Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΓΣ ΟΗΕ: Πυρά Αναστασιάδη σε Ερντογάν με σειρά ερωτημάτων

Offsite Team
- 25.09.2021

ΓΣ ΟΗΕ: Πυρά Αναστασιάδη σε Ερντογάν με σειρά ερωτημάτων

Αναφέρθηκε στις πραγματικότητες στο νησί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προσφώνησε το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πραγματικότητες στο νησί ενώ παράλληλα απάντησε και στις αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν για το Διεθνές Δίκαιο αναφέροντας παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν όπου η Τουρκία το παραβίασε.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Παράλληλα λίγα 24ωρα πριν από την συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας με τον Ερσίν Τατάρ στην παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε εκ νέου στην πρόταση του για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 τονίζοντας ότι δεν έγινε ως εναλλακτική της συμφωνημένης βάσης της λύσης του Κυπριακού, αλλά είχε ως στόχο να διευκολύνει την επιστροφή της κοινότητας στο κράτος εν αναμονή της οριστικής λύσης. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Παράλληλα διαβεβαίωσε επίσης για την αποφασιστικότητά του για επανεκκίνηση της διαδικασίας διαπραγματεύσεων, στη βάση του πλαισίου του ΟΗΕ και της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο την 25η Νοεμβρίου, 2019.

Απέναντι στις συνεχείς αναφορές της Τουρκικής πλευράς για λύση Δύο Κρατών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι για την Ελληνοκυπριακή πλευρά υπάρχει ένα μόνο σχέδιο και αυτό είναι να επιτευχθεί λύση βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες άρσης αδιεξόδου

Ο Νίκος Αναστασιάδης παράλληλα αναφέρθηκε στις προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αποκέντρωση της άσκησης των εξουσιών,  αλλά και στην πρόσφατη πρόταση του που απηύθυνε πρόσκληση προς τους Τουρκοκύπριους να επανενταχθούν στους κρατικούς θεσμούς που θεσπίστηκαν με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, με αποτέλεσμα την πλήρη εφαρμογή, τηρουμένων των αναλογιών, των σχετικών διατάξεων του.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άσκησε κριτική για τη στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι πρόθεσή του να εμπλακεί σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και θα επικεντρωθεί στην επίτευξη μιας διευθέτησης που θα βασίζεται στις αποκαλούμενες «πραγματικότητες επί του εδάφους».

Ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε σειρά ερωτημάτων για τις πραγματικότητες επί εδάφους που υπενθυμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι το 37% της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, παραμένει υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή, με περισσότερα από σαράντα χιλιάδες στρατεύματα να βρίσκονται ακόμη στο έδαφος της, ότι μετά την τουρκική εισβολή του 1974, το ένα τρίτο των Ελληνοκυπρίων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, ότι ενώ οι Τουρκοκύπριοι κατείχαν περίπου το 14% της ιδιόκτητης γης, σήμερα σφετερίζονται το 37% του νησιού και ότι λεηλάτησαν εκκλησίες, κατέστρεψαν αρχαιολογικούς χώρους και χιλιάδες χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έθεσε παράλληλα τα ερωτήματα κατά πόσον δεν είναι γεγονός ότι έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και έχουν διαπράξει κάθε είδους θηριωδία και ακόμα σήμερα σχεδόν χίλια άτομα αγνοούνται, αν δεν είναι γεγονός ότι έχουν εγκαταστήσει εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους υπηκόους στις κατεχόμενες περιοχές, αλλοιώνοντας έτσι τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού – μετατρέποντας τους Τουρκοκύπριους σε μειονότητα στις περιοχές που κατέχουν και κατά πόσον δεν είναι γεγονός ότι ποτέ δεν έχουν εφαρμόσει τη συμφωνία του 1975 για το καθεστώς των εγκλωβισμένων, τότε πάνω από 23 χιλιάδες, ενώ σήμερα αριθμούν μόνο 350, καθώς και ότι η Τουρκία έχει καταδικαστεί από το ΕΔΑΔ, αλλά δεν συμμορφώνεται με έστω και μια απόφαση.

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και σε δήλωση από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ του Ταγίπ Ερντογάν ότι «ελπίζουμε ότι τα προβλήματα σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας». 

«Διερωτώμαι σε ποιο διεθνές δίκαιο αναφέρεται ο κ. Ερντογάν», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι «η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, η οποία κωδικοποιεί το σχετικό εθιμικό διεθνές δίκαιο».

Έθεσε επίσης το ερώτημα «πώς κατανοεί ο κ. Ερντογάν την επίλυση διαφορών σε σχέση με τις οριοθετήσεις; διερωτώμενος αν «αναφέρεται στην αυθαίρετη από την ίδια την Τουρκία ερμηνεία του διεθνούς δικαίου, η οποία μειώνει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου κατά 44 τοις εκατόν, εις βάρος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων;»

Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας σε Κύπρο, Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Ελλάδα και Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Home