Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χαραλαμπίδου: Ανάγκη στήριξης των θυμάτων σεξουαλικής βίας

Offsite Team -
30.11.2021 - 13:30

Χαραλαμπίδου: Ανάγκη στήριξης των θυμάτων σεξουαλικής βίας

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι επιβάλλεται η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης και η διασφάλιση της διατμηματικής συνεργασίας και του συντονισμού όλων των υπηρεσιών στήριξης των θυμάτων σεξουαλικής βίας, ώστε να μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά εναντίον τους.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι η κ. Χαραλαμπίδου προέβη στη δήλωση αυτή σε παρέμβασή της στη διαδικτυακή Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Όπως ανέφερε στη συζήτηση, η σεξουαλική βία αποτελεί πολύ ελκυστικό και αποτελεσματικό εργαλείο πολέμου που στοχοποιεί κυρίως τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως τα κορίτσια, τις γυναίκες και τα παιδιά. Επισήμανε επίσης ότι τα στερεότυπα και η προκατάληψη αποθαρρύνουν τα περισσότερα θύματα από το να καταγγέλλουν τα περιστατικά αυτά και, ως εκ τούτου, τα στατιστικά στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Χαραλαμπίδου στη σεξουαλική βία και τους βιασμούς, που διαπράχθηκαν αδιακρίτως και σε μεγάλη έκταση από τον τουρκικό στρατό κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, ως εργαλείο εξαναγκασμού των Ελληνοκυπρίων να εκτοπιστούν στο νότιο τμήμα του νησιού. Τα θύματα σεξουαλικής βίας, ανέφερε η Κύπρια βουλευτής, στερήθηκαν ιατρικής και ψυχολογικής στήριξης, αφενός, λόγω του κατακερματισμού του κοινωνικού ιστού και της παράλυσης του κράτους πρόνοιας συνεπεία της τουρκικής εισβολής και, αφετέρου, λόγω του συντηρητισμού και των πατριαρχικών δομών της κυπριακής κοινωνίας.

Επιβάλλεται, τόνισε η κ. Χαραλαμπίδου, η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης και η διασφάλιση της διατμηματικής συνεργασίας και του συντονισμού όλων των υπηρεσιών στήριξης των θυμάτων ώστε να μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής βίας.

Υπογράμμισε τη σημασία της συλλογής στατιστικών δεδομένων για τη διάγνωση του προβλήματος και την αξιολόγηση της προόδου που επιτυγχάνεται, καθώς και της δημιουργίας ενός ισχυρού δικτύου προστασίας και στήριξης για την ανακούφιση, αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη των θυμάτων. Τερματίζοντας την ατιμωρησία και επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή σε περιστατικά σεξουαλικής βίας, επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να θωρακίσουμε τις δημοκρατικές μας αξίες, κατέληξε η κ. Χαραλαμπίδου.

ΚΥΠΕ 

Χριστοδουλίδης: Ενισχύει τη συλλογική προσπάθεια η απόφαση ΔΗΚΟ

Offsite Team -
26.06.2022 - 16:28

Χριστοδουλίδης: Ενισχύει τη συλλογική προσπάθεια η απόφαση ΔΗΚΟ

«Η προσπάθεια που ξεκίνησε μέσα από την κοινωνία, από τους ίδιους τους συμπολίτες μας»

Υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη ψήφισε την Κυριακή (26/6) η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ.

Σύμφωνα και με προηγούμενο ρεπορτάζ της Offsite κατά την ψηφοφορία, 132 μέλη τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδης ενώ καταγράφηκε και μια αποχή. 

>>Διαβάστε επίσης: ΔΗΚΟ: Με 132 ψήφους υπέρ & 1 αποχή στο πλευρό Χριστοδουλίδη<<

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε μέσω ανακοίνωσης ότι η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος να στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του, ενισχύει τη συλλογική προσπάθεια, όπως προκύπτει και μέσα από τον διάλογο με την κοινωνία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε το Δημοκρατικό Κόμμα για την εμπιστοσύνη, η οποία όπως ανέφερε υπηρετεί την ανάγκη για υπερβάσεις, πέραν από κομματικές διαχωριστικές γραμμές, ιδεολογικές και άλλες διαφωνίες, όπως επίσης την ανάγκη για σύνθεση ιδεών και απόψεων για αντιμετώπιση από κοινού τις προκλήσεις.

Διαβάστε αυτούσια την δήλωση του κ. Χριστοδουλίδη:

«Η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος να στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενισχύει τη συλλογική μας προσπάθεια, όπως προκύπτει και μέσα από τον διάλογο με την κοινωνία, για την ανάγκη να εργαστούμε προς την κατεύθυνση ανανέωσης διαδικασιών και νοοτροπιών, μακριά από παραδοσιακές πρακτικές και προσεγγίσεις του παρελθόντος. 

Ευχαριστώ θερμά το Δημοκρατικό Κόμμα για την εμπιστοσύνη, η οποία είμαι σίγουρος ότι υπηρετεί την ανάγκη για υπερβάσεις, πέραν από κομματικές διαχωριστικές γραμμές, ιδεολογικές και άλλες διαφωνίες, όπως επίσης την ανάγκη για σύνθεση ιδεών και απόψεων για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας.

Σε μια δύσκολη εποχή και συγκυρία, τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια. 

Συνεχίζουμε την προσπάθεια με ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους πολίτες, προς κάθε οργανωμένο σύνολο, προς κάθε κοινωνική και πολιτική ομάδα, προς κάθε ανέντακτο πολίτη, προς κάθε νέο ψηφοφόρο, προς όλους όσοι ασπάζονται την έντονή μας πεποίθηση, ότι μαζί, ενωμένοι, παρά τις τυχόν διαφορετικές μας αφετηρίες, θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κοινωνίας.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε μέσα από την κοινωνία, από τους ίδιους τους συμπολίτες μας και έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, συνεχίζεται με ιδιαίτερα αισιόδοξη δυναμική. Η δύναμή μας είναι οι συμπολίτες μας και ο κοινός μας στόχος σε σχέση με το μέλλον της πατρίδας μας».

Home