Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χριστοδουλίδης: Αύριο θα ζητήσω συνάντηση με Αβέρωφ 

Offsite Team -
05.02.2023

Χριστοδουλίδης: Αύριο θα ζητήσω συνάντηση με Αβέρωφ 

Μίλησε ήδη με τον Νίκο Αναστασιάδη και θα ζητήσει να συναντηθούν

Θα ζητήσει αύριο το πρωί συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου όπου τον κατάταξαν στην πρώτη θέση.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε ήδη έχει μιλήσει με τον Νίκο Αναστασιάδη και αντάλλαξαν απόψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών.

Αυτούσιες οι δηλώσεις Νίκου Χριστοδουλίδη: 

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, σήμερα η πατρίδα μας η Κύπρος μίλησε. Μίλησε ξεκάθαρα. Αντικρύζω το αποτέλεσμα των εκλογών με απέραντο σεβασμό, με ικανοποίηση για την ψήφο εμπιστοσύνης αντιλαμβανόμενος την ίδια στιγμή και πανέτοιμος ν’ αναλάβω την πολύ μεγάλη ευθύνη. Είναι έντονη η πεποίθησή μου ότι η κοινωνία των πολιτών επιβεβαίωσε σήμερα περίτρανα ότι επιζητεί συναίνεση, επιζητεί ανανέωση, νέα ήθη στην πολιτική, επιζητεί προοπτική και ελπίδα για το σύνολο του κυπριακού λαού. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί η κοινωνία αποδέχτηκε το μήνυμά μας και αγκάλιασε τη δική μας πρόταση να κάνουμε το βήμα στην επόμενη μέρα ενωμένοι, μακριά από αγκυλώσεις και χωρίς τους διαχωρισμούς, τις τακτικές, τις προσεγγίσεις του παρελθόντος. Τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών μας προκαλούν ένα ειλικρινές συναίσθημα περηφάνειας αλλά και ευγνωμοσύνης για τον απλό πολίτη, για την κοινωνία των πολιτών, για όλους εσάς τους χιλιάδες εθελοντές που ήσασταν και είστε οι πρωταγωνιστές αυτής της πρωτόγνωρης προσπάθειας συμμετοχικής δημοκρατίας, που όλους αυτούς τους μήνες γίνατε οι θαρραλέοι συνοδοιπόροι στο ταξίδι της ανανέωσης, του εκσυγχρονισμού, της προοπτικής και της ελπίδας. Σε όλους εσάς σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της ελεύθερης Κύπρου αλλά  και στην κατεχόμενη Καρπασία μας, στα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά μας οφείλεται αυτή η πρώτη νίκη της προσπάθειάς μας και σ’ εσάς αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Εσείς φίλες και φίλοι και άλλοι τόσοι συμπολίτες μας θα επισφραγίσετε τη νέα, φωτεινή σελίδα στην ιστορία του τόπου μας την ερχόμενη Κυριακή. Σήμερα νίκησε η δημοκρατία, σήμερα νίκησε η συλλογικότητα, σήμερα νίκησε η βούληση της κοινωνίας για συνένωση δυνάμεων που θα αξιοποιήσει τους καλύτερους και θα οδηγήσει την Κύπρο σε μια νέα εποχή, σ’ ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, συμπεριληπτικό και με ενσυναίσθηση, που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, πιο δίκαιο με περισσότερη αξιοκρατία και με ενίσχυση όλων των δημοκρατικών θεσμών στην πατρίδα μας.

Ήταν για όλους μας μια μεγάλη, μια δύσκολη μέρα.

Δεν επιθυμώ απόψε να μακρηγορήσω. Θα έχουμε τον χρόνο τα επόμενα εικοσιτετράωρα να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα αναλυτικά και να συζητήσουμε με όλους με πραότητα και  τη δέουσα πάντα σοβαρότητα. Θέλω να συγχαρώ τον ανθυποψήφιο μου κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη για τη δεύτερη θέση καθώς και όλους τους άλλους υποψηφίους.

