Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Χαρτοπόλεμος» για την Μαρίνα Αγίας Νάπας - Όλες οι ανακοινώσεις

Offsite Team -
27.02.2021 - 19:13

«Χαρτοπόλεμος» για την Μαρίνα Αγίας Νάπας - Όλες οι ανακοινώσεις

Thumbnail
Τι λέει ο Οδυσσέας, τι απαντούν Υφ. Τουρισμού - Υπ. Εσωτερικών και Μαρίνα Αγίας Νάπας

‘’Χαρτοπόλεμος’’ για την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υφυπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Παρασκευής.

Παράτυπες διαδικασίες λέει η Ελεγκτική

Η αρχή έγινε με την δημοσίευση της Έκθεσης από την Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται σε πρόβλημα που εντοπίστηκε στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την εκμίσθωση κρατικής γης έκτασης 3.093 τ.μ. από το Υπουργικό Συμβούλιο  για την Ανάπτυξη της Μαρίνας Αγίας Νάπας, για τουριστικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για την ενσωμάτωσή του µε τον χώρο της Μαρίνας Αγίας Νάπας, τροποποιώντας ουσιωδώς τόσο τους όρους του διαγωνισμού που είχε γίνει, όσο και την ίδια τη συναφθείσα Σύμβαση όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Τονίζεται επίσης ότι "χάριν διαφάνειας, και ιδίως δεδομένου πως η εκμίσθωση αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ότι ένας εκ των Διευθυντών του Παραχωρησιούχου είναι πρόσωπο από το  οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέφρασε την άποψη ότι η σύναψη της Σύμβασης Μίσθωσης του εν λόγω κρατικού τεμαχίου από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν συνάδει με τη νομοθεσία και ότι πρέπει να ακολουθείται ανοικτή, διαφανής και ανταγωνιστική διαδικασία στις περιπτώσεις εκμίσθωσης κρατικής γης, η οποία να διασφαλίζει τη διαχείριση της περιουσίας της Δημοκρατίας με τον πιο οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο, ενώ δεν μπορεί να τροποποιούνται εκ των υστέρων βασικοί όροι δημοσίων συμβάσεων. (ΕΔΩ η έκθεση).

Υφ. Τουρισμού: Γιατί μιλά για διαφάνεια ο Ελεγκτής αφού λέει ότι δεν εντοπίζει κάτι μεμπτό

Ακολούθησε αρχικά η απάντηση το Υφ. Τουρισμού στην οποία για το συγκεκριμένο σημείο αναφέρεται ότι ''Η σύνοψη και το μέρος της Έκθεσης που αφορούν το πιο πάνω θέμα περιλαμβάνουν αναφορές που δεν σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Τουρισμού''

Σημειώνεται περαιτέρω ότι, το Υφυπουργείο δεν είναι σε θέση να κατανοήσει , επίσης, τι προσφέρουν στη διαφάνεια, την οποία επικαλείται η Υπηρεσία σας, καθώς και γιατί χρειάζονται, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή  που η Υπηρεσία σας δεν έχει καταλήξει σε κάτι μεμπτό, αναφορές που περιέχονται τόσο στη σύνοψη όσο και στο κείμενο της έκθεση. (ΕΔΩ η απάντηση του Υφ. Τουρισμού)

Όλα με βάση νομοθεσίας λέει το ΥΠΕΣ

Ακολούθως απάντησε στον Γενικό Ελεγκτή και το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο "κατηγορηματικά διαβεβαιώνει ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν σύμφωνες με την υφιστάμενη Νομοθεσία".  Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σύμφωνα με τις εισηγήσεις όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης και της Νομικής Υπηρεσίας η οποία και ενέκρινε το περιεχόμενο της σύμβασης μίσθωσης, προσθέτει. (ΕΔΩ η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ).

Επιμένει η Ελεγκτική για ευνοϊκή μεταχείριση

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επανήλθε επιμένει στη θέση της πως ο χειρισμός που έτυχε συγκεκριμένη εταιρεία, έβλαψε το δημόσιο συμφέρον και υποστήριξε ότι η εν λόγω εταιρεία, έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης. Μεταξύ άλλων, η Υπηρεσία αναφέρει ότι δεν αφήνει κανένα υπονοούμενο και ότι καταγράφει απλά τα γεγονότα, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει την εξέταση της διαδικασίας των πολιτογραφήσεων των οκτώ συγκεκριμένων προσώπων, ούτως ώστε να διερευνηθούν και άλλες πτυχές. (ΕΔΩ η νεότερη ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας)

Μαρίνα Αγίας Νάπας: Αγνοεί την νομοθεσία ηθελημένα ή μη ο Οδυσσέας

Στον χορό των ανακοινώσεων μπήκε και η Μαρίνα Αγίας Νάπας η οποία αρχικά μιλά για αδυσώπητο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στο πολιτικό σύστημα της χώρας με μοναδικό στόχο την εξουσία ενώ τονίζει ότι ο Γενικός Ελεγκτής αγνοεί την νομοθεσία ηθελημένα ή μη και παραθέτει τις διαδικασίες που έγιναν. Δείτε ΕΔΩ αυτούσια την ανακοίνωση

Home