση της Κύπρου και αποδεικνύεται έμπρακτα η αφοσίωση της Κυβέρνησης στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, στην καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας και στην πραγμάτωση της ισότητας των φύλων σε όλες της τις εκφάνσεις.  

Χαιρετίζει και την ψήφιση του νόμου για ποινικοποίηση της παρενόχλησης

Η κ. Γιολίτη χαιρέτισε επίσης την ψήφιση του νόμου για ποινικοποίηση της παρενόχλησης και της παρενοχλητικής παρακολούθησης, λέγοντας ότι πρόκειται για συμπεριφορές με ανησυχητικά αυξητική τάση,  τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Η ψήφιση του σημαντικού αυτού νόμου αποτελεί το επιστέγασμα της πρωτοβουλίας, αλλά και σειράς ενεργειών που ανέλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.Ο νόμος αυτός εγκαθιδρύει ένα νέο και ολοκληρωμένο πλαίσιο για  την  καταπολέμηση της παρενόχλησης (harassment) και της παρενοχλητικής παρακολούθησης (stalking).  Πρόκειται για ένα πλαίσιο εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομοθεσίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών, το οποίο μάλιστα εκπληρώνει την υποχρέωση που απορρέει από το άρθρο 34 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης», αναφέρει.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Η κ. Γιολίτη σημειώνει ότι ο νόμος, πέραν της δημιουργίας νέων ποινικών αδικημάτων, προβλέπει επιβαρυντικές περιστάσεις για επαύξηση ποινών σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως επίσης και ρυθμίσεις για λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων προληπτικού χαρακτήρα για προστασία των θυμάτων. Περαιτέρω, ο νόμος προβλέπει μία κλίμακα ποινών που είναι ανάλογες της βαρύτητας και σοβαρότητας των αδικημάτων που διαπράττονται.  

Προσθέτει ότι με το νόμο δημιουργούνται επίσης τα αντίστοιχα αστικά αδικήματα και καθορίζεται η διαδικασία μέσω της οποίας τα θύματα μπορούν να διεκδικήσουν και να λάβουν αποζημιώσεις για την οποιαδήποτε βλάβη έχουν υποστεί.

«Πρωτίστως, ο νόμος που έχει ψηφιστεί σήμερα φιλοδοξεί να καλύψει ένα θεσμικό και νομικό κενό που υπήρχε στον τομέα αυτό, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα αστυνομικής διερεύνησης και ποινικής δίωξης συμπεριφορών που εμπίπτουν στην έννοια της παρενοχλητικής παρακολούθησης. Ο νόμος αυτός, μαζί με το νόμο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας ενισχύουν και ισχυροποιούν το πλέγμα προστασίας, στήριξης και ενδυνάμωσης των θυμάτων τέτοιων συμπεριφορών και καθιστούν σαφές ότι αυτές δεν είναι κατ’ ουδένα τρόπο ανεκτές», καταλήγει η Υπουργός.

xfeagv

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home