Στη δημοκρατία και ειδικότερα όταν μιλάμε για μια πατρίδα υπό κατοχή δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Υπάρχει μόνο η κρατούσα απόφαση του κυρίαρχου λαού.

Στέκομαι με απόλυτο σεβασμό απέναντι σε όλους τους άλλους υποψηφίους που διεκδίκησαν το προεδρικό αξίωμα. Θέλω να επαναλάβω αυτό που ανέφερα φορτικά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας κανένας από τους διεκδικητές της προεδρίας δεν ήταν και δεν είναι αντίπαλός μας. Αντίπαλός μας σε αυτή την προσπάθεια είναι τα προβλήματα της χώρας, του λαού μας και κοινή έγνοια μας είναι η επόμενη μέρα για τη χώρας μας. Οραματίζομαι μια Κύπρο επανενωμένη, ελεύθερη, μια πατρίδα ασφαλή και ευημερούσα για όλους τους πολίτες της. Μια χώρα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Λατίνους και Μαρωνίτες, για κάθε Ευρωπαίο πολίτη σ’ αυτή τη χώρα. Σε αυτό μας το όραμα έχουν θέση όλοι όσοι το ασπάζονται. Η πόρτα μας είναι για ανοιχτή από αύριο για όσους μοιράζονται την έγνοια μας για το αύριο της πατρίδας μας για εμάς και τα παιδιά μας.

Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Ούτε εμείς ούτε ο κυπριακός λαός δεν θα διακινδυνεύσουμε πισωγυρίσματα ούτε αναχρονιστικά μοντέλα πολιτικής. Η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου αξιοποιώντας την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ, μέσα από μια διεκδικητική και περήφανη εξωτερική πολιτική παραμένει η προτεραιότητά μου. Και βεβαίως η οικονομική σταθερότητα και η δημοσιονομική πειθαρχία μακριά από πειραματισμούς και πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα μας στη μιζέρια και τη χρεωκοπία.

Οι πολίτες που επέλεξαν ανθυποψηφίους έχουν την απεριόριστη εκτίμησή μας. Δεν είναι αντίπαλοί μας. Είναι σεβαστές όλες οι απόψεις και μαζί πρέπει να συμπορευτούμε όλοι την επαύριον των εκλογών. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα στέψει νικητές όλους σας η επομένη των εκλογών την κοινωνία και τους άξιους ανθρώπους της Κύπρου που αγκάλιασαν μ’ έναν πρωτόγνωρο τρόπο τη δική μας υποψηφιότητα. Θα πορευτώ την επόμενη βδομάδα με το ίδιο πολιτικό ήθος  με σύνεση και συναίνεση ώστε σε πνεύμα αγωνιστικό και απόλυτα πολιτισμένο να οδηγηθούμε στον δεύτερο και τελικό γύρο των εκλογών και να είστε βέβαιοι ότι θα τις κερδίσουμε. Παραμένω πιστός στην απόφασή μου για μια διακυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής, με αξιοποίηση των πιο ικανών από όλους τους ιδεολογικούς, πολιτικούς χώρους, τεχνοκράτες αλλά και την κοινωνία των πολιτών. Δεν αποκλείουμε κανέναν και καμία. Στόχος μας είναι μια ισχυρή Κύπρος, με κοινωνική συνοχή, ευημερούσα. Μια πατρίδα που θα ανασυνταχθεί και θα μπορέσει να αξιώσει με περισσότερο σθένος και ισχύ την επανένωση και την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή. Κλείνοντας θα ήθελα για ακόμη μια φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σ’ αυτούς που με στήριξαν, σε όλους εσάς, τους απλούς πολίτες από την αριστερά μέχρι τη δεξιά, απογοητευμένους, ανένταχτους, νέους ψηφοφόρους αλλά και τα κόμματα που έκαναν και αυτά την υπέρβασή τους επειδή έθεσαν την πατρίδα υπεράνω οποιωνδήποτε άλλων φιλοδοξιών. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης όλους όσοι προσήλθαν στις κάλπες και άσκησαν το ιερό δικαίωμα της ψήφου. Θέλω να τους καλέσω να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν την προσπάθειά μας ώστε η επόμενη Κυριακή να μας βρει νικητές, να βρει την κοινωνία της Κύπρου νικήτρια. Η ενότητα για εμάς και καταλήγω μ’ αυτό δεν είναι σύνθημα. Είναι η βάση πάνω στην οποία θεμελιώνεται η δική μας προσπάθεια για μια καλύτερη πατρίδα. Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ.

