Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χριστοδουλίδης vs Τσαβούσογλου - H άλλη μάχη για την ΑΟΖ

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 17.05.2019

Χριστοδουλίδης vs Τσαβούσογλου - H άλλη μάχη για την ΑΟΖ

Thumbnail
Πρωταρχικός στόχος της Λευκωσίας να μην προχωρήσει με γεώτρηση ο «Πορθητής».

Έντονο παρασκήνιο με επίκεντρο την Κυπριακή ΑΟΖ εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ Λευκωσίας και Άγκυρας, με τους υπουργούς εξωτερικών των δύο χωρών να βρίσκονται σε συνεχή διπλωματικό «πυρετό», προκειμένου να πείσουν τη διεθνή κοινότητα για όσα υποστηρίζουν. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι πως η Λευκωσία βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, ενώ η Τουρκία στις δικές τις επιδιώξεις.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, διανύει αρκετά χιλιόμετρα προκειμένου να προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να αποτρέψει τους τούρκικους σχεδιασμούς. Ο ΥΠΕΞ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με κυβερνήσεις τρίτων χωρών και κρατών μελών της ΕΕ που μπορούν να επηρεάσουν την Τουρκία προκειμένου να διακόψει τις ενέργειες του τούρκικου γεωτρύπανου. 

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, πρωταρχικός στόχος της Λευκωσίας και των επαφών του ΥΠΕΞ, είναι σε πρώτο στάδιο να αποτραπεί η πιθανή γεώτρηση του «Πορθητή» εντός της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη γνωρίζει πολύ καλά πως εάν προχωρήσει η γεώτρηση του «Πορθητή» τότε διαμορφώνονται νέα τετελεσμένα που θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα τόσο στις σχέσεις Κύπρου Τουρκίας, όσο και στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Το ΥΠΕΞ έχει προχωρήσει ήδη με καταγραφή των εταιρειών και των προσώπων που συνεργάζονται με τον «Πορθητή», προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης τους, καθώς και πιθανές κυρώσεις από την ΕΕ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τα κράτη μέλη της ΕΕ για τις συγκεκριμένες εταιρείες και πρόσωπα προκειμένου να ληφθούν δραστικά μέτρα.

Η Λευκωσία, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν υποχωρήσει μέχρι την 20η Ιουνίου όπου θα πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, αναμένει από τους ευρωπαίους εταίρους πως θα προχωρήσουν σε λήψη περιοριστικών μέτρων και κυρώσεων. Οι κυρώσεις θα είναι τόσο κατά της τούρκικης εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ, όσο και των εταιρειών και προσώπων που συνεργάζονται με τον «Πορθητή». Σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι εταίροι παραμείνουν στην φρασεολογία και δεν προχωρήσουν με ουσιώδη μέτρα που θα έχουν κόστος στην Τουρκία, κυβερνητικές διαρροές αναφέρουν πως τότε και η αντιμετώπιση της Κύπρου προς την ΕΕ δεν θα μπορεί να συνεχίσει να είναι η ίδια.

Αναφορικά με τη δήλωση του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, και την επιμονή του Foreign Office να χρησιμοποιεί το λεκτικό «υπό αμφισβητούμενη κυριαρχία», δεν φαίνεται να ανησυχεί την Κυβέρνηση, καθώς γνωρίζει πως η Βρετανία στηρίζει την Κύπρο και ανησυχεί έντονα για την ένταση στην περιοχή.

Δεν υποχωρεί ο Τσαβούσογλου

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπαθεί να εδραιώσει τις θέσεις της Τουρκίας σχετικά με την ΑΟΖ που υποστηρίζει πως τους ανήκει, όπως την κατέθεσαν στον ΟΗΕ το 2006 παραβιάζοντας το Δίκαιο της Θαλάσσης.

Μέσα στις προσπάθειες του τούρκικου ΥΠΕΞ ήταν και η παρουσίαση χαρτών σε διπλωμάτες τρίτων χωρών, υποστηρίζοντας ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και εντός των οικοπέδων που το ψευδοκράτος τους «αδειοδότησε».

Να σημειώσουμε πως στην ΑΟΖ που υποστηρίζει η Τουρκία πως της ανήκει, συμπεριλαμβάνεται ένα μεγάλο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ, και παραγνωρίζει το Καστελόριζο, την Κρήτη, και τα σύνορα των υφαλοκρηπίδων Κύπρου – Ελλάδας.  

Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Τουρκία επιδιώκει να πιέσει Ελλάδα, Κύπρο και διεθνή κοινότητα, να συζητήσουν το ζήτημα των ΑΟΖ στη λογική της «πακετοποίησης» με βάση τις επιδιώξεις που έχει σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό.  

Home