Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

H μεταρρύθμιση ΤΑ στις επαφές της ΚΕΔΕ στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Offsite Team -
02.09.2021 - 17:40

H μεταρρύθμιση ΤΑ στις επαφές της ΚΕΔΕ στη Βουλή των Αντιπροσώπων

«Ενώνουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας».

Η δρομολογούμενη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο ήταν στο επίκεντρο συνάντησης της Προέδρου της Βουλής  Αντιπροσώπων, Αννίτας Δημητρίου, με αντιπροσωπία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «αντηλλάγησαν απόψεις όσον αφορά την αντιμετώπιση, σε τοπικό επίπεδο, των συνεπειών της πανδημίας Covid-19 στις δύο χώρες και ιδιαίτερα σημειώθηκε η σημαντική ώθηση που δόθηκε στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ως ένα από τα ελάχιστα οφέλη της παρούσας κρίσης». 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Στη συνάντηση, η κα. Δημητρίου, «υπογράμμισε ότι η επίσκεψη της ελλαδικής αντιπροσωπίας της ΚΕΔΕ, σε αυτή τη χρονική συγκυρία που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για προώθηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, είναι πολύ σημαντική».  

Είπε, επίσης, ότι «η ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και καλών πρακτικών μεταξύ των θεσμών της ΕΔΚ και της ΚΕΔΕ θα συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια για τη δημιουργία σύγχρονων, ισχυρών δήμων, οι οποίοι θα εξυπηρετούν τις ανάγκες και θα έχουν ως κύριο μέλημα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».  

«Ενώνουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, με πρώτιστο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών, όπως οι πρόσφατες εκτεταμένες πυρκαγιές σε Ελλάδα και Κύπρο» σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής.  

Επεσήμανε ότι «η ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης εντάσσεται στις προτεραιότητες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, δεδομένων του χρονικού οροσήμου του ερχόμενου Δεκεμβρίου και των ειλημμένων δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς άντληση κονδυλίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».  

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Βουλής, «κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε η διαδικασία της μετεξέλιξης της λειτουργίας των τοπικών αρχών, βάσει εφαρμοσμένων πρακτικών ΄έξυπνων πόλεων΄, όπως είναι τα Τρίκαλα, μέσω της συστηματικής αξιοποίησης σύγχρονων και καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών».  

Με την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Αριστος Δαμιανού.  

Ο κ. Δαμιανού, αναφέρθηκε στη συζήτηση που διεξάγεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας «την ανάγκη προώθησης για ψήφιση της δέσμης νομοσχεδίων που εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής αναφορικά με το όλο θέμα, ώστε ο υπό αναφορά θεσμός, να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας».  

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα τα οποία αφορούν στο όλο θέμα της προωθούμενης μεταρρύθμισης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η πρόταση της εκτελεστικής εξουσίας για αναβολή των τοπικών εκλογών και διεξαγωγή τους ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2024.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Η αντιπροσωπία της ΚΕΔΕ «εξέφρασε την ετοιμότητά της να συνδράμει στην υλοποίηση της σκοπούμενης μεταρρύθμισης, καταθέτοντας τη δική της εμπειρία στον τομέα αυτό, με απώτερο στόχο να διασφαλιστεί η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στα σημερινά δεδομένα», καταλήγει ξεχωριστή ανακοίνωση της Βουλής.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home