Ερ. Κύριε Χριστοδουλίδη με ποιους μιλάτε για τον δεύτερο γύρο των εκλογών;

Αύριο το πρωί θα ζητήσω να έχω συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ερ. Έχετε μιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τι σας είπε;

Ναι, έχω μιλήσει με τον Πρόεδρο, ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις για το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο είναι δημοσιοποιήσιμο.

Ερ. Κύριε εν δυνάμει Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήθελα να μας πείτε κατά πόσο αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος συνέστησε πριν από λίγο στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να στηρίξει επισήμως και ανοιχτά την υποψηφιότητά σας στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Κύριε Βικέτο αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχω μια τέτοια πληροφόρηση για να μπορώ είτε να επιβεβαιώσω είτε να διαψεύσω. Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Συνεχίζουμε δυνατά μέχρι την άλλη Κυριακή. Πάμε δυνατά.

Ερ. What does Monday on mean for you?

As I mentioned before tomorrow morning, I will ask to have a meeting with the leader of the Democratic Rally, Mr Averof Neofytou, in order to discuss about the second round of the elections.

Will you change the way?

No, I will continue the same way as we started.   

Ερ. Κύριε Χριστοδουλίδη ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεύτερος με καθόλου αμελητέο ποσοστό. Σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα και όσον αφορά τον αντίπαλο που θα έχετε στον δεύτερο γύρο ή θεωρείται ότι θα είναι μια δύσκολη μάχη;

Η δεύτερη Κυριακή των εκλογών είναι μια νέα εκλογική διαδικασία. Το ποιος θα ήταν δεύτερος δεν τον επιλέξαμε εμείς, τον επέλεξε ο κυπριακός λαός και αντιλαμβάνεστε ότι είναι απόλυτα σεβαστό. Φυσικά και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας και βλέπω την επόμενη Κυριακή με ιδιαίτερη αισιοδοξία και αν θέλετε με μια βεβαιότητα ότι μέσα από τις συναντήσεις που θα υπάρξουν αυτή τη βδομάδα θα διασφαλίσουμε τη νίκη μας την ερχόμενη Κυριακή στις εκλογές. Εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο, εκείνο για το οποίο θα αγωνιστούμε είναι μέσα από μια συλλογική προσπάθεια, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διαχωρισμούς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχει ο κυπριακός λαός ενώπιον του, όπως η επίλυση του Κυπριακού, ο τερματισμός της κατοχής, μια ευημερούσα οικονομία. Θα πρέπει να κάνουμε το παν να μην επιστρέψουμε γιατί ο κυπριακός λαός έχει μνήμη και θυμάται σε περιόδους που μας οδήγησαν στη χρεωκοπία. Κάτι τέτοιο είμαι σίγουρος πως ούτε εμείς ούτε ο κυπριακός λαός θα το επιτρέψει.

Ερ. Πότε θα δείτε τον κ. Νεοφύτου, έχετε κλείσει ραντεβού;

Όχι, δεν έχουμε κλείσει ραντεβού, θα ζητήσω να το επισκεφτώ.

Ερ. Θα επιδιώξετε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Ναι, θα επιδιώξω συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ερ. How will you tackle problems like inflation, migration?

We have a very specific plan to tackle all those challenges. We believe that through a collective effort we can tackle all those challenges.

